Απεργία των νοσηλευτών – Συνάντηση με τον Πολάκη έχει αντιπροσωπεία τους

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
απεργία των νοσηλευτών
Από το πρωί οι νοσηλευτές πραγματοποιούν δυναμική κινητοποίηση. Ξεκίνησαν περίπου στις 10 το πρωί από το Αρχαιολογικό Μουσείο και έκαναν πορεία και διαμαρτυρία μέχρι και έξω από το υπουργείο Υγείας στην Αριστοτέλους.

Εκεί, με σημαίες και πανό έδειξαν ότι δεν… αστειεύονται. Ανάμεσα σε συνθήματα και παλμό, ορισμένοι νοσηλευτές «έκαψαν συμβολικά τα πτυχία τους».

Γιατί αποφασίστηκε η σημερινή απεργία των νοσηλευτών

Οι νοσηλευτές της χώρας βλέπουν Πανελλαδικές εξετάσεις και 4 χρόνια σπουδών στα ΤΕΙ και τα ΑΕΙ να εξισώνονται με τα μαθήματα των ΕΠΑΛ και των ΙΕΚ.

Παρότι έχουν εξασφαλίσει την υποστήριξη εκπροσώπων από όλα σχεδόν τα πολιτικά κόμματα, ακόμα και κυβερνητικών στελεχών, δεν σταματούν πριν δουν το νομοσχέδιο να αποσύρεται και τις εκλογές της ΕΝΕ να διεξάγονται κανονικά.

απεργία των νοσηλευτών

Στιγμιότυπο από τις σημερινές κινητοποιήπησεις

Το εν λόγω νομοσχέδιο, έκτασης 3 μόλις σελίδων, κατατέθηκε χωρίς καμία προηγούμενη συζήτηση με τους άμεσα ενδιαφερόμενους –νοσηλευτές και μαίες- και:

-Ακυρώνει τις προκηρυχθείσες από 18 Σεπτεμβρίου εκλογές της ΕΝΕ με όλα τα θεσμικά, οικονομικά και ηθικά επακόλουθα που αυτό έχει, γεγονός που αποτελεί ωμή παρέμβαση στην δημοκρατική λειτουργία συλλογικού οργάνου.
-Εξισώνει τους νοσηλευτές ΠΕ- ΤΕ με τους βοηθούς νοσηλευτών.
-Δημιουργεί ενιαίο, ανομοιογενή κλάδο νοσηλευτικής με νοσηλευτές, βοηθούς νοσηλευτών και μαίες και μάλιστα προβλέπει ότι οι τελευταίες είναι δυνατόν να γίνονται προϊσταμένες σε τμήματα άσχετα του επιστημονικού τους αντικειμένου.
-Διαλύει οικονομικά την ΕΝΕ υποχρεώνοντας την να δημιουργήσει 74 παραρτήματα με κόστος 2,5 εκατ. ευρώ -μόνο για μισθοδοσία υπαλλήλων- και μειώνοντας στα 20 ευρώ την ετήσια συμμετοχή των μελών της χωρίς να έχει προηγηθεί οικονομοτεχνική μελέτη από το ΥΥΚΑ.
-Βάζει πρωτοφανή περιορισμό στις υποψηφιότητες μελών του ΔΣ μόνο στην ΕΝΕ και όχι σε άλλο εποπτευόμενο όργανο  ΝΠΔΔ του υπουργείου.
-Δεν παρέχει καμία ουσιαστική αναβάθμιση στους βοηθούς νοσηλευτών καθώς ούτε μισθολογικά τους εξισώσει, ούτε και στο καθηκοντολόγιο.
-Πυροδοτεί «εμφυλίους» μέσα στα δημόσια νοσοκομεία μεταξύ νοσηλευτών και βοηθών νοσηλευτών καθώς οι τελευταίοι δεν έχουν αντιληφθεί τον εμπαιγμό τους.
Κάλεσμα σε δυναμικές κινητοποιήσεις.