Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος για δικαίωση γιατρών ΕΣΥ από Άρειο Πάγο: «Να αποκατασταθούν οι μισθοί»

  • Γιάννα Σουλάκη
γιατροί
Ειδικό Ιατρικό Μισθολόγιο ζητούν οι γιατροί του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, με αφορμή την απόφαση του Αρείου Πάγου υπέρ των γιατρών του ΕΣΥ.

Την άμεση αποκατάσταση των αποδοχών των γιατρών ΕΣΥ σε αξιοπρεπή επίπεδα ζητά ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ).

Να σημειωθεί πως η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με την υπ΄ αριθμ. 2/2024 απόφασή της έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές των γιατρών του ΕΣΥ και τις διατάξεις του νόμου 4472/2017, βάσει των οποίων καταβάλλονταν οι μισθοί στους επικουρικούς και ειδικευόμενους ιατρούς του Ε.Σ.Υ. κατά την περίοδο 2017 έως 2022.

Δείτε επίσης: Άρειος Πάγος: Αντισυνταγματικές οι περικοπές των αποδοχών των γιατρών του ΕΣΥ 

Όμοια απόφαση είχε εκδώσει προγενέστερα και το Συμβούλιο Επικρατείας για τους μόνιμους γιατρούς του Ε.Σ.Υ.

Κατά τον Άρειο Πάγο και το ΣτΕ οι επαναλαμβανόμενες περικοπές των αποδοχών των γιατρών του Ε.Σ.Υ., που ξεκίνησαν από την πρώτη επιβολή των μνημονίων, αντίκεινται στις αρχές του Ειδικού Μισθολογίου, της αναλογικότητας (άρθρο 25 του Συντάγματος) και της ισότητας στα δημόσια βάρη (άρθρο 4 του Συντάγματος) και, ως εκ τούτου, είναι ανίσχυρες.

«Μετά τις επανειλημμένες αποφάσεις των Ανώτατων Δικαστηρίων η ελληνική πολιτεία οφείλει ν΄ αντιληφθεί πως πρέπει να αποκαταστήσει το Ειδικό Ιατρικό Μισθολόγιο, ώστε οι απολαβές των ιατρών να ανέλθουν σε αξιοπρεπή επίπεδα, αλλιώς οι προκηρύξεις γιατρών θα συνεχίσουν να αποβαίνουν άγονες και το Ε.Σ.Υ. να αποψιλώνεται από ιατρικό δυναμικό με τραγικές επιπτώσεις στη χώρα», σχολιάζει με ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ).

Υποδιπλάσιες οι αμοιβές των ελλήνων γιατρών έναντι των ευρωπαίων συναδέλφων τους

Καθώς οι απολαβές των ιατρών του Ε.Σ.Υ. είναι υποδιπλάσιες των ευρωπαίων συναδέλφων τους η εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων αποτελεί αυτονόητο ελάχιστο βήμα σύγκλισης, όπως λένε οι γιατροί.

«Να θυμίσουμε τέλος τη νομοθετημένη από τον Δεκέμβριο 2022 υποχρέωση της κυβέρνησης να εκδώσει Κοινή Υπουργική Απόφαση προκειμένου να αναμορφώσει τα κίνητρα για τις άγονες και νησιωτικές περιοχές, υποχρέωση που αθετεί διαρκώς παρά τα έγγραφα και τις διαρκείς υπομνήσεις του Π.Ι.Σ. Η διατήρηση αυτής της στάσης έναντι των ιατρών του Ε.Σ.Υ. δύσκολα πείθει για την αφετηρία της, δεδομένων των αποτελεσμάτων», καταλήγει ο ΠΙΣ.