Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» – 15 θαλασσαιμικοί μεταγγίζονται χωρίς γιατρό εδώ και 8 χρόνια

  • Γιάννα Σουλάκη
Αγλαΐα Κυριακού
Μια μοναχική, αλλά και επικίνδυνη θεραπευτική πορεία ακολουθούν 15 ασθενείς που πάσχουν από μεσογειακή αναιμία, καθώς εδώ και 8 χρόνια, μεταγγίζονται χωρίς ιατρική υποστήριξη, στη Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας (ΜΟΜΑ) του νοσοκομείου Παίδων “Αγλαΐα Κυριακού”.

Από το 2011 που συνταξιοδοτήθηκε η μοναδική γιατρός στη Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας (ΜΟΜΑ) του νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» και μέχρι σήμερα, οι 15 πολυμεταγγιζόμενοι ασθενείς του νοσοκομείου Παίδων “Αγλαϊα Κυριακού” λαμβάνουν το πολύτιμο αίμα που χρειάζονται για να κρατηθούν στη ζωή, παρουσία μόνο μας νοσηλεύτριας και χωρίς καμία ιατρική παρακολούθηση. Ομως, κι αυτή αναμένεται να συνταξιοδοτηθεί στο τέλος του 2019.

Η ψυχολόγος κα. Ευρυδίκη Ζάχου, είναι μία από τους “παραπεταμένους ασθενείς”, όπως αναφέρει η ίδια, μιλώντας στο iatropedia.gr:

“Είναι εγκληματικά αδιάφοροι απέναντί μας, εδώ και 8 χρόνια. Από το 2011 μεταγγιζόμαστε παρουσία μόνο μίας νοσηλεύτριας, χωρίς γιατρό. Παίρνει όλη την ευθύνη, δηλαδή για ότι κι αν συμβεί κατά τη διάρκεια της μετάγγισης για 8 χρόνια μόνο μία νοσηλεύτρια. Είμαστε 15 άτομα ξεκρέμαστα, αφημένοι και μόνοι μας από κάθε πλευρά. Απλά, ανά 20 μέρες πηγαίνουμε στο νοσοκομείο, η αιμοδοσία μας βρίσκει αίμα, η νοσηλεύτρια μας μεταγγίζει και φεύγουμε. Κι όχι μόνο αυτό. Τον τελευταίο καιρό θέλουν να καταργήσουν τη Μονάδα και μας διώχνουν, γιατί είμαστε ενήλικες, όπως μας λένε, και το νοσοκομείο είναι Παίδων”.

ΜοΜΑ Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»: Η νοσηλεύτρια δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα έκτακτα περιστατικά

Δεν είναι λίγες οι φορές, όπως λένε οι ασθενείς, που έχει συμβεί κάποιο έκτακτο περιστατικό κατά τη διάρκεια μετάγγισης, το οποίο απαιτεί την παρουσία γιατρού.

“’Εχει συμβεί αλλεργική αντίδραση σε κάποιους που μεταγγίζονται εκείνη την ώρα και η νοσηλεύτρια είναι αναγκασμένη να δράσει από μόνη της”, τονίζει η κα. Ζάχου και συμπληρώνει: “Το μόνο που κάνει είναι να σταματά τη χορήγηση αίματος και να μας δίνει κάποιο ανοσοκατασταλτικό. Στη συνέχεια καλεί κάποιο γιατρό από άλλη κλινική, ο οποίος θα έρθει μεν, αλλά δεν θα κάνει τίποτα επί της ουσίας. Δεν μπορεί να αναλάβει καμία ευθύνη, γιατί δεν μας ξέρει και δεν έχει το ιστορικό μας. Ουσιαστικά αυτό που γίνεται είναι να σταματήσει η χορήγηση αίματος, να περάσει μία ώρα και να πάμε στο σπίτι μας”.

Ωστόσο, οι ασθενείς που πάσχουν από μεσογειακή αναιμία χρειάζονται τακτική ιατρική παρακολούθηση, οπότε έχουν αναγκαστεί να βρουν ιδιώτες γιατρούς εκτός νοσοκομείου, τους οποίους πληρώνουν από την τσέπη τους. ‘Οσο για τη φαρμακευτική αγωγή τους; Το νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» έχει συνεννοηθεί με τους γιατρούς της διπλανής μονάδας Μεσογειακής Αναιμίας, του Παίδων “Αγία Σοφία”, να τους συνταγογραφούν εκείνοι τα φάρμακα.

ΜοΜΑ Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»: Οι φάκελοι με το ιστορικό των ασθενών δεν έχουν ενημερωθεί από το … 2011

‘Ενα τελευταίο σοβαρό περιστατικό, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. ‘Ενας 22χρονος ασθενής δύο ημέρες μετά την μετάγγιση έπαθε καρδιακή ανεπάρκεια. Μεταφέρθηκε επειγόντως στο Λαϊκό νοσοκομείο και εκεί διαπιστώθηκε ότι ο φάκελος με το ιατρικό ιστορικό του που μεταφέρθηκε από το Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», δεν είχε ενημερωθεί από το … 2011.

“Δεν μπορεί να διανοηθεί κανείς το πόσο εγκληματικά αδιάφοροι έχουν υπάρξει απέναντι μας για 8 ολόκληρα χρόνια”, τονίζει η κα. Ζάχου και συμπληρώνει: “Τώρα με το φόβο του τελευταίου περιστατικού, ο ένας επιρρίπτει ευθύνες στον άλλο. Τη Δευτέρα έχει ραντεβού με τη Διοίκηση του Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» η προϊσταμένη της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, για να τους δηλώσει ότι θα σταματήσει η νοσηλεύτρια να μας μεταγγίζει. ‘Η θα φέρουν γιατρό ή να το κλείσουν το τμήμα, είναι αποφασισμένη να τους πει”

“Μας κοροϊδεύουν για 8 ολόκληρα χρόνια”

Από το 2011 που συνταξιοδοτήθηκε η γιατρός όλοι οι αρμόδιοι εμπαίζουν τους ασθενείς, όπως λένε οι ίδιοι, υποσχόμενοι λύσεις, που δεν έρχονται ποτέ:

“Μας κοροϊδεύουν ότι έχουν κάνει έγγραφα στο Υπουργείο Υγείας, κάτι που δεν είναι αλήθεια. Πριν τρία χρόνια είχαμε πάει στο Υπουργείο και μας είχαν πει ότι δεν είχαν καν ενημέρωση. Ζήτησαν από τους υπεύθυνους του νοσοκομείου να κάνουν έγγραφο, δεν το έκαναν ποτέ. Εμείς τους έχουμε κάνει και εξώδικο, όχι μόνο για το θέμα του γιατρού, αλλά γιατί μας απειλούν να μας διώξουν από το νοσοκομείο, δεν έχει γίνει τίποτα. ‘Ολα μπήκαν στο συρτάρι”, αναφέρει η κα. Ζάχου.

Το χειρότερο είναι, όμως -όπως λένε τώρα οι ασθενείς- ότι με τη συνταξιοδότηση της νοσηλεύτριας στο τέλος της χρονιάς, θα καταργήσουν και τη Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας.

Η κα. Ζάχου, όπως και οι υπόλοιποι ασθενείς είναι εξαιρετικά ανήσυχοι: “Μας πετάνε στο δρόμο. Μας λένε να πάμε σε μονάδα ενηλίκων, όμως όπου κι αν ρωτήσαμε δεν μας αναλαμβάνουν γιατί δεν έχουν θέσεις. Ο Ευαγγελισμός δεν μας δέχεται, το Ιπποκράτειο δεν δέχεται ,Το Γεννηματάς δεν μας δέχεται. Και δεν έχουμε που να πάμε σε περίπτωση που κλείσει το τμήμα”.

Οι ασθενείς ζητούν την παρέμβαση του Υπουργού Υγείας, κ. Βασίλη Κικίλια, να δώσει οριστικά λύση στα χρονίζοντα προβλήματά τους.