Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων: «Λίγοι» οι ‘Ελληνες με 5 δότες ανά 1 εκατ. πληθυσμού

  • Γιάννα Σουλάκη
Οργάνων
Αποκαρδιωτικά είναι τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας με αφορμή την Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων, 1η Νοεμβρίου και εμφανίζουν τη χώρα μας ουραγό στη Δωρεά Οργάνων. Για αύξηση τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, κάνει λόγο ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ)

Με μέσο ευρωπαϊκό όρο τους 18 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού, στην Ελλάδα υπάρχουν μόλις 4,8 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού, τη στιγμή που το 60% των νεφροπαθών πεθαίνει περιμένοντας μόσχευμα.

Τα παραπάνω στοιχεία παρουσιάστηκαν σε ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας, με αφορμή την Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων που έχει ορισθεί η 1η Νοεμβρίου, κατά τη διάρκεια της οποίας τονίστηκε η ανάγκη που υπάρχει για Εθνικό Σχέδιο Δωρεάς Οργάνων.

Παρ’ όλα αυτά ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) κάνει λόγο για αύξηση τα τελευταία χρόνια, η οποία οφείλεται στην αυξημένη ευαισθητοποίηση που έδειξαν για τους συνανθρώπους μας, οι οικογένειες που συναίνεσαν στη Δωρεά Οργάνων αλλά και η πολύτιμη βοήθεια του ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας της χώρας.

Μεταμόσχευση ιστών και οργάνων: Μια επανάσταση στην Ιατρική του 20ου αιώνα

Η μεταμόσχευση οργάνων απετέλεσε την επανάσταση στην Ιατρική του 20ου αιώνα καθώς άνοιξε νέους δρόμους στην Ιατρική και πρόσφερε επιβίωση και ποιότητα ζωής σε ασθενείς που ήταν καταδικασμένοι. Ωστόσο, η Ελλάδα έχει καταστεί ουραγός τόσο σε αριθμό δωρητών, όσο και σε αριθμό μεταμοσχεύσεων που πραγματοποιούνται, σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ.Πατούλης, ωστόσο, αναφέρθηκε στα προβλήματα που καθιστούν τη χώρα μας τελευταία ανάμεσα στις Ευρωπαϊκές χώρες σε δωρεά οργάνων και επεσήμανε ότι ο ΙΣΑ πρόκειται να αναλάβει πρωτοβουλία προώθησης της ιδέας της Δωρεάς Οργάνων, σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς.

Κάποιες από τις βασικές αιτίες που έχουν οδηγήσει τη χώρα μας στις τελευταίες θέσεις των χωρών της Ευρώπης στη δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων, όπως τονίστηκε στην εκδήλωση, είναι:

  • η ανεπάρκεια κλινών και προσωπικού στις ΜΕΘ,
  • η αποτυχία έγκαιρου εντοπισμού των δυνητικών δοτών
  • η έλλειψη ενός οργανωμένου και επαρκούς Δικτύου Συντονισμού

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ κ. Γιώργος Πατούλης, στην ομιλία του τόνισε τα εξής:

«Η ιδέα της Δωρεάς Οργάνων και Ιστών αποτελεί την ύψιστη μορφή εθελοντικής προσφοράς και αλτρουισμού, καθώς και τη βασική προϋπόθεση για την πραγματοποίηση του ιατρικού θαύματος της μεταμόσχευσης. Στη χώρα μας εκατοντάδες ασθενείς βρίσκονται κάθε χρόνο σε λίστες αναμονής για μόσχευμα και δυστυχώς κάποιοι από αυτούς είναι καταδικασμένοι να χάσουν τη ζωή τους πριν βρεθεί το κατάλληλο μόσχευμα, ενώ για άλλους η λύση του εξωτερικού αποτελεί μονόδρομος». Καλούμε σε συστράτευση τους αρμόδιους φορείς για να συνδράμουμε στον Εθνικό σκοπό της αύξησης και ενίσχυσης των μεταμοσχεύσεων προκειμένου να σωθούν ανθρώπινες ζωές».

Να σημειωθεί ότι η συνολική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ την τετραετία 2012-2015 για μετάβαση στο εξωτερικό για μεταμόσχευση ανήλθε στα 35 εκατ. ευρώ, με το μέσο κόστος ανά ασθενή να υπολογίζεται στις 150-200 χιλ. ευρώ.  Περισσότερο από το 65% των Ελλήνων εξακολουθούν και δηλώνουν ανεπαρκώς ενημερωμένοι για την δωρεά οργάνων και τις μεταμοσχεύσεις.

ΕΟΜ: «Το μεγάλο δώρο από την ψυχική δύναμη των οικογενειών των δοτών»

Για αύξηση της Δωρεάς Οργάνων τα τελευταία χρόνια, παρ’ όλα αυτά, κάνει λόγο ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (Ε.Ο.Μ.), ο οποίος έχει θεσπίσει από το 2007 την 1η Νοεμβρίου ως «Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων & Μεταμοσχεύσεων».

«Όλες οι οικογένειες που συναίνεσαν στη Δωρεά Οργάνων αλλά και η πολύτιμη βοήθεια του ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας της χώρας μας αποτελούν τους σημαντικότερους κρίκους που συνέβαλαν στην αύξηση της Δωρεάς Οργάνων και των Μεταμοσχεύσεων κατά τα τελευταία έτη στη χώρα μας σε σχέση με παρελθοντικά έτη. Θα θέλαμε να αναφέρουμε ότι κατά το έτος 2016 είχαμε συνολικά 51 δότες, κατά το έτος 2017 είχαμε συνολικά 67 δότες οργάνων, κατά το έτος 2018 είχαμε συνολικά 45 δότες και κατά το έτος 2019 μέχρι και σήμερα είχαμε συνολικά 53 δότες οργάνων».

Ο Πρόεδρος του ΕΟΜ, Καθ. Ανδρέας Καραμπίνης, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων, ιστών και κυττάρων αποτελεί ένα μεγάλο άλμα αγάπης και προσφοράς προς τους πάσχοντες συνανθρώπους μας. Με αφορμή τον εορτασμό της Πανελλήνιας Ημέρας Δωρεάς Οργάνων, την 1η Νοεμβρίου, θα ήθελα εγώ προσωπικά και τα μέλη του ΔΣ του ΕΟΜ να ευχαριστήσουμε όλες τις οικογένειες που βρήκαν την δύναμη να κάνουν αυτό το άλμα αγάπης υπερβαίνοντας την οδύνη για την απώλεια του αγαπημένου τους προσώπου. Κατά τη διάρκεια του 2019 και μέχρι σήμερα, παρατηρήθηκε 30% αύξηση στα ποσοστά Δωρεάς Οργάνων στη χώρα μας και αυτό αναδεικνύει την ευαισθητοποίηση και ανταπόκριση της κοινωνίας σ΄ ένα τέτοιο ευαίσθητο θέμα. Χάρη στη πράξη τους αυτή έδωσαν μια δεύτερη ευκαιρία ζωής σε 140 πάσχοντες συνανθρώπους μας.»

Η Δωρεά Οργάνων είναι ένα δώρο ζωής, το οποίο προέρχεται από τον κάθε ένα από εμάς ξεχωριστά με την Δήλωση Δωρεάς Οργάνων και την ένταξή μας στο Εθνικό Μητρώο Δωρεάς Οργάνων & Ιστών.