Παπαευαγγέλου: Γι’ αυτούς τους λόγους οι Βρετανοί είναι πρωτοπόροι στους εμβολιασμούς

  • Γιάννα Σουλάκη
Παπαευαγγέλου
Τους λόγους για τους οποίους οι επιστήμονες εισηγήθηκαν την παράταση της τηλεκπαίδευσης στα σχολεία, ανέλυσε η κα. Βάνα Παπαευαγγέλου, καθηγήτρια Παιδιατρικής - Λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για την πανδημία του κορονοϊού. Επίσης, εξήγησε το φαινόμενο της "βιασύνης" των Βρετανών να εγκρίνουν και να ξεκινήσουν πρώτοι τους εμβολιασμούς κατά της Covid αύριο.

«Πρωτοπόρους» και «τολμηρούς» στην εφαρμογή προληπτικών μέτρων χαρακτήρισε τους Βρετανούς που ξεκινούν  πρώτοι στην Ευρώπη αύριο τους εμβολιασμούς, η κα. Βάνα Παπαευγγέλου, Καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Οι Βρετανοί έχουν μεγάλη παράδοση και είναι πρωτοπόροι στην εφαρμογή εμβολιασμών στον πληθυσμό, τόνισε και συμπλήρωσε ότι «Εμάς τους παιδιάτρους δεν μας ξαφνιάζει». Ανέφερε, μάλιστα, συγκεκριμένα παραδείγματα μικρότερων επιδημικών εξάρσεων, κατά τις οποίες οι Βρετανοί επέδειξαν γρήγορα αντανακλαστικά:

Ξεκίνησε λέγοντας για τους εμβολιασμούς τον Νοέμβριο του 1999. Η  Αγγλία ήταν η πρώτη χώρα στον κόσμο που εφάρμοσε μαζικό εμβολιασμό των παιδιών έναντι της μηνιγγίτιδας C. Είχαν προηγηθεί μεγάλες επιδημικές εξάρσεις της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου από τις αρχές του ’90. Τότε είχαν χαθεί πάρα πολλά βρέφη, παιδιά και έφηβοι, ανέφερε η καθηγήτρια, και στο εξωτερικό και στην Ελλάδα κι έκλειναν τα σχολεία για απολύμανση, όταν εντοπιζόταν κρούσμα.

«Οι μελέτες για την παρασκευή ενός αποτελεσματικού εμβολίου τότε, είχαν χρησιμοποιήσει μια πρωτοπόρα τεχνική, την τεχνική των συζευγμένων πολυσακχαριδικών εμβολίων. Κι ενώ είχαν ξεκινήσει τότε οι μελέτες το 1994,  ολοκληρώθηκαν 5 χρόνια αργότερα, το 1999. Οι  Βρετανοί μέσα σε λίγους μήνες, πρώτοι σε όλη την Ευρώπη, αλλά και τον κόσμο, πέτυχαν να εμβολιάσουν το 80% των παιδιών και των εφήβων τους, με αποτέλεσμα τη δραματική μείωση της μηνιγγίτιδας στη χώρα τους, κατά 90%», σημείωσε η κα. Παπαευαγγέλου.

Πολύ πιο πρόσφατα, το Σεπτέμβριο του 2012 στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσα σε λίγους μήνες σημειώθηκαν περισσότερα από από 300 περιστατικά κοκκύτη σε βρέφη κάτω των 3 μηνών, με αποτέλεσμα και αρκετούς θανάτους μικρών βρεφών. Τότε οι Βρετανοί αποφάσισαν να εμβολιάσουν όλες τις έγκυες «σπάζοντας πολλά ταμπού», όπως είπε η Καθηγήτρια και συμπλήρωσε :

«Πέτυχαν μέσα σε μόλις 8 εβδομάδες να εμβολιαστεί το 78% των εγκύων που εκείνη την εποχή βρίσκονταν στον 3ο μήνα της εγκυμοσύνης τους . Κι έτσι σταμάτησαν της επιδημική έξαρση του κοκκύτη στη χώρα και διαφύλαξαν αποτελεσματικά τα μικρά αδελφάκια τους».

Η αγγλική πρωτοβουλία συνεπώς δεν μας ξαφνιάζει. Οι Βρετανοί έχουν και στο πρόσφατο παρελθόν επιδείξει εγρήγορση, αυξημένα αντανακλαστικά, τόλμη, αποφασιστικότητα, αλλά και αποτελεσματικότητα στην υλοποίηση και έχουν αποδειχθεί πρωτοπόροι προκλήσεων στη δημόσια Υγεία», σημείωσε.

Παπαευαγγέλου: «Γιατί δεν ανοίξαμε τα σχολεία»

Η χώρα εμφανίζει «σταθερή πορεία χωρίς μεγάλες αλλαγές και σταδιακή μείωση των κρουσμάτων σε πολλές περιοχές, ενώ σε άλλες η πανδημία «βράζει», σημείωσε η καθηγήτρια και συμπλήρωσε, ότι «μείωση παρατηρήθηκε στις ημερήσιες εισαγωγές στα νοσοκομεία, αλλά η πίεση στο ΕΣΥ παραμένει».

Επίσης, αναφέρθηκε στα σχολεία και είπε ότι η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων εισηγήθηκε την αναβολή της επαναλειτουργίας των σχολείων και εξήγησε τους λόγους.

«Η εικόνα στις ΜΕΘ δεν βελτιώθηκε, οπότε η οποιαδήποτε αύξηση της κινητικότητας μέσα και έξω από τα σχολεία, θα μπορούσε να επιβαρύνει τις ΜΕΘ»

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι αμφισβητήθηκε το όφελος που θα είχε μία τέτοια κίνηση, αφού παρέμεναν μόνο επτά ημέρες διδασκαλίας μέχρι τις αργίες των Χριστουγέννων. «Εξού και και υπήρξε προβληματισμός για την αναστάτωση που θα προκαλούσε το άνοιγμα των σχολείων στα παιδιά. Η απόφασή μας αυτή βέβαια σε καμιά περίπτωση δεν αναιρεί τη σταθερή θέση της επιτροπής μας, ότι η εκπαίδευση αποτελεί την απόλυτη προτεραιότητα για μας και τα σχολεία είναι τα τελευταία που πρέπει να κλείνουν και τα τελευταία τα πρώτα που θα επανέρχονται σε λειτουργία με την βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων», τόνισε η καθηγήτρια.

Παράλληλα, έσπευσε να διευκρινίσει ότι αν και εκτιμάται ότι η τηλεκπαιδεύση λειτουργεί πολύ καλά, τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει την σχέση του παιδιού με φυσική παρουσία και είναι κάτι που έχει μεγάλη σημασία για την ψυχική και τη σωματική υγεία τους. Επίσης, όπως ανέφερε οι ειδικοί εξακολουθούν σθεναρά να υποστηρίζουν ότι δεν παρατηρείται μετάδοση μέσα στα σχολεία, ειδικά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Έτσι, εισηγούνται το άνοιγμα της εκπαιδευτικής δραστηριότητας μετά τα Φώτα, αφού βέβαια συζητηθεί και τις επόμενες εβδομάδες σύμφωνα μετά τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα.

Μαγιορκίνης: «Μειώνονται τα ενεργά κρούσματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη»

Μικρότερη μείωση των νέων κρουσμάτων καταγράφεται πλέον στην Αθήνα από ό,τι στην Θεσσαλονίκη καθώς η μείωση αυτή είναι 7-8% στην Αττική και 25% στην Θεσσαλονίκη, ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης. Όπως επανέλαβε το ενεργά κρούσματα διατηρούνται και στις δύο περιοχές κάτω από τη μονάδα όσον αφορά τον δείκτη επιδημιολογικής παρατηρήσης RT.

Παρατήρησε ότι παραμένει χαμηλό το επιδημιολογικό φορτίο στα νότια της χώρας, αλλά υψηλό ακόμη σε άλλες περιοχές όπως η Λάρισα.

Αναφερόμενος στις ηλικίες είπε ότι σ’ αυτές που υπάρχει μεγαλύτερη επίπτωση της νόσου είναι ηλικίες 40 με 65 ετών και στους 65 ετών και άνω.