Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος για ξυλοδαρμό γιατρού: Να παρέμβει άμεσα το Υπουργείο Υγείας

  • Γιάννα Σουλάκη
Παίδων
Άμεση νομοθετική παρέμβαση για την αντιμετώπιση της βίας κατά των υγειονομικών ζητά ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος.

Μετά το απαράδεκτο περιστατικό με τον ξυλοδαρμό γιατρού στα ΤΕΠ του νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» από εξαγριωμένο συγγενή ασθενούς, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) πήρε θέση.

Μετά από συνεδρίαση του ΔΣ την Τετάρτη 11/10/23, αποφάσισε να ζητήσει από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να αντιμετωπίσει «με τρόπο τελεσίδικο και αποδοτικό τη βία κατά της λευκής μπλούζας».

Ταυτόχρονα σε συνεννόηση με το διοικητή του Νοσοκομείου Παίδων, «η Αγία Σοφία», Εμμανουήλ Παπασάββα, στο νοσοκομείο στο οποίο σημειώθηκε το περιστατικό, οι γιατροί του ΠΙΣ προχωρούν σε αφισοκόλληση σχετικών μηνυμάτων σε όλους του χώρους του ιδρύματος με σκοπό την ευαισθητοποίηση των επισκεπτών.

Να πάρει θέση το Υπουργείο Υγείας

Επαναφέροντας  προηγούμενα αιτήματά του για το θέμα, τα οποία είχε διατυπώσει σε όλους τους τόνους και μάλιστα είχε εκπονήσει εκστρατεία ενημέρωσης με αφίσες σε όλες τις δομές υγείας πανελλαδικά, ο ΠΙΣ απαιτεί να προστατεύονται οι γιατροί κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

«Οι λεκτικές, ψυχολογικές αλλά κυρίως σωματικές εκδηλώσεις βίας εκ μέρους ασθενών και των συνοδών τους, θα πρέπει στο εξής να αντιμετωπιστούν με τρόπο κεντρικό και οργανωμένο ώστε να μην φτάσουμε στο σημείο να έχουμε θύματα», αναφέρει.

Ζητεί επίσης άμεση συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ώστε να επικαιροποιηθούν προηγούμενα αιτήματά του τα οποία επικεντρώνονται στα παρακάτω:

  •  Δημιουργία “Παρατηρητηρίου κατά της Βίας” σε βάρος γιατρών, η οποία θα κατοχυρωθεί νομοθετικά και θα εποπτεύεται από κοινού από το υπουργείο Υγείας και τον ΠΙΣ, με αντικείμενο την καταγραφή περιστατικών βίας και θέσπιση κανόνων και δράσεων αποτροπής ανάλογων φαινομένων.
  • Στελέχωση των υπηρεσιών Υγείας με μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ώστε να μειωθούν δραματικά οι χρόνοι αναμονής των πολιτών.
  • Λειτουργία και στελέχωση οργανωμένων ΤΕΠ σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία.
  • Κινητοποίηση της Αστυνομίας και κατάθεση μηνύσεων από τις διοικήσεις των νοσοκομείων σε όσους βιαιοπραγούν κατά ιατρών.
  • Μπουτόν κινδύνου στα ΤΕΠ, ώστε να σπεύδει εγκαίρως η ασφάλεια με προϋπόθεση ότι κάθε μονάδα υγείας έχει επαρκώς στελεχωθεί και με εκπαιδευμένο προσωπικό ασφαλείας.

Έντονη η αντίδραση και από τους νοσοκομειακούς γιατρούς

Ανάστατοι είναι και οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών του ΕΣΥ (ΟΕΝΓΕ-ΕΙΝΑΠ) μετά τον ξυλοδαρμό συναδέλφου τους. Με απανωτές ανακοινώσεις κατήγγειλαν ιδιαίτερα τη στάση της αστυνομίας που άφησε ελεύθερο τον δράστη, αλλά και την άρνηση του Διοικητή του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία», να καλύψει νομικά τη γιατρό.

Δείτε επίσης: Στα «κάγκελα» οι νοσοκομειακοί γιατροί μετά τον ξυλοδαρμό παιδοχειρουργού στο Παίδων «Αγία Σοφία»

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), μάλιστα, εξέφρασε τον αποτροπιασμό της για τον ξυλοδαρμό της Παιδοχειρουργού στο Γ.Ν. Παίδων «Αγία Σοφία» από συνοδό ασθενούς κατά τη διάρκεια της γενικής εφημερίας στις 05/10/2023.

«Ο συνοδός του μικρού ασθενούς θεώρησε σωστό να επιτεθεί με κλωτσιές και μπουνιές σε βάρος της συναδέλφου επειδή εξοργίστηκε από τη διάρκεια της αναμονής στο τμήμα επειγόντων περιστατικών. Αλγεινή εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η συνάδελφος έμεινε αβοήθητη και ότι τόσο όσοι ήταν μάρτυρες στο περιστατικό αλλά και η φύλαξη του νοσοκομείου παρακολουθούσαν αμέτοχοι. Μας εξοργίζει το γεγονός ότι παρόλο που κλήθηκε η αστυνομία και συνέλαβε το δράστη της επίθεσης, αφέθηκε ελεύθερος 4 ώρες αργότερα. Μάλιστα η αστυνομία επικαλέστηκε ότι η συνάδελφος δεν ήταν παρούσα στην προσαγωγή του δράστη στο τμήμα για να δώσει κατάθεση, αν και γνώριζε πολύ καλά ότι η συνάδελφος, η οποία νωρίτερα είχε δώσει τα στοιχεία της και λεπτομέρειες για το περιστατικό, εφημέρευε, δε μπορούσε να εγκαταλείψει το πόστο της και ότι θα πήγαινε την επόμενη μέρα μετά τη λήξη της εφημερίας», σημειώνουν οι νοσοκομειακοί γιατροί.

Στη συνέχεια, οι γιατροί καταγγέλλουν και τον διοικητή του νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», ο οποίος αρχικά αρνήθηκε να συναντήσει τη γιατρό και στη συνέχεια την κάλεσε για να την αποτρέψει να κινηθεί νομικά, «ενώ της δήλωσε ανερυθρίαστα ότι αν αποφασίσει να το κάνει ΔΕΝ θα καλύψει τα έξοδα! Ντροπή! Δεν είναι η πρώτη φορά που οι υγειονομικοί γίνονται σάκος του μποξ για δήθεν «αγανακτισμένους πολίτες» που τους προπηλακίζουν, τους απειλούν, τους βρίζουν και τους ξυλοφορτώνουν. Πρόκειται για ενέργειες που στοχοποιούν τους υγειονομικούς και συγκαλύπτουν τους πραγματικούς υπεύθυνους για την άθλια κατάσταση και τα τραγικά αδιέξοδα του δημόσιου συστήματος υγείας», καταλήγει η ΟΕΝΓΕ.