Παίδων “Αγία Σοφία”: Οι πρώτοι αναισθησιολόγοι αναλαμβάνουν καθήκοντα – “Διαχρονικές οι λίστες στα χειρουργεία”, λέει η ΠΟΕΔΗΝ

  • Γιάννα Σουλάκη
χειρουργεία
Με μετακινήσεις προσωπικού παρεμβαίνει το Υπουργείο Υγείας, ώστε να δοθεί προσωρινή λύση και να επιταχυνθεί η διενέργεια χειρουργικών επεμβάσεων στο Νοσοκομείο Παίδων “Η Αγία Σοφία”. Οριστική λύση αναμένεται να δοθεί με νέα προκήρυξη θέσεων, που θα γίνει με επείγουσα διαδικασία. Tην ίδια στιγμή, η Ομοσπονδία των Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) δημοσιοποιεί στοιχεία που αποδεικνύουν το βαθύ και διαχρονικό πρόβλημα με τις λίστες αναμονής στο ΕΣΥ.

Οι πρώτοι αναισθησιολόγοι αναλαμβάνουν καθήκοντα στο Νοσοκομείο Παίδων “Η Αγία Σοφία”, το αργότερο έως τα μέσα της εβδομάδας.

Πρόκειται για δύο γιατρούς με μεγάλη εμπειρία στην παιδο-αναισθησιολογία, οι οποίοι μετακινούνται από τα Νοσοκομεία “Ευαγγελισμός” και “Ασκληπιείο Βούλας”, μετά από συνεννόηση με το Υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου, θα χρειαστεί να ανευρεθούν ακόμη δύο γιατροί της ίδιας ειδικότητας, ώστε να ανοίξει τουλάχιστον ένα επιπλέον χειρουργικό τραπέζι και να επαναλειτουργήσουν τα χειρουργεία.

Υπάρχει κατεπείγουσα ανάγκη, όπως λένε, να αρχίσει να εξυπηρετείται η μακροσκελής λίστα αναμονής για επεμβάσεις, καθώς αυτή αριθμεί σήμερα περισσότερα από 3.000 παιδιά.

Ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μάλιστα στην πρόσφατη συνάντηση του την περασμένη Πέμπτη (22/09) με την ΕΙΝΑΠ και την 5μελή Επιτροπή Εργαζομένων του Νοσοκομείου δεσμεύτηκε να βρεθούν οι τέσσερις (4) συνολικά παιδο-αναισθησιολόγοι που απαιτούνται, για τη στοιχειώδη λειτουργία των χειρουργείων.

Δείτε επίσης – Παίδων «Αγία Σοφία»: Τεράστιες οι ελλείψεις στο μεγαλύτερο Παιδιατρικό Νοσοκομείο – Σε απεργία οι γιατροί

Προκήρυξη θέσεων με επείγουσες διαδικασίες

Η παιδοχειρουργός, επιμελήτρια Α’ στο Παίδων “Αγία Σοφία” και μέλος της 5μελούς επιτροπής της ΕΙΝΑΠ, Αγγελική Κρικρή, μιλώντας στο iatropedia.gr, περιγράφει τις διαπραγματεύσεις που έγιναν με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας:

“Υπήρξε μία πρόταση από εμάς στον κ. Πλεύρη και την κα. Γκάγκα για 4 συναδέλφους, οι οποίοι να έχουν περάσει από την ειδικότητα της παιδο-αναισθησιολογίας, γιατί είναι και ειδικό το αντικείμενο. Με 4 ανοίγουμε ένα χειρουργικό τραπέζι. Ο Υπουργός απαντώντας στην ερώτηση που του έκανα, «αν δεν δεχτούν οι συνάδελφοι;», μου είπε: “δεσμεύομαι προσωπικά ότι θα βρω 2 αναισθησιολόγους, ακόμη κι από τον ιδιωτικό τομέα, όπως κάναμε στην Πάτρα, που έφυγε μια συνάδελφος από το “Μητέρα”.

Να σημειωθεί πως σήμερα, οι κενές θέσεις των αναισθησιολόγων στο Νοσοκομείο Παίδων “Αγία Σοφία” είναι συνολικά 7, ενώ τις επόμενες μέρες το Υπουργείο Υγείας θα προκηρύξει 3 επιπλέον θέσεις της ίδιας ειδικότητας με κατεπείγουσες διαδικασίες, ώστε να γίνουν άμεσα μόνιμες προσλήψεις.

“Δεσμεύτηκαν από το Υπουργείο Υγείας να γίνει ξεχωριστά η προκήρυξη των αναισθησιολόγων -δηλαδή, ανεξάρτητα από τις 1.800 μόνιμες θέσεις- ώστε να γίνουν άμεσα οι προσλήψεις. Εμείς ζητήσαμε να προκηρυχθούν όλες οι θέσεις, γιατί είναι 7 οι κενές θέσεις των αναισθησιολόγων, αλλά πήραμε ένα νούμερο “3”. Ότι θα προκηρυχθούν δηλαδή, οι 3 θέσεις, λέει η κα. Κρικρή.

Δείτε επίσης – Παίδων «Αγία Σοφία»: Στα πρόθυρα “λουκέτου” το Μικροβιολογικό – Για “ωρολογιακή βόμβα” μιλούν οι γιατροί

ΠΟΕΔΗΝ: “Οι λίστες αναμονής στα χειρουργεία είναι διαχρονικό φαινόμενο”

Το 50% των χειρουργικών αιθουσών δεν λειτουργεί σήμερα λόγω έλλειψης γιατρών -κυρίως αναισθησιολόγων- αλλά και λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού. Κι αυτή είναι μια μόνιμη κατάσταση στο ΕΣΥ.

Μάλιστα, όπως υποστηρίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), όλα τα τελευταία χρόνια η λίστα αναμονής για χειρουργείο έφτανε ακόμη και τον ενάμιση χρόνο, όπως και η λίστα αναμονής για διαγνωστικές εξετάσεις, η οποία σταθερά εδώ και χρόνια, στο ΕΣΥ ξεπερνά το εξάμηνο.

“Οι λίστες χειρουργείων είναι διαχρονικές στα νοσοκομεία και όχι τωρινό φαινόμενο. Να θυμίσω στο νοσοκομείο Χανίων τα ραντεβού πριν τέσσερα χρόνια στο γαστρεντερολογικό ήταν δύο χρόνια”, αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.

Το φαινόμενο έχει επιδεινωθεί σημαντικά εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού και λόγω των αναστολών χειρουργείων που αναγκάστηκαν να εφαρμόσουν πολλά νοσοκομεία, τα οποία είχαν μετατρέψει τα χειρουργικά κρεβάτια τους σε κλίνες ΜΕΘ ώστε να εξυπηρετήσουν τα βαριά περιστατικά από τις επιπλοκές της Covid-19.

“Ακόμη και σήμερα που έχουμε ύφεση της πανδημίας νοσηλεύονται 1.000 ασθενείς με κορονοϊό στα νοσοκομεία για τα οποία απασχολείται προσωπικό και δεσμεύονται χώροι” , λέει ο Μιχάλης Γιαννάκος και προσθέτει πως μια ενδεχόμενη αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού ενδεχομένως να μειώσει περαιτέρω τη λειτουργία των χειρουργικών τομέων.

“Ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι ασθενής που βρίσκεται τώρα στη λίστα αναμονής, θα μπορέσει τελικά να χειρουργηθεί τον χειμώνα;” διερωτώνται δικαίως οι εργαζόμενοι.

“Οι λίστες αναμονής ίσως είναι μικρότερες”

Δεν αποκλείεται, ωστόσο, οι αριθμοί των ατόμων που βρίσκονται σε αναμονή για χειρουργείο να μην είναι πραγματικοί, καθώς εξαιτίας του κορονοϊού δεν έχουν επικαιροποιηθεί οι λίστες.

Δείτε επίσης: Κόντρα Πλεύρη – Τσίπρα, για τη … μεγαλύτερη λίστα αναμονής χειρουργείων

Έτσι, -σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ- υπάρχουν ασθενείς στις λίστες αναμονής που είχαν εγγραφεί πριν τρία χρόνια για επέμβαση και κανείς δεν ήρθε σε επαφή μαζί τους να τους ρωτήσει εάν εξακολουθούν να βρίσκονται σήμερα σε ανάγκη για χειρουργείο.

“Μπορεί να χειρουργήθηκαν στον ιδιωτικό τομέα, ή ως έκτακτα περιστατικά επειδή στο μεταξύ επιβαρύνθηκε η υγεία τους. Μπορεί ακόμη και να απεβίωσαν κάποιοι και να συνεχίζουν να εμφανίζονται στις λίστες αναμονής του νοσοκομείου”, τονίζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Εργαζομένων.

Το ίδιο υποστηρίζει και η χειρουργός του Νοσοκομείου Παίδων κα. Αγγελική Κρικρή:

“Η λίστα αναμονής είναι τεράστια, γύρω στα 3.000 παιδιά, καθώς αυξήθηκε κατακόρυφα και μετά την πανδημία. Από αυτά, πόσα είναι πραγματικά ανεγχείρητα δεν ξέρουμε, γιατί κάποια παιδιά μπορεί να έχουν πάει ήδη στον ιδιωτικό τομέα. Εμείς έχουμε παρακαλέσει τους γονείς να μας ενημερώνουν εάν πηγαίνουν αλλού για να χειρουργηθούν, είτε δημόσια είτε ιδιωτικά. Να παίρνει ο καθένας τη σειρά του. Πόσοι από αυτούς το έχουν κάνει, δεν ξέρουμε…”, καταλήγει η γιατρός.