Παπαευαγγέλου: Ο τραγικός απολογισμός της πανδημίας του 2020 «Το 2021 θα πάρουμε τη ζωή μας πίσω»

  • Γιάννα Σουλάκη
Παπαευαγγέλου
Τον απολογισμό του εφιάλτη της πανδημίας του κορονοϊού που διαρκεί στη χώρα μας σχεδόν 10 μήνες, έκανε σήμερα ξεκινώντας την ενημέρωση για την νόσο Covid-19, η καθηγήτρια Παιδιατρικής - Λομωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Στα 8.500 είναι τα ενεργά κρούσματα σε όλη τη χώρα με περισσότερα από 2.000 να βρίσκονται στην Αττική και 1.600 στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης,  ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την τελευταία ενημέρωση για τον κορονοϊό για το 2020.

«Η διασπορά του ιού αφορά όλη την Επικράτεια. Και ενώ είμαστε κλεισμένοι μέσα στα σπίτια μας, οι δείκτες είναι αυξημένοι στη Δυτική Αττική, στον Έβρο, την Κοζάνη και την Πιερία», είπε, και δεν πρέπει να εφησυχάζουμε καθώς το 91% των ΜΕΘ-Covid στη Θεσσαλονίκη, για παράδειγμα, είναι κατειλημμένες.

Επίσης, ακόμη ένας παράγοντας που κάνει το σύστημα υγείας ακόμη πιο εύθραυστο, είναι ότι τις τελευταίες ημέρες ένας στους τέσσερις ασθενείς στη χώρα μας είναι άνω των 65 ετών. Αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα θα χρειαστεί νοσηλεία ή και νοσηλεία σε ΜΕΘ.

«Για αυτό δεν θα πρέπει να μας παρασύρει η χαρά για τη νέα χρονιά και να γιορτάσουμε», είπε η κυρία Παπαευαγγέλου.

«Ειδικά τώρα που με το εμβόλιο ήρθε η αρχή του τέλους, ας μην αφήσουμε τη χαρά και τη διασκέδαση για λίγες ώρες, να καταστρέψουν τα πάντα, ό,τι καταφέραμε μέχρι σήμερα», συμπλήρωσε.

Στην Αττική ο ρυθμός αναπαραγωγής (Rt) είναι 0,8 και στη Θεσσαλονίκη 0,6, όπως είπε ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης, με το επιθυμητό να βρίσκεται κάτω από το 1%.

Παπαευαγγέλου: «Ζήσαμε μια επώδυνη εμπειρία που μας έκανε να σκεφτούμε τι έχει σημασία για μας»

«Τα πρώτα κρούσματα της νόσου εμφανίστηκαν στη Γιουχάν της Κίνας περίπου ένα χρόνο πριν από σήμερα ενώ δύο μήνες αργότερα είδαμε τη λοίμωξη να επεκτείνεται στην Ευρώπη αλλά και σε άλλες περιοχές του πλανήτη», είπε η κα. Παπαευαγγέλου κάνοντας τον απολογισμό της πανδημίας για το 2020.

Όπως είπε, στη χώρα μας το πρώτο κρούσμα σημειώθηκε την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου. Συνολικά μέχρι χθες 28 Δεκεμβρίου, σε ένα διάστημα 10 μηνών, διαγνώστηκαν στη χώρα μας 136 χιλιάδες κρούσματα με μια μικρή υπεροχή των ανδρών περίπου στο 52% ενώ τα περισσότερα κρούσματα αφορούν στην ηλικιακή ομάδα 40-64 ετών.

«Μέχρι χθες 4.672 έχασαν τη ζωή τους και είναι σαφές ότι οι πιο ευάλωτοι άνθρωποι είναι αυτοί που είναι ηλικίας άνω των 65 ετών, που αν και αντιπροσωπεύουν μόνο το 16,8% των κρουσμάτων, αφορούν στο 85% των ανθρώπων που έχασαν τη μάχη με τον κορονοϊό» υπογράμμισε η κ. Παπαεαυγγέλου.

Όπως είπε στη συνέχεια, το πρώτο πανδημικό κύμα αναχαιτίστηκε γρήγορα. Πέρασαν οι καλοκαιρινοί μήνες και στη συνέχεια είδαμε μια ήπια αύξηση των κρουσμάτων που έκανε όλους μας να συνειδητοποιήσουμε ότι για κάποιους μήνες τουλάχιστον θα συνηθίσουμε να ζούμε με τον κορονοϊό ανάμεσά μας.

«Δυστυχώς, στα τέλη του Οκτωβρίου ήρθε το δεύτερο πανδημικό κύμα και ο κορονοϊός μας έδειξε για τα καλά τα δόντια του» ανέφερε η κ. Παπαευαγέλου. «Η επιδημιολογική επιβάρυνση ήταν ραγδαία με αποτέλεσμα να φτάσει στα όρια του το ΕΣΥ, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα. Αυτό που κυρίως μας έμαθε το δεύτερο πανδημικό κύμα είναι η ταχύτητα με την οποία εξαπλώνεται ο κορονοϊός» υπογράμμισε το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

«Μας έμαθε όμως ακόμα, και όλοι το παρατηρήσατε, πόσο εύκολα γεμίζουν τα νοσοκομεία και οι ΜΕΘ, όταν αντίθετα η μείωση της πίεσης στα νοσοκομεία έρχεται με εξαιρετικά επώδυνους βραδείς ρυθμούς» είπε η κ. Παπαευαγγέλου, προσθέτοντας ότι «ήταν λοιπόν μια χρονιά πολύ διαφορετική από τις προηγούμενες». «Μάθαμε πολλά, όχι μόνο εμείς οι γιατροί, όλοι μας είχαμε μια πρωτόγνωρη εμπειρία που θα διηγούμαστε στην επόμενη γενιά. Μια επώδυνη εμπειρία που όμως μας έκανε να σταματήσουμε για μια στιγμή το χρόνο και να σκεφτούμε τι πάνω από όλα έχει σημασία για τη ζωή του καθενός μας».