Παπαευαγγέλου: Πάνω από 90.000 άτομα έχουν κολλήσει τουλάχιστον δύο φορές Covid-19

  • Γιάννα Σουλάκη
Παπαευαγγέλου
Στοιχεία για τις επαναλοιμώξεις με κορονοϊό στη χώρα μας έδωσε σήμερα κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου. Στα 90.000 είναι τα περιστατικά επαναλoιμώξεων στην Ελλάδα, όπως είπε, δηλαδή οι περιπτώσεις των ατόμων που έχουν κολλήσει δύο ή ακόμα και τρεις φορές κορονοϊό.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε η Καθηγήτρια, Βάνα Παπαευαγγέλου, τα 90.000 κρούσματα επαναλοιμώξεων στην Ελλάδα, έχουν διάμεση ηλικία τα 27 έτη και διάμεσος χρόνος της επαναμόλυνσης τους επτά μήνες.

«Ως συμπέρασμα θα μπορούσαμε να πούμε ότι προχωράμε σε μία νέα πραγματικότητα της πανδημίας, όπου αν καταγράφονται πολλά κρούσματα καθημερινά, όμως ταυτόχρονα παρατηρούμε σαφή αποσύζευξη μεταξύ κρουσμάτων και σκληρών δεικτών, δηλαδή διασωληνωμένων και νεκρών», τόνισε η ίδια.

Παράλληλα, ανέφερε ότι είναι προφανές ότι περνάμε σε μία φάση, όπου ο ιός θα κυκλοφορεί ανάμεσά μας, όπου ο καθένας θα πρέπει να παίρνει τις αποφάσεις του σχετικά με τις δραστηριότητές του, στις οποίες θα συμμετέχει ανάλογα με την ηλικία του, την κατάσταση της υγείας του, αλλά και τους ανθρώπους που έχει στο στενό οικογενειακό του περιβάλλον.

«Θα ήθελα επίσης να επισημάνω, ότι η άρση της υποχρεωτικότητας της χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους που εισηγήθηκε η Επιτροπή Επιδημιολόγων την προηγούμενη εβδομάδα, δεν σημαίνει ότι καταργήθηκε η χρήση της μάσκας. Η άρσης της υποχρεωτικότητας καταργήθηκε», τόνισε η κυρία Παπαευαγγέλου.

Αναφερόμενη στη λήξη της υποχρεωτικότητας των πιστοποιητικών εμβολιασμού, ανέφερε ότι είναι κάτι μη επιστημονικό και δεν έχει συζητηθεί καθόλου στην επιτροπή.

Παπαευαγγέλου: Αύξηση κατά 24% στα κρούσματα, αλλά δεν αυξήθηκε η πίεση στο ΕΣΥ

Παράλληλα η Καθηγήτρια κ. Παπαευαγγέλου παρουσίασε και τα πρόσφατα δεδομένα από την πανδημία του κορονοϊού στη χώρα μας.

Όπως είπε, την τελευταία εβδομάδα καταγράφεται αύξηση 24% στα νέα κρούσματα, σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα, ενώ παρατηρείται κάποια σταθεροποίηση της τελευταίες ημέρες, αλλά σε υψηλά επίπεδα.

Ο μέσος όρος της θετικότητας τις τελευταίες επτά ημέρες μεσοσταθμικά είναι στο 7,6%, παρά τον υψηλό αριθμό εργαστηριακών ελέγχων που πραγματοποιούνται καθημερινά. Η εικόνα του ΕΣΥ παραμένει σταθερή, καθώς παρά τις αυξήσεις στις εισαγωγές, συνεχίζεται η αποκλιμάκωση τόσο στις απλές κλίνες, όσο και στις ΜΕΘ-Covid.

«Όταν υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός κρουσμάτων γύρω μας, υπάρχουν πολλές ευκαιρίες να συναντήσουμε τον ιό. Ετσι, η νέα έξαρση τον τελευταίο καιρό είναι πολυπαραγοντική και οφείλεται κυρίως στην αύξηση των κρουσμάτων της Ομικρον 2, αλλά και της μείωσης των περιοριστικών μέτρων», ανέφερε η κυρία Παπαευαγγέλου.

Η ίδια τόνισε πως στην Κρήτη η Ομικρον 2 σχεδόν έχει επικρατήσει, ενώ στο σύνολο της χώρας είναι στο 50%.