Παπαευαγγέλου: Ανησυχία για την παραλλαγή Όμικρον «Κλείστε ραντεβού τρίτης δόσης»

  • Γιάννα Σουλάκη
Παπαευαγγέλου
Κατά 14% μειώθηκαν τα κρούσματα στην επικράτεια την τελευταία εβδομάδα, όπως ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την τακτική ενημέρωση της Πέμπτης. Ωστόσο, η ανησυχία είναι μεγάλη για την παραλλαγή Όμικρον και οι επιστήμονες ζητούν από τους πολίτες να εμβολιαστούν άμεσα όλοι άνω των 18 ετών με την τρίτη δόση.

Παρά την μείωση των ημερήσιων κρουσμάτων στη χώρα, σημειώνεται αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου σε πολλές περιοχές της επικράτειας και συγκεκριμένα στη Λακωνία, το Λασίθι και τη Λευκάδα.

Σοβαρό πρόβλημα φαίνεται να αντιμετωπίζουν και Νάξος, Δράμα, Καβάλα και Σποράδες, καθώς έχει αυξηθεί σημαντικά ο μέσος όρος ηλικίας (43-45 ετών) των κρουσμάτων, και ως εκ τούτου υπάρχουν φόβοι για αυξημένες νοσηλείες.

«Σημαντική μείωση καταγράφηκε και στον αριθμό των διασωληνώσεων αυτήν την εβδομάδα. Ωστόσο, ο αριθμός των συμπολιτών μας που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι παραμένει υψηλός», είπε η κυρία Παπαευαγγέλου.

Αυτή τη στιγμή, 10 ημέρες πριν τα Χριστούγεννα, υπάρχουν στη χώρα μας 43.000 ενεργά κρούσματα του κορονοϊού.

Μετάλλαξη Ομικρον

«Είναι πια σαφές ότι η Όμικρον βρίσκεται παντού και θα επικρατήσει τις επόμενες εβδομάδες, καθώς η μεταδοτικότητά του νέο στελέχους είναι υψηλότερη από οποιοδήποτε άλλο στέλεχος έχει αναγνωριστεί μέχρι σήμερα, όπως η Δέλτα και η Άλφα, πρόσθεσε η Καθηγήτρια κα. Παπαευαγγέλου.

Είναι επίσης σαφές ότι επαναμολύνει άτομα που είχαν νοσήσει, είπε: «Συνεπώς, το πρώτο ξεκάθαρο μήνυμα είναι ότι όσοι έχετε νοσήσει και θεωρούσατε ότι είστε ασφαλείς, θα πρέπει να κλείσετε ραντεβού για εμβόλιο».

Όσον αφορά τους εμβολιασμένους, η τρίτη δόση φαίνεται να προσφέρει σημαντική προστασία. Αυτό που δεν γνωρίζουμε, είπε η ίδια, είναι το πόσο σοβαρή είναι η νόσηση με την Όμικρον.

«Επίσης, δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί, το κατά πόσο ο εμβολιασμός προστατεύει από σοβαρή νόσηση και θάνατο. Το μόνο γνωστό είναι ότι η ενισχυτική δόση αυξάνει την ανοσολογική απάντηση», κατέληξε η ίδια.

Θα κάνουμε γιορτές υπό την σκιά της Όμικρον, ανέφερε χαρακτηριστικά, συνιστώντας να γίνουν με σύνεση οι συγκεντρώσεις σε σπίτια και καλώντας τους γονείς να κάνουν χρήση του self test στα παιδιά τους κατά τη διάρκεια και των διακοπών, ιδίως πριν επισκεφτούν σπίτια όπου διαμένουν άνθρωποι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή ηλικιωμένοι.

Όπως εξήγησε η κυρία Παπαευαγγέλου, πάνω από το 50% των κρουσμάτων πλέον στη μεγάλη Βρετανία αφορούν την παραλλαγή Όμικρον.

Η ίδια είπε ότι μέχρι χθες είχαμε 10 κρούσματα της παραλλαγής στη χώρα μας και προσέθεσε ότι σήμερα εντοπίστηκαν άλλα τρία. Όμως «είναι πολύ περισσότερα, σίγουρα, απλώς δεν τα γνωρίζουμε» συμπλήρωσε.

Μεγαλύτερη προστασία ο συνδυασμός νόσησης με εμβολιασμό

Η ίδια εξήγησε ότι η προηγούμενη νόσηση σε συνδυασμό με τον εμβολιασμό προσφέρει ιδιαίτερη προστασία παρότι ακόμη τα στοιχεία για την Όμικρον είναι πρόωρα «Να μην αργούν όλοι όσοι πρέπει να κάνουν την αναμνηστική δόση» είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης, διευκρίνισε ότι μετά από πλήρη εμβολιασμό υπάρχει η εκτίμηση ότι παρέχεται μια σχετική προστασία όσον αφορά τη σοβαρή νόσηση αλλά κι αυτό μένει να διευκρινιστεί καθώς μέχρι σήμερα οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν νοσήσει ανήκουν σε νεότερες ηλικίες.

Μιλώντας για τους εφήβους είπε ότι είναι ενθαρρυντικό ότι ένας στους δύο έφηβους 15 έως 17 ετών, έχει ήδη εμβολιαστεί και ο εμβολιασμός στα μικρά παιδιά βρίσκεται σε καλό δρόμο και «εξελίσσεται περισσότερο ικανοποιητικά απ’ όσο περιμέναμε».

Τέλος επανέλαβε ότι το εμβόλιο έχει δοκιμαστεί και είναι ασφαλές για τα παιδιά.

Μαγιορκίνης: Πιο μεταδοτική η Όμικρον

Τα στοιχεία δείχνουν ότι το στέλεχος «Ομικρον» έχει εξαιρετικά υψηλή μεταδοτικότητα, μεγαλύτερη από κάθε άλλο στέλεχος, ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την ενημέρωση για την πανδημία.

«Στη Ν. Αφρική η αύξηση των θανάτων δείχνει ότι είναι βραδύτερη από την αύξηση των διαγνώσεων, γεγονός που προς το παρόν ερμηνεύεται ως ένδειξη ηπιότερης νόσου». Δεν θα πρέπει όμως, πρόσθεσε, να υποτιμήσουμε την δυναμική του νέου στελέχους να προκαλέσει αύξηση της πίεσης στο σύστημα υγείας.

Οι προβλέψεις σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη είναι ότι η έλευση του στελέχους «Ομικρον» αναμένεται να δημιουργήσει μία ραγδαία αύξηση του αριθμού των διαγνώσεων που στη συνέχεια θα σταθεροποιηθεί σε υψηλά επίπεδα. Το ύψος της σταθεροποίησης θα εξαρτηθεί από τον εμβολιασμό των κοινωνικά ενεργών ομάδων, δηλαδή των νεότερων. Ωστόσο, όπως είπε, η δυναμική στο σύστημα υγείας θα εξαρτηθεί από τα επίπεδα εμβολιασμού στους άνω των 60 ετών. «Σε κάθε περίπτωση τα στοιχεία συγκλίνουν ότι κεντρικό ρόλο θα παίξει η συμμετοχή του πληθυσμού στην ενισχυτική δόση», υπογράμμισε ο καθηγητής.

Πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα

Σημαντική βελτίωση δείχνει ο συνολικός αριθμός των νέων διαγνώσεων στην επικράτεια, είπε ο κ. Μαγιορκίνης. Συγκεκριμένα καταγράφηκαν 14% λιγότερες διαγνώσεις την τελευταία εβδομάδα. Ο αριθμός των θανάτων έδειξε σταθεροποίηση. Παραμένει αυξημένη η πίεση στο σύστημα υγείας, με σαφή όμως τάση αποσυμπίεσης, είπε ο καθηγητής.

Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας έδειξε σταθεροποίηση, ο αριθμός των νέων εισαγωγών με Covid-19 υποχώρησε κατά 16% ενώ το ισοζύγιο εισιτηρίων-εξιτηρίων υποχωρεί κάτω από το 1,2.