Πανελλαδική απεργία 4ης Φεβρουαρίου: Θα παραλύσουν τα πάντα στην Υγεία!

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Όλοι οι υγειονομικοί θα απεργήσουν την Πέμπτη για το ασφαλιστικό... ΟΕΝΓΕ, ΕΙΝΑΠ, ΠΙΣ, ΙΣΑ, ΙΣΠ, ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ, ΠΦΣ, ΟΣΑ, σύλλογοι και φορείς σε όλη την χώρα αριστερής, δεξιάς και κεντρώας πολιτικής απόχρωσης... Δεν θα παραμείνει κανείς αμέτοχος και χωρίς διαμαρτυρία για τα όσα επιχειρούνται στο ασφαλιστικό όχι μόνο των ελευθέρων επαγγελματιών αλλά και των γιατρών που υπηρετούν το δημόσιο σύστημα υγείας.

Ενόψει της απεργίας διαβάστε εδώ στοιχεία από το ΓΝΑ «Ευαγγελισμός» από τον κ. Ηλία Σιώρα:

ΑΥΞΗΣΗ ΟΓΚΟΥ  ΕΡΓΑΣΙΑΣ – ΜΕΙΩΣΗ  ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ –ΕΛΑΣΤΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΑΔΙΑΜΦΗΣΒΗΤΗΤΑ  ΣΤΟΙΧΕΙΑ  ΠΟΥ  ΘΑ  ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΥΟΥΝ ΣΕ  ΒΑΡΟΣ  ΑΣΘΕΝΩΝ ΚΑΙ  ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ , ΑΝ  ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΟΥΝ  ΟΙ  ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΙ ΣΤΟ ΚΙΝΗΜΑ.

Για  το θέμα έχουν γίνει επανειλειμμένες αναφορές. Επειδή κάποιοι αμφισβητούν στοιχεία  και  εργασία, ας κοιτάξουν τα δεδομένα στον «Ευαγγελισμό».

ΣΥΝΟΛΟ ΕΙΣΑΓΩΓΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ

2102                                                  50.000

2103                                                  52.400

2104                                                  54.500

2105                                                  56.000

Δηλαδή αύξηση  12% σε 4 χρόνια (στην  πλειοψηφία τους βαριά  περιστατικά με ό,τι αυτό συνεπάγεται από άποψη όγκου εργασίας) όση περίπου ήταν και η ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ αυτά τα χρόνια.

Ακραίο παράδειγμα οι καρδιολογικές κλινικές που στα χρόνια 2014 και 2015 νοσήλευσαν αντίστοιχα 3.540 και 3.930 ασθενείς. Αύξηση ετήσια δηλαδή παρατηρήθηκε στο 11%.

ΑΝ ΑΝΑΤΡΕΞΟΥΜΕ ΣΤΑ ΤΑΚΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΙΑΤΡΕΙΑ ΚΑΘΩΣ  ΚΑΙ ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ  Η ΑΥΞΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ.

Το χειρότερο είναι πως με την κατάσταση όπως  διαμορφώνεται , οι δείκτες θα επιδεινώνονται επειδή:

  1. Με τις ελάχιστες προαναγγελθείσες προσλήψεις (αν και όποτε  γίνουν) και τις επερχόμενες συνταξιοδοτήσεις σε  ένα χρόνο, οι μόνιμοι θα είναι ακόμα λιγότεροι. Οι πρόσληψη επικουρικών , 5μηνιτών και  εργαζομένων με  μπλοκάκια συντηρεί και δεν λύνει το πρόβλημα. Είναι επιλογή της ΕΕ χρόνια τώρα η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων. Δεν υπάρχει μέλλον για τους υγειονομικούς με τέτοια σκλαβιά. Φεύγουν μετανάστες αμέτρητες χιλιάδες. ΑΚΡΑΙΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ!! ΓΙΑ 20 ΘΕΣΕΙΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΩΝ ΟΥΡΟΛΟΓΩΝ ΥΠΗΡΧΕ ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ!! Η ελαστικοποίηση της εργασίας που έχουν επιλέξει οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ ΝΔ ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ ΘΑ «ΑΔΕΙΑΣΕΙ» τη χώρα από νέους επιστήμονες.

2.     Με τη διαλυση της Π.Φ.Υ. , τη διατήρηση ΚΛΕΙΣΤΩΝ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΠΟΥ ΕΒΑΛΑΝ ΛΟΥΚΕΤΟ, ΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΠΟΛΛΩΝ ΚΛΙΝΙΚΩΝ ΤΟΥ ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ, η προσέλευση ασθενών στα  μεγάλα νοσοκομεία όπως ο «Ευαγγελισμός» θα αυξάνει με γεωμετρική πρόοδο. Πολλά νοσοκομεια «καταργούνται» χωρίς να μπει λουκέτο.. Απαξιώνονται σταδιακά με κλείσιμο ή υπολειτουργεία  κλινικών (ΡΟΔΟΣ, ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΥΡΓΟΣ, ΘΗΒΑ , ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ,ΣΠΑΡΤΗ ,ΚΑΒΑΛΑ, ΚΟΜΟΤΗΝΗ  ΚΛ, και σε πολλά ακόμα νοσοκομεία.)

3.     Η πολιτικλη της Ε.Ε. και των κυβερνήσεων είναι να μειώσουν κι άλλο τα νοσοκομεια (μιλούν για 80 που θα υπάρχουν  από τα 120 που απέμειναν πανελλαδικά) με τελικό στόχο τις 20.000 με 25.000 ενεργές  κλίνες από τις 30.000 με  35.000 που είναι σήμερα , και μάλιστα σε ένα σύστημα αυτοχρηματοδοτούμενο από τους ασθενείς και μόνο (άμεσα ή έμμεσα μέσω ΕΟΠΥΥ) χωρίς ή με ελάχιστη κρατική χρηματοδότηση.

ΑΝ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΤΑ ΠΡΟΣΘΕΣΟΥΜΕ ΣΤΗ ΛΑΙΜΗΤΟΜΟ ΠΟΥ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ, ΤΟΤΕ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΑΡΜΑΓΕΔΔΩΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΦΤΩΧΑ ΛΑ.Ι.ΚΑ ΣΤΡΩΜΑΤΑ.

ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ !! ΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΚΑΠΟΙΟΙ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΕΙΝΑΙ ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ ΣΤΝ ΥΓΕΙΑ , ΤΗΝ ΠΡΟΝΟΙΑ, ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ , ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ , ΤΗ ΣΤΑΘΕΡΗ ΚΑΙ ΜΟΝΙΜΗ ΔΟΥΛΕΙΑ. Η ΑΠΟΔΟΧΗ-αμεση ή εμμεση- ΤΩΝ ΕΛΑΣΤΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΗΓΕΣΙΕΣ ΠΙΣ, ΙΣΑ, ΟΕΝΓΕ , ΠΟΕΔΗΝ, ΕΙΝΑΠ , ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΒΟΗΘΑ ΣΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΑΝΤΙΛΑ.Ι.ΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ.

Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 4 ΦΛΕΒΑΡΗ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΕΦΑΛΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΝΙΚΗ!!

Η ΥΓΕΙΑ ΔΕΝ ΠΑΖΑΡΕΥΕΤΑΙ. ΟΙ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΟΥΛΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΑΣΘΕΝΩΝ, ΑΛΛΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΠΑΡΟΧΗ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ!!

ΗΛΙΑΣ ΣΙΩΡΑΣ

ΜΕΛΟΣ ΔΣ ΕΙΝΑΠ, ΜΕΛΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ Π.Α.ΜΕ. ΥΓΕΙΑΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Διαβάστε εδώ ανακοίνωση της ΑΡΣΙ για την απεργία:

Απόσυρση τωρα του νομοσχεδίου –εκτρώματος!

Η αντεργατική συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, σε πλήρη συμπόρευση με ΕΕ-ΔΝΤ, έχει μπει στην τελική ευθεία για την αντιδραστική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος. Οι αλλαγές που έρχονται  αποτελούν βαθειά αντιλαική τομή που μοναδικό αποτέλεσμα θα έχεινέα φτώχεια και εξαθλίωση για το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου. Μπορεί η «αριστερή» κυβέρνηση με «δάκρυα» στα μάτια και επικοινωνιακές φούσκες με δήθεν «κοινωνικό διάλογο» να προσπαθεί να μας πείσει οτι αγωνίζεται για τη «σωτηρία της χώρας» αλλά ο λαός που πλήττεται κρίνει με βάση τις πράξεις και όχι τις δήθεν προθέσεις. Και η μόνη αλήθεια που ισχύει είναι οτι οι προωθούμενες αλλαγές αποτελούν στρατηγική απάντηση του κεφαλαίου και της ΕΕ στην κρίση και μια αγωνιώδη προσπάθεια να σώσουν τα κέρδη τους μέσα από την εξαθλίωση των εργαζομένων, των άνεργων και των συνταξιουχων.Ταυτόχρονα, επιβάλλεται ένας απίστευτος ρατσισμός απέναντι στη νέα γενιά που την «αξιολογούν» για μια σύνταξη των 170 ευρώ, ένα μισθό των 300 ευρώ και μια δουλειά 5μηνης ανάσας (όταν τη βρίσκει) μέσα στην ασφυξία της ανεργίας και της μετανάστευσης. Είναι σαφές πως οι νεότεροι συνάδελφοι που αναγκάζονται τα τελευταία χρόνια να μεταναστεύουν μαζικά στο εξωτερικό αποκτούν ένα ακόμα αντικίνητρο για να επιστρέψουν στη χώρα τους. Για πολλούς νέους επιστήμονες η κατάσταση που θα δημιουργηθεί θα σημάνει και την ολοκληρωτική απομάκρυνση από την άσκηση του επαγγέλματος. Στα επόμενα χρόνια μόνο μια μικρή ελίτ θα μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της σε επίπεδο φορολογίας και εισφορών. Το γεγονός αυτό θα οδηγήσει σε μετάλλαξη της γεωγραφίας πολλών επαγγελμάτων ενώ σε ότι αφορά τους γιατρούς θα προωθήσει τάχιστα τη συγκέντρωση σε μεγάλους ιατρικούς ομίλους και διαγνωστικά κέντρα..

Είναι προφανές πως το σύνολο των αλλαγών του ασφαλιστικού συστήματος έρχεται να φέρει σημαντικές ανατροπές τόσο στις αμοιβές όσο και στις συντάξεις και την υγειονομική περίθαλψη. Αγκαλιάζει δηλαδή συνολικά το «σχέδιο ζωής» κάθε ανθρώπου. Αρνούμαστε να συμβιβαστούμε με αυτό το το αντιασφαλιστικό έκτρωμα της κυβέρνησης και των δανειστών.

Ως αγωνιζόμενοι υγειονομικοί διαχωρίζουμε πλήρως τη θέση μας από το μπλοκ της ευρωμνημονιακής ιατροσυνδικαλιστικής κοινοβουλευτικής γραφειοκρατίας (ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ) που μέσα από τα προεδρεία των ιατρικών συλλόγων δήθεν παλεύουν ενάντια στο νομοσχέδιο ενώ το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η υπεράσπιση των συμφερόντων κάποιων μειοψηφικών στρώματων «επιστημόνων» – εργοδοτών ή/και μεγαλομετόχων, αδιαφορώντας πλήρως για τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζόμενων συναδέλφων τους.. Στα απαράδεκτα κείμενα των προεδρείων των «επιστημονικών» φορέων (που συντάσσονται από κοινού με τον ΔΣΑ, το ΤΕΕ, το Οικονομικό Επιμελητήριο κλπ) δε ζητούν απόσυρση του απαράδεκτου νομοσχεδίου Κατρούγκαλου, αλλά χαριεντίζονται στα κανάλια σε συναντήσεις με Τσίπρα και Κατρούγκαλο νομιμοποιώντας τον προσχηματικό διάλογο για την αντιασφαλιστική πολιτική εθελόδουλων κυβερνήσεων-τρόικας.. έχει προταθεί από τους «βαρόνους» του ιατρικού συλλόγου ακόμα και συνάντηση με το σφαγείο της τρόϊκα για να ζητηθεί η εξαίρεση του κλάδου από τη μνημονιακή πολιτική που πλήττει όλη την ελληνική κοινωνία..

Ενάντια στις παραπάνω συντεχνιακές λογικές  θεωρούμε πως είναι αναγκαίος ο κοινός μαχητικός αγώνας όλων των εργαζομένων δημόσιου – ιδιωτικού τομέα, των άνεργων, των αυτοαπασχολούμενων, των αγροτών, της νεολαίας, των συνταξιούχων κόντρα στην πολιτική και τα συμφέροντα της κυβέρνησης,της εργοδοσίας και των δανειστών.Σε κοινό αγώνα με το κίνημα των πεντάμηνων των δήμων, τις κινητοποιήσεις των νοσοκομείων, την απεργία των ναυτεργατών, των λιμενεργατών και των αγροτών, τις δεκάδες μικρές και μεγάλες απεργίες στους χώρους δουλειάς. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

·         Να αποσυρθεί το νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο και όλοι οι προηγούμενοι αντιασφαλιστικοί νόμοι (Ρέππα, Σιούφα, Πετραλιά και οι μνημονιακοί)

·         Να μειωθούν δραστικά οι εισφορές για σύνταξη και να καταργηθούν εντελώς οι εισφορές για υγεία, πλήρης πρόσβαση όλων σε δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας χρηματοδοτούμενο από τη γενική φορολογία

·         Αποκλειστικά δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα. Το κόστος της ασφάλισης να βαρύνει τους εργοδότες και το κράτος, τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους άνεργους.Κατάργηση της ανταποδοτικότητας και της επιχειρηματικότητας στην κοινωνική ασφάλιση

·         Όλοι οι πολίτες, Έλληνες και μετανάστες, εργαζόμενοι και άνεργοι να έχουν ελεύθερα και χωρίς προυποθέσεις δωρεάν περίθαλψη από ενα αποκλειστικά δημόσιο σύστημα υγείας

·         Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία

·         Κανονικές προσλήψεις στον ιδιωτικό τομέα. Να διασφαλιστεί νομοθετικά ότι οι υπάλληλοι υγειονομικοί δε θα βαφτίζονται «συνεργάτες»

·         Σταθερή και ασφαλισμένη δουλειά για όλους. Κατάργηση της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας και των μορφών ελαστικής απασχόλησης (μπλοκάκια, επικουρικοί,vaoucher, «ωφελούμενοι»).

·          Να επιστραφούν στα ασφαλιστικά ταμεία τα αποθεματικά που υπεξαίρεσαν οι τράπεζες, οι εργοδότες και το κράτος: τα 70 δις ευρώ που λεηλατήθηκαν έως το 2010, τα δεκάδες δις που χάθηκαν με τα δομημένα ομόλογα και το «κούρεμα» του PSI, αλλά και τα δις που αρπάχτηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2015 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για να αποπληρωθεί το ΔΝΤ

·          Ανώτατο συνταξιοδοτικό όριο στα 30 χρόνια εργασίας ή στα 60έτη ηλικία. Καμία σύνταξη κάτω από το βασικό μισθό

ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ, ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ!

Για να γίνουν όλα αυτά πρέπει να απαλλαγούμε από:

Ø  Τη μηχανή του χρέους, που καταβροχθίζει τον πλούτο που παράγουμε και τα αποθεματικά των ταμείων.

Ø  Τους «ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς», στο βωμό των οποίων θυσιάζονται οι κοινωνικές δαπάνες κι οι ασφαλιστικές ανάγκες. Γι’ αυτό απαιτούμε: αύξηση των κοινωνικών δαπανών με επιβάρυνση της εργοδοτικής πλευράς και όχι των μισθών.

Ø  Από τους νόμους των αγορών και των τραπεζών, που εξανεμίζουν τα αποθεματικά των ταμείων στο όνομα της υψηλότερης «απόδοσης». Γι’ αυτό απαιτούμε: έξω οι τράπεζες και οι αγορές από τα ταμεία, έξω τα ταμεία από το χρηματιστηριακό τζόγο.

Ø  Από τις απαιτήσεις των εργοδοτών, των «επενδυτών» και της «ανάπτυξης», που θέλουν μια τυπικά ή ουσιαστικά ανασφάλιστη εργασία, με τη μείωση της εισφοράς τους ή κάλυψή της από το κράτους (δηλ. απ’ τους ίδιους τους εργαζόμενους μέσω της φορολογίας).

Ø Από τη μέγγενη του ευρώ και της ΕΕ, που βρίσκονται -χρόνια τώρα, αλλά και στην εποχή των μνημονίων- πίσω από κάθε αντιασφαλιστικό μέτρο.

ΕΝΩΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ