Παπαευαγγέλου: 18 χιλιάδες τα ενεργά κρούσματα – Αυξημένο το φορτίο στη χώρα – Μακρύς και δύσκολος ο χειμώνας

  • Γιάννα Σουλάκη
Παπαευαγγέλου
Σε "πινγκ - πονγκ" ανάμεσα στη διασπορά στους εργασιακούς χώρους και την ενδοοικογενειακή διασπορά, αποδίδουν οι επιστήμονες την αργή πτώση του επιδημιολογικού φορτίου στη χώρα, όπως τόνισαν, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης της Παρασκευής στο Υπουργείο Υγείας.

Παίρνοντας τον λόγο η Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, σημείωσε ότι η κα. Κοντοπίδου παρουσίασε χθες στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, τους επιδημιολογικούς δείκτες της χώρας. Από αυτούς, προκύπτει ότι μειώνεται η καμπύλη των κρουσμάτων σε όλη την επικράτεια, με 1.700 κρούσματα την ημέρα. Σε κάποιες περιφερειακές ενότητες, όμως, όπως είναι η Φθιώτιδα, η Πέλλα, τη Λάρισα και την  Πιερία, δεν πέφτει το επιδημιολογικό φορτίο.

Τα ενεργά κρούσματα σήμερα είναι 18 χιλιάδες, είπε η κα. Παπαευαγγέλου, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα ήταν 25.000. Στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη τα ενεργά κρούσματα είναι πολύ υψηλά, όπως τόνισε ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης.

Παπαευαγγέλου: Αύξηση της διασποράς σε μεγαλύτερες ηλικίες

Παρατηρήθηκε, επίσης, μικρή αύξηση της διάμεσης ηλικίας των κρουσμάτων, στα 49 έτη, ενώ στα τέλη Οκτωβρίου ήταν τα 35 χρόνια. Το φορτίο των νέων λοιμώξεων έχει μετακινηθεί σε μεγαλύτερες ηλικίες, που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, είπαν οι επιστήμονες. Οι άνω των 65 ετών είναι σήμερα πάνω από 2.000 κρούσματα σε όλη τη χώρα.  Κατ’ επέκταση κινδυνεύει περισσότερο να πιεστεί το σύστημα υγείας, καθώς νοσούν μεγαλύτερα σε ηλικία άτομα.

Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία παρουσιάζουν μια σταδιακή μείωση. Περίπου 4.000 ασθενείς νοσηλεύονται, ενώ 350 ασθενείς εισάγονται καθημερινά στα νοσοκομεία. Η πληρότητα των ΜΕΘ  Covid υπολογίζεται στο 84% πανελλαδικά,  94% Θεσσαλονίκη και 79% Αθήνα.

«Δεν σπάει η αλυσίδα της μετάδοσης και η κινητικότητα δεν μειώθηκε, όπως στο πρώτο lockdown», σημείωσε η κα. Παπαευγγάλου και συμπλήρωσε: «Υπάρχει ένα πινγκ πονγκ μεταξύ διασποράς σε εργασιακούς χώρους και διασποράς στην οικογενειακή εστία. Ο χειμώνας θα είναι δύσκολος και υπάρχει κόπωση λόγω του παρατεταμένου lockdown. Ας σχεδιάσουμε διαφορετικά τα Χριστούγεννα». Ο δρόμος θα είναι ανηφορικός και δύσκολος συμπλήρωσε η κα. Παπαυαγγέλου και παρομοίασε την προσπάθεια που κάνουμε όλοι, με Μαραθώνιο.

«Ο ιός έχει αποδείξει ότι είναι πολύ πιο πονηρός από εμάς. Η αντιμετώπιση αποτελεί Μαραθώνιο και έχουμε ακόμα πολλά χιλιόμετρα μπροστά μας και πιθανότητα πολλές ανηφόρες. Χρειάζεται στοχοπροσήλωση χιλιόμετρο-χιλιόμετρο. Αν και αποτελεί επίπονη διαδικασία. Αξίζει όμως διότι η χαρά της υπέρβασης θα είναι μεγάλη. Και δυστυχώς αποδεικνύεται ότι η πανδημία έχει ξεπεράσει τις αντοχές όλων μας», είπε.

Τα εμβόλια είναι ασφαλή

Η πανδημία έχει ξεπεράσει τις αντοχές όλων μας. Κι όταν έρθουν τα εμβόλια θα χρειαστούμε αρκετούς μήνες για να δημιουργήσουμε τοίχος ανοσίας, ανέφερε η Καθηγήτρια και πρόσθεσε ότι θα αποκτήσουμε ανοσία 7  μέρες μετά την δεύτερη και τελευταία δόση, δηλαδή ένα μήνα μετά τον πρώτο εμβολιασμό.

Συζητήθηκε, επίσης, στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και η προτεραιοποίηση των εμβολιασμών. Πρώτα το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και μετά οι ηλικιωμένοι και ευπαθείς ομάδες που βρίσκονται σε κλειστές δομές φιλοξενίας. Υπάρχει βεβαιότητα για την ασφάλεια των εμβολίων, αλλιώς δεν θα εξέθεταν σε κίνδυνο οι ρυθμιστικές αρχές τους πληθυσμούς, είπε.

«Στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συζητήσαμε πολλές ώρες και τα βασικά κριτήρια γι’ αυτούς που θα κάνουν πρώτοι τα εμβόλια είναι ο βαθμός έκθεσης στη λοίμωξη, όπως το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και η πιθανότητα σοβαρής νόσησης όπως είναι οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα», κατέληξε η ίδια.

Μαγιορκίνης: «Μείωση του Rt στα αστικά κέντρα»

Η μείωση στα μεγάλα αστικά κέντρα όσον αφορά ρυθμό αναπαραγωγής RT είναι ξεκάθαρη, καθώς αυτός ο αριθμός παραμένει κάτω από το 1, εξήγησε κατά την αποψινή ενημέρωση ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης. Ωστόσο είπε ότι τα ενεργά κρούσματα παραμένουν ακόμη εξαιρετικά υψηλά, παρότι καταγράφεται μείωση των νέων κρουσμάτων 15-20% στην Αθήνα και 20-22% στην Θεσσαλονίκη. Επίσης, όπως είπε, καταγράφεται μικρή υποχώρηση στην διάγνωση νέων κρουσμάτων στους ανθρώπους ηλικίας άνω των 65 ετών.

Η μείωση στο προφίλ νοσηρότητας συνεχίστηκε, αν και με πιο αργούς ρυθμούς, από την προηγούμενη βδομάδα τόνισε και κάλεσε όλους να προσέξουν και ιδίως όσοι βρίσκονται σε μικρές πόλεις και χωριά. «Το ότι δεν ζούνε σε μεγάλες πόλεις δεν σημαίνει ότι ο ιός δεν μας αφορά» κατέληξε.

Χαρδαλιάς: Αναλυτικά πόσα κρούσματα υπάρχουν ανά γεωγραφική περιοχή

Αυτή τη στιγμή τα ενεργά κρούσματα, δηλαδή τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε όλη τη χώρα που δεν έχουν ολοκληρώσει την κατ’ οίκον απομόνωση, είναι 16.617, ενημέρωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την τακτική ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας για την πορεία της πανδημίας.

Αναλυτικότερα, απ’ αυτά, τα 7.031, δηλαδή ποσοστό 42,3%, βρίσκονται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, 3.267, δηλαδή ποσοστό 19,7%, βρίσκονται στην Περιφέρεια της Αττικής, 1.777, δηλαδή 10,7%, βρίσκονται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, 1.590, δηλαδή 9,6%, βρίσκονται στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και 632, 3,8%, στη Δυτική Μακεδονία.

Όπως παρατήρησε ο κ. Χαρδαλιάς, το 86,1% των ενεργών κρουσμάτων κατανέμεται γεωγραφικά σε 5 από τις 13 Περιφέρειες της χώρες. Ειδικότερα, σημείωσε πως το 66,4% βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Ελλάδας.

Περαιτέρω, επισήμανε πως η Αττική συγκεντρώνει το 17,9% των ενεργών κρουσμάτων.

Στη συνέχεια, ο υφυπουργός ανέφερε πως ανάμεσα στις περιοχές που δημιουργούν έντονο προβληματισμό τις τελευταίες 7 ημέρες, είναι οι Περιφερειακές Ενότητες Ξάνθης, Δράμας, Πέλλας, Φλώρινας, Πιερίας και Ημαθίας.

Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα εποχικών ειδών από τη Δευτέρα

Ανοικτά από τις 7:00 το πρωί έως τις 8:30 το βράδυ θα είναι τα εποχικά καταστήματα, ενώ με sms «2» στο «13033», ή με συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωση κίνησης, είτε χειρόγραφη βεβαίωση για μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης, θα δίνεται στους πολίτες η άδεια για μετάβαση σε αυτά.

Σύμφωνα με όσα παρουσίασε στην ενημέρωση των 6 μ.μ. από το υπουργείο Υγείας ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης, το ωράριο και ο τρόπος λειτουργίας των εν λόγω καταστημάτων διαμορφώνεται ως εξής:

  • Τα καταστήματα θα λειτουργούν από τις 7:00 το πρωί έως 8:30 το βράδυ
  • Στα καταστήματα άνω των 100 τετραγωνικών μέτρων, θα μπορεί να παρευρίσκεται και να κάνει αγορές ένα άτομο για κάθε 15 τ.μ.
  • Υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας προστασίας από το προσωπικό εργασίας και τους πελάτες, επισκέπτες και καταναλωτικό κοινό.
  • Οι παρευρισκόμενοι στο κατάστημα θα πρέπει να τηρούν μεταξύ τους απόσταση των 2 μέτρων.
  • Συνίσταται η μη χρήση ανελκυστήρων.
  • Αν η χρήση τους θεωρηθεί αναγκαία, η πληρότητα στο κατάστημα σε σχέση με το επιτρεπόμενο όριο θα πρέπει να είναι της τάξεως του 40%.
  • Σε περίπτωση ύπαρξης κυλιόμενων κλιμάκων, δεν επιτρέπεται η χρήση ανελκυστήρα, παρά μόνο σε ΑΜεΑ, σε ηλικιωμένα άτομα ή για χρήση της τροφοδοσίας.

Υπενθυμίζεται ότι τα εποχικά καταστήματα ανοίγουν τη Δευτέρα στις 7 Δεκεμβρίου.