Παίδων «Αγία Σοφία»: Στους δρόμους οι γιατροί – Διαμαρτύρονται για την υποστελέχωση που φέρνει «λουκέτο» σε τμήματα

  • Γιάννα Σουλάκη
Παίδων
Κινητοποιήσεις με στόχο την άσκηση πίεσης για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών, πραγματοποιούν σήμερα Τρίτη 20/12 οι γιατροί και εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Παίδων "Η Αγία Σοφία".

Κινητοποίηση στο προαύλιο του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» με αίτημα τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλα τα πόστα, πραγματοποίησαν σήμερα οι γιατροί και νοσηλευτές.

Όπως υποστηρίζουν υπάρχουν τμήματα που απειλούνται άμεσα για κλείσιμο, λόγω υποστελέχωσης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους εργαζόμενους:

Τμήμα Ανοσολογίας-Ιστοσυμβατότητας: οι ελλείψεις είναι τεράστιες, το προσωπικό κάνει υπεράνθρωπες προσπάθειες να καλύψεις τις μεγάλες ανάγκες του τμήματος. Το εργαστήριο καλύπτει τον ανοσογενετικό έλεγχο των νοσημάτων, τον προμεταμοσχευτικό έλεγχο συμβατότητας Δοτών-Ληπτών για τις μεταμοσχεύσεις αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων.

Το τμήμα αποτελεί κέντρο αναφοράς πρωτοπαθών ανοσοανεπαρκειών, διενεργεί εξειδικευμένες εξετάσεις, μοναδικές σε πανελλήνιο επίπεδο. Η κατάσταση είναι στο χείλος του γκρεμού καθότι 2 ιατροί βρίσκονται προ συνταξιοδότησης . Οι συνάδελφοι στο τμήμα εγκαίρως και πολλαπλώς έχουν θέσει το θέμα στην διοίκηση χωρίς να λάβουν καμία σαφή απάντηση.

Οι άμεσες ανάγκες του τμήματος είναι η πρόσληψη δύο βιολόγων, δύο τεχνολόγων, ενός βιοπαθολόγου και ενός με δύο παιδιάτρων. Σαφώς ελλείψεις υπάρχουν και σε νοσηλευτικό/ γραμματειακό επίπεδο.

 Τμήμα μεσογειακής αναιμίας: Οι εργαζόμενοι έχουν ξαναθέσει, όπως λένε, το θέμα της υποστελέχωσης στο τμήμα που απαιτεί άμεσα μέτρα στήριξης, από την πλευρά του προσωπικού όπως και της αιμοδοσίας για τις αυξημένες ανάγκες των μεταγγιζόμενων ασθενών, όπου από 6 μόνιμους ιατρούς υπηρετούν πλέον δύο και μία γιατρός που βρίσκεται σε αναστολή εργασίας.

Σοβαρές ελλείψεις προσωπικού στα χειρουργεία

Οι εργαζόμενοι επαναφέρουν το θέμα των αναισθησιολόγων και απαιτούν άμεση προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων σε όλα τα τμήματα, «λόγω των επικείμενων αποχωρήσεων λόγω συνταξιοδότησης ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΛΙΝΙΚΩΝ λόγω έλλειψης προσωπικού στα χειρουργεία ( όχι μόνο ιατρικού)», σημειώνουν οι εργαζόμενοι.

Ζηρούν να στελεχωθεί επαρκώς το τμήμα που καλύπτει τεράστιο όγκο περιστατικών ( τακτικά, έκτακτα χειρουργεία,
ενδοσκοπήσεις, μαγνητική , τοποθέτηση φλεβοκαθετήρων κ.α.).

«Ξέρουμε ότι χωρίς τις κινητοποιήσεις μας και την απεργία δεν θα γινόταν καμία πρόσληψη , όπως δεν είχε γίνει τόσα χρόνια, όπως μας είπε η κυρία Γκάγκα «ε δεν ενδιαφέρεται και κανένας» ενώ τελικά 5 άμεσα δήλωσαν το ενδιαφέρον τους».

Οι γιατροί υπενθυμίσουν επίσης, τη συγχώνευση των δυο χειρουργικών κλινικών της Α’ και Β’ χειρουργικής μετά το 2020 και την μη προκήρυξη ΟΛΩΝ των μόνιμων θέσεων που δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στην λειτουργία αλλά και στην σωστή εκπαίδευση των ειδικευόμενων.

Όπως και το ζήτημα του μικροβιολογικού που με την πρόληψη ενός μόνιμου ιατρού πάλι το τμήμα δεν θα μπορέσει
καν να επανέλθει στην πρωτύτερη κατάσταση της καθημερινής εφημέρευσης.

Ίδια κατάσταση επικρατεί και στο αιματολογικό τμήμα με εφημέρευση μόνο τις ημέρες γενικής εφημερίας!

Αντίστοιχα ελλείψεις υπάρχουν σε όλες τις ειδικότητες ακτινολογικό, μαγνήτης, νευρολογικό, πυρηνική ιατρική, παιδιατρικές κλινικές «και ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό», λένε.

Μετακινήσεις για να καλυφθούν οι κενές οργανικές θέσεις

Πρόσφατα μάλιστα μετακίνησαν προσωρινά ιατρό από την ΜΜΟ για να στελεχώσει παιδιατρική κλινική!

«Σε λίγο η διοίκηση του νοσοκομείου θα μας μετακινεί στο νοσοκομείο ανάλογα με το που εμφανίζεται σοβαρό
πρόβλημα χωρίς να προχωράει για άλλη μία φορά σε άμεση στελέχωση με πρόσληψη μόνιμου προσωπικού όλων των
ειδικότητων (ιατροί, νοσηλευτές, τεχνολόγοι, βιολόγοι, παρασκευαστές, τραυματιοφορείς κτλ)», λένε οι εργαζόμενοι.

Στο νοσηλευτικό προσωπικό αναφέρουν ότι υπάρχουν ΚΕΝΕΣ 280 ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ, σε τμήματα όπως οι μονάδες στην ΠΜΕΝ οι νοσηλευτές είναι κάτω από 50% των απαιτούμενων θέσεων, στην ΚΕΜ αντιστοίχως στο 50%, στις μονάδες νεογνών η ψαλίδα είναι ακόμη πιο μεγάλη καθότι υπηρετεί μόνο το 20% των απαιτούμενων νοσηλευτών!

«Όλοι βιώνουμε την εντατικοποίηση και τις αυξανόμενες ανάγκες ειδικά αυτό το διάστημα με την αύξηση των
παιδιατρικών περιστατικών που εξετάζονται στα επείγοντα, και εν συνεχεία κάποια από αυτά εισάγονται για
νοσηλεία. Μόνο στην πρόσφατη εφημερία Κυριακή-Δευτέρα εξετάστηκαν πάνω από 800 παιδιά και εισήχθησαν γύρω στα 120 παιδιά με την αναμονή να κυμαίνεται στις 5 ώρες. Την ίδια στιγμή που στον ιδιωτικό τομέα έχουν κατεβάσει ρολά λόγω αδυναμίας κλινών, φαίνεται για ακόμη μια φορά ότι η στελέχωση των δημόσιων και δωρεάν Παιδιατρικών νοσοκομείων αποτελεί μονόδρομο αν θέλουμε να ανταποκριθούμε στις υπάρχουσες συνθήκες».

«Βόμβα» η μετατροπή Παιδοογκολογικών τμημάτων σε ΝΠΙΔ

Μια βόμβα έτοιμη να σκάσει είναι η υπουργική απόφαση για μετατροπή των Παιδοογκολογικών τμημάτων σε ΝΠΙΔ με την επωνυμία Ογκολογικό Κέντρο Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ», λένε οι γιατροί και οι νοσηλευτές:

«Απαιτούμε αυτή η απαράδεκτη απόφαση να μην συζητηθεί καν. Η απόφαση αυτή βεβαίως έρχεται ως συνέχεια της πρόσφατης ψήφισης του νομοσχεδίου για την δευτεροβάθμια περίθαλψη που ανοίγει διάπλατα τις πόρτες για μετατροπή των νοσοκομείων σε επιχειρήσεις, σπρώχνοντας τους ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα», τονίζουν.

Αυτό σύμφωνα με τους εργαζόμενους σημαίνει ότι:

  • στην Αττική δεν θα υπάρχει δημόσιο και δωρεάν κέντρο για αυτά τα παιδιά.. Οι γονείς θα πρέπει να βάλουν
    το χέρι στην τσέπη τους ή ο ΕΟΠΠΥ να πληρώνει απευθείας ένα ιδιωτικό κέντρο, ενώ όποιος είναι άπορος δεν
    ξέρουμε καν που θα καταλήξει!!
  • το προσωπικό που θα δουλεύει εκεί θα έχει συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου..
  • την άμεση αποδοχή σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα..

«Πρέπει να σημάνει ξεσηκωμός στους γονείς, στους εργαζόμενους, σε σωματεία και φορείς να μην επιτρέψουμε κάποιοι να «επενδύσουν» στον παιδικό καρκίνο θησαυρίζοντας. Η μετατροπή των παιδο-ογκολογικών τμημάτων σε ΝΠΙΔ θα ανοίξει τον δρόμο να ξεπουληθούν και άλλα κομμάτια νοσοκομείων σε ιδιώτες», καταλήγουν οι εργαζόμενοι.

Την ανακοίνωση και τις κινητοποιήσεις υπογράφει η 5ΜΕΛΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΝΑΠ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΠΑΙΔΩΝ «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ»
Ηρώ Αποστολοπούλου ,Σοφία Ζώρη , Αγγελική Κρικρή, Λουκοπούλου Σοφία, , Κωνσταντίνα Μπάρκα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν