Πάνω από τέσσερις μήνες εργασίας το χρόνο “χαρίζουν” οι φυσικοθεραπευτές στον ΕΟΠΥΥ μέσω του clawback

  • Γιάννα Σουλάκη
φυσικοθεραπευτές
Σε απόγνωση βρίσκονται οι φυσικοθεραπευτές της χώρας από τη στιγμή που έλαβαν τη “λυπητερή ” από τον ΕΟΠΥΥ για την καταβολή των υποχρεωτικών επιστροφών στο κράτος (clawback) για το Α' εξάμηνο του 2018.

Το κράτος παρακρατεί από τα έσοδά τους, όπως λένε οι φυσικοθεραπευτές, το 26,06% μέσω του clawback και συνυπολογίζοντας την έκπτωση σε κάθε μηνιαία δαπάνη – rebate, το ποσοστό φτάνει το 36,4%.

Η επιβολή clawback και rebate για υπηρεσίες όπως οι φυσικοθεραπείες, επιβλήθηκε το 2013 υπό  το καθεστώς της «τρομοκρατίας» για την αποφυγή της χρεωκοπίας της χώρας και συνεχίζεται μέχρι σήμερα και αυτό αποτελεί παραβίαση κάθε έννοιας Ευρωπαϊκού δικαίου, επισημαίνουν οι φυσικοθεραπευτές.

“Πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση του Ευρωπαϊκού Δικαίου”, λέει ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών κ. Πέτρος Λυμπερίδης και συμπληρώνει: “Δηλαδή οι 2,2 από τους 6 μήνες εργασίας μας αποτελούν δωρεάν προσφορά υπηρεσιών από τους φυσικοθεραπευτές προς το κοινωνικό σύνολο. Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών θα στείλει ανοιχτή επιστολή στον Πρωθυπουργό και θα ζητήσει συνάντηση μαζί του, για να εξηγήσει ότι τα ετήσια πλεονάσματα, προκύπτουν από την παράνομη παρακράτηση και διαγραφή των δεδουλευμένων μας και θα πρέπει η Κυβέρνηση να διορθώσει πρώτα αυτή την αδικία, για να εμπεδωθεί το αίσθημα δικαίου στους Έλληνες Πολίτες”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Από το 2013 μέχρι το 2018 ο “λογαριασμός” του clawback έχει φτάσει στα 125 εκατ. ευρώ

Εσκεμμένα ο ΕΟΠΥΥ αγνοεί τις πραγματικές ανάγκες του ελληνικού πληθυσμού των ασφαλισμένων για φυσικοθεραπείες, που σε εξαμηνιαία βάση ανέρχονται στα 53.450.000 €, προσδιορίζοντας αυθαίρετα πλαφόν και συνολική δαπάνη στα 34.000.000 €, αναφέρουν οι φυσικοθεραπευτές.

«Η διοίκηση του Π.Σ.Φ σκέφτεται σοβαρά να εξετάσει ακόμη και την πιθανότητα της αναστολής εκτέλεσης παραπεμπτικών φυσικοθεραπείας, αν δεν λάβει ένα τέλος αυτό το μαρτύριο που συνεχίζεται από 2013. Σε πέντε χρόνια οι 2.280 συμβεβλημένοι φυσικοθεραπευτές στερήθηκαν με παράνομο και καταχρηστικό τρόπο 125.000.000 ευρώ, για την αμοιβή της υπηρεσίας που προσφέρουν και βυθίστηκαν άπαντες στα χρέη, αδυνατώντας να συντηρήσουν πλέον και τις οικογένειές τους.”, αναφέρει ο κ.Λυμπερίδης και συμπληρώνει ότι:

“Η εργασία χωρίς αμοιβή από τους εργαζόμενους, αποτελεί ποινικό αδίκημα για τον εργοδότη, όταν όμως επιβάλλεται από τον Εργοδότη-Κράτος αναγκαστικά, καλυπτόμενη από τον μανδύα της δήθεν αναγκαίας συμμόρφωσης στους θεσμούς, νομιμοποιείται και καταστρέφει ολοκληρωτικά τον μικρομεσαίο φυσικοθεραπευτή».

Οι φυσικοθεραπευτές τονίζουν ότι είναι γνωστή σε όλον τον κόσμο η συμβολή της φυσικοθεραπείας στη μείωση του κόστους για τα συστήματα Υγείας των χωρών που έχουν επενδύσει σε αυτήν, ενώ είναι επίσης γνωστό ότι επενδύοντας στην προαγωγή της κινητικής υγείας των πολιτών μειώνονται οι δαπάνες Υγείας.