Παπαευαγγέλου: Σταθεροποίηση της πανδημίας στην Αττική – «Ανεβαίνει» η πίεση στο ΕΣΥ Θεσσαλονίκης

  • Γιάννα Σουλάκη
Παπαευαγγέλου
Εικόνα σταθεροποίησης εμφανίζουν οι αριθμοί των νέων εισαγωγών και νοσηλειών τις τελευταίες ημέρες στο ΕΣΥ της Αττικής, η αγωνία ωστόσο, μεταφέρεται στην Θεσσαλονίκη. Τα παραπάνω ανέφερε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της Παρασκευής για την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα.

Εικόνα σταθεροποίησης, έπειτα από επτά εβδομάδες συνεχούς ανοδικής πορείας, παρατήρησαν οι επιστήμονες στη χώρα μας, όπως ανέφερε κατά την ενημέρωση των 6 μ.μ. η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου.

Πλέον, ο μέσος κυλιόμενος όρος της εβδομάδας είναι 2.500 άτομα θετικά. Τα ενεργά κρούσματα στη χώρα μας φτάνουν τα 23.500, ενώ, όπως είπε η καθηγήτρια, σε κάποιες περιοχές παρατηρείται σταθεροποίηση και σε κάποιες άλλες αύξηση.

«Αυτό που ενδιαφέρει τους επιστήμονες επίσης είναι ο δείκτης θετικότητας, ο οποίος παραμένει στο 6% για πρώτη φορά την περασμένη εβδομάδα», είπε η κυρία Παπαευαγγέλου.

Την ίδια στιγμή επτά στους δέκα νοσηλευόμενους είναι άνω των 55 ετών και για πρώτη φορά χθες οι διασωληνωμένοι ξεπέρασαν τους 700. «Στη χθεσινή εφημερία του Νοσοκομείου “Αττικόν” είδαμε μείωση εισαγωγών που διαμορφώθηκε στα 60 άτομα, ενώ την περασμένη εβδομάδα είχαμε 90».

«Βράζει η Θεσσαλονίκη»

Τις επόμενες εβδομάδες αναμένουμε να πιεστούν και τα νοσοκομεία της συμπρωτεύουσας, όπως ανέφερε, αφού το επιδημιολογικό φορτίο είναι πολύ υψηλά. Σήμερα, όμως, ακόμη και μετά την αύξηση των κλινών, στην Κεντρική Μακεδονία είναι 77% η κάλυψη.

Παρά τον αυξημένο αριθμό θανάτων που βλέπουμε, ο δείκτης θνησιμότητας ανά επιβεβαιωμένο κρούσμα είναι σταθερά κάτω από το 5%. Η πιθανότητα να χάσει κάποιος τη ζωή του είναι πλέον μικρή, και λόγω των εμβολιασμών σε άτομα μεγάλης ηλικίας, αλλά και επειδή οι γιατροί γνωρίζουν πώς να φροντίζουν καλύτερα τους ασθενείς.

«Η παχυσαρκία, το κάπνισμα, ο διαβήτης και η υπέρταση αυξάνουν τις πιθανότητες να νοσήσει κάποιος βαριά. Γι’ αυτό και θα πρέπει να προσέχουμε τη φυσική μας κατάσταση και τη διατροφή μας, ως μέτρο αντίστασης στον κορονοϊό», συμπλήρωσε η καθηγήτρια.

Τα κριτήρια για το άνοιγμα της κοινωνίας και της οικονομίας

Όπως είπε, περιμένουμε πρώτα τη μείωση των νέων κρουσμάτων αλλά και τη σταθεροποίηση των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία, καθώς θα αργήσουν να μειωθούν οι διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία. Μάλιστα η καθηγήτρια εξήγησε ότι «κανείς δεν θέλει να ανοίγουν και να κλείνουν δραστηριότητες».

Οι επιλογές για το σταδιακό και προσεκτικό άνοιγμα θα γίνουν, όπως σημείωσε, με βάση την επικινδυνότητα της κάθε δραστηριότητας, αλλά συνυπολογίζοντας τα κοινωνικά, οικονομικά και εκπαιδευτικά οφέλη.

Αναφορικά με το άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων, η κυρία Παπαευαγγέλου είπε ότι «στην Επιτροπή επεξεργαζόμαστε το άνοιγμα της επόμενης ημέρας. Σε κανέναν δεν αρέσει να ανοίγουν και να κλείνουν δραστηριότητες. Έτσι, θα πρέπει να προσέξουμε να μην ανοίξουμε και κλείσουμε σε μερικές εβδομάδες» συμπλήρωσε.

Θα αποφασίσουμε με βάση την επικινδυνότητα της κάθε δραστηριότητας και είναι σημαντικό να ανοίξουν σε ανοιχτούς χώρους, κατέληξε η ίδια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν