Πανικός στη χώρα: Χωρίς εμβόλια τα φαρμακεία! Τι κάνουν οι αρχές;

  • Iatropedia
Με το κερί ψάχνουν εκατοντάδες ασθενείς στην χώρα μας να βρούν ένα αντιγριππικό εμβόλιο αφού τα φαρμακεία έχουν στεγνώσει.Την ίδια στιγμή συνεχίζεται η φονική επέλαση του Η1Ν1 καθώς τα κρούσματα της γρίπης τις τελευταίες ημέρες αυξάνονται ραγδαία με τους νεκρούς να αγγίζουν πια τους 60 ενώ εκφράζονται φόβοι ότι είναι πολύ περισσότεροι.

Ανοχύρωτη βρήκε την Ελλάδα η γρίπη με συνεπεία να μακραίνει ο θλιβερός κατάλογος των νεκρών στην χώρα μας.

Την ίδια στιγμή σε απόγνωση είναι οι ασθενείς αλλά και όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού οι οποίοι καταγγέλλουν ότι δεν ενημερώθηκαν επαρκώς αλλά και σε αυτή την ύστατη στιγμή που οι ειδικοί επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ συστήνουν τον εμβολιασμό δεν βρίσκουν ούτε για δείγμα εμβόλιο.

Από την πλευρά του το υπουργείο υγείας αναφέρει ότι φέτος εμφανίσθηκε ένα νέο στέλεχος της γρίπης με συνέπεια να αποσυρθούν τα εμβόλια.

Άκρως ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι αλματώδη αύξηση καταγράφουν τα κρούσματα της γρίπης στη χώρα μας, καθώς μόνο τα τελευταία 24ωρα στη λίστα με τα θύματα προστέθηκαν άλλοι 10 άνθρωποι με τον αριθμό των νεκρών να αγγίζει πλέον τους 59.

Να σημειωθεί εδώ ότι στην πανδημία της γρίπης του 2009 είχαν χάσει την ζωή τους 180 συνάνθωποί μας.

Στο σημείο αυτό οι ειδικοί επισημαίνουν ότι φέτος η νοσηρότητα είναι στα ύψη σε σύγκριση με τους δύο περασμένους χειμώνες. Είναι άλλωστε ενδεικτικό ότι την περασμένη εβδομάδα μόνο μέσα σε μία μέρα έχασαν τη ζωή τους 5 άτομα, τρεις γυναίκες και δύο άνδρες, όλοι πάνω από τα 50 αλλά με υποκείμενα νοσήματα.

Αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας δεκάδες άτομα και άρα είναι ορατός ο κίνδυνος ο αριθμός των νεκρών να αυξηθεί. Συνολικά από τις αρχές Ιανουαρίου έχουν νοσηλευθεί σε σοβαρή κατάσταση 168 ασθενείς, κυρίως χρονίως πάσχοντες και ηλικιωμένοι, στην πλειονότητα τους δεν είχαν εμβολιαστεί.

Όπως τονίζουν οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ, είναι σημαντικό να αναζητούν άμεσα γιατρό τα άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα, όπως πυρετός, βήχας, πονοκέφαλος και πόνος στους μύες και τις αρθρώσεις.

Στο μεταξύ για λιγότερες ποσότητες αντιγριπικών εμβολίων στα φαρμακεία κάνουν λόγο οι Φαρμακοποιοί, με τον ΕΟΦ, όμως, να υποστηρίζει ότι δεν έχει καταγράψει ελλείψεις.

Την ίδια ώρα ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας επιρρίπτει ευθύνες στις αρχές για έλλειψη προετοιμασίες μπροστά στην επέλαση της γρίπης αλλά και για την έλλειψη εμβολίων τα οποία όπως σημειώνει κοστίζουν μόλις 6 ευρώ αλλά εξαιτίας αυτού του ποσού χάνονται ανθρώπινες ζωές.

Πάντως φαίνεται ότι η καλοκαιρία των τελευταίων ημερών απέτρεψε πολλούς από το να εμβολιασθούν σε μια χώρα όπου ούτως η άλλως η εμβολιαστική κάλυψη είναι εξαιρετικά χαμηλή και συνήθως αγγίζει μόλις το 5% με 10%.