Πάμε χαλαρό τροχαδάκι!

  • Iatropedia
Το έντονο τζόγκινγκ μπορεί να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα αντί οφέλη, προειδοποιεί νέα έρευνα

Δεν χρειάζεται να τρέχετε σαν… κομμάντο, λένε τώρα οι ειδικοί. Όπως ανακάλυψαν, όσοι κάνουν έντονο τζόγκινγκ –του στυλ που βλέπουμε να κάνουν κάποιοι κάθιδροι, ξεθεωμένοι τύποι, νομίζοντας πως περνούν στίβο μάχης – έχουν τις ίδιες πιθανότητες θνησιμότητας με όσους έχουν «βγάλει ρίζες» στον καναπέ τους! Αντίθετα, εκείνοι που απολαμβάνουν ένα χαλαρό τροχαδάκι μερικές φορές την εβδομάδα είναι αυτοί που μάλλον θα ζήσουν περισσότερο, επισημαίνουν Δανοί ερευνητές.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα σχετικής έρευνας που δημοσιεύει το Journal of the American College of Cardiology, τόσο έντονη άσκηση δεν είναι μόνο επιβλαβής, είναι και αχρείαστη. Η μελέτη σε βάθος δωδεκαετίας 5.048 υγιών ατόμων εκ των οποίων 1.098 ήταν τζόγκερς έδειξε ότι η συχνότητα και ο πολύ έντονος ρυθμός στην άσκησή τους είχε τα αντίθετα από τα προσδοκόμενα αποτελέσματα αφού οι οπαδοί του «no pain, no gain» μοιράζοντο τον ίδιο βαθμό θνησιμότητας με όσους έκαναν καθιστική ζωή.

Η άσκηση χωρίς υπερβολές είναι πιο ωφέλιμη για την μείωση του κινδύνου πρόωρου θανάτου παρά το αντίθετο, τονίζει ο Δρ. Πέτερ Σρορ του Νοσοκομείου Φρέντερικσμπεργκ της Κοπεγχάγης. Ένα χαλαρό έως μέτριας έντασης τζόγκινγκ 1-2,5 ώρες εβδομαδιαίως είναι ό,τι πρέπει, αν ο στόχος μας είναι η βελτίωση του προσδόκιμου ζωής. Σε διαφορετική περίπτωση, η καταπόνηση για δεκαετίες εγκυμονεί κινδύνους για το καρδιαγγειακό μας σύστημα, υποστηρίζει. Στις ΗΠΑ, οι κατευθυντήριες γραμμές για την σωματική άσκηση ενηλίκων συστήνουν ή 2,5 ώρες μετρίας έντασης αεροβικής άσκησης την εβδομάδα είτε 1,25 ώρες έντονης άσκησης το ίδιο διάστημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Προστατέψτε την καρδιά σας με Μεσογειακή δίαιτα

Ναι στη μεσογειακή διατροφή, αλλά με τι λεφτά;