Παίδων Αγία Σοφία: Κόντρα Πλεύρη – Τσίπρα, για τη … μεγαλύτερη λίστα αναμονής χειρουργείων

  • Γιάννα Σουλάκη
Τσίπρας
"Σοκαρισμένος" δήλωσε ο πρόεδρος της αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας από τη μεγάλη λίστα αναμονής για χειρουργική επέμβαση στο Νοσοκομείο Παίδων "Αγία Σοφία", ενώ από την πλευρά του υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, δήλωσε πως η λίστα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν το 2017 εξίσου μεγάλη.

Πόλεμος δηλώσεων και αντιδηλώσεων ξεκίνησε με αφορμή την επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», όπου καταγράφεται το τελευταίο διάστημα σημαντική έλλειψη αναισθησιολόγων με αποτέλεσμα την αναστολή των χειρουργείων του Νοσοκομείου.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «σοκαριστικό το γεγονός ότι το μεγαλύτερο παιδιατρικό νοσοκομείο της χώρας δεν έχει αναισθησιολόγους με αποτέλεσμα 3.000 παιδιά να βρίσκονται σε λίστα αναμονής για χειρουργείο».

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, .. σήκωσε το γάντι και απάντησε -μεταξύ άλλων- πως και επί ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε μεγάλη λίστα αναμονής στα χειρουργεία :

«Ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε το νοσοκομείο Παίδων Αγίας Σοφίας ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ωστόσο προς ενημέρωση του η λίστα αναμονής χειρουργείων που παρέδωσε η κυβέρνηση του το 2019 ήταν 2.853 χειρουργεία. Το πρόβλημα έλλειψης των αναισθησιολόγων αντιμετωπίζεται με συντονισμένες ενέργειες και όχι με επικοινωνιακή εκμετάλλευση», δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Ο ίδιος εξήγησε ότι: «Το πρόβλημα αναμονής των χειρουργείων στο Παίδων Αγίας Σοφίας υπάρχει έντονα από το 2017. Εν μέσω πανδημίας και επιδείνωσης του προβλήματος έλλειψης αναισθησιολόγων έχουμε προχωρήσει σε δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος».

Και πρόσθεσε ότι αποφασίστηκε:

  • Η προκήρυξη θέσεων του Αγία Σοφία για αναισθησιολόγους και λοιπές απαραίτητες θέσεις κατά προτεραιότητα
  • Η ενίσχυση του νοσοκομείου με μετακίνηση αναισθησιολόγων μέχρι την ολοκλήρωση της προκήρυξης ώστε να λειτουργήσει άλλη μία θέση χειρουργείου.
  • Σε συνεννόηση με τη διοίκηση του νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία ο επανασχεδιασμός του προγραμματισμού για την όσο το δυνατόν καλύτερη εξυπηρέτηση των χειρουργείων.

Να σημειώσουμε ότι ο Αλέξης Τσίπρας συνοδευόταν κατά την επίσκεψή του από τον τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ανδρέα Ξανθό και την αναπληρώτρια τομεάρχη Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου.

Παίδων Αγία Σοφία: Με αναστολή απειλείται και το Μικροβιολογικό Τμήμα

Εντωμεταξύ, εκτός από το Χειρουργικό Τμήμα, με «λουκέτο» απειλείται και το Μικροβιολογικό του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία». Όπως αποκαλύπτει σήμερα το iatroepdia.gr, στο Τμήμα  υπηρετεί πλέον μόνο το 1/3 των μικροβιολόγων που απαιτούνται, με αποτέλεσμα οι γιατροί να καλούνται να … επιλέγουν τις εξετάσεις των παιδιών με τον κίνδυνο του λάθους να ελλοχεύει.

“Ωρολογιακή βόμβα”, χαρακτηρίζουν οι γιατροί την κατάσταση, καθώς, όπως λένε, εξυπηρετούνται μόνο τα επείγοντα περιστατικά για καλλιέργεια και εξετάσεις τα Σαββατοκύριακα, με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος λανθασμένης εκτίμησης και “ατυχήματος”.

Επιπλέον, λόγω αναρρωτικής άδειας δύο ιατρών που προστέθηκε στις χρόνιες ελλείψεις (το εργαστήριο λειτουργεί με το 1/3 των ιατρών που προβλέπεται) πλέον θα μπορούν να δουλεύονται μόνο τα εξαιρετικά επείγοντα δείγματα ενώ από 1/10 δεν θα είναι δυνατή η κάλυψη των μισών εφημεριών!

Δείτε επίσης: Παίδων «Αγία Σοφία»: Στα πρόθυρα “λουκέτου” το Μικροβιολογικό – Για “ωρολογιακή βόμβα” μιλούν οι γιατροί

Η παιδοχειρουργός, επιμελήτρια Α’ στο Παίδων “Αγία Σοφία” και μέλος της 5μελούς επιτροπής της ΕΙΝΑΠ, Αγγελική Κρικρή, υποστηρίζει μιλώντας στο iatropedia.gr, περιγράφει το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί:

Οι εργαζόμενοι έθεσαν το πρόβλημα στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, κατά τη συνάντηση που πραγματοποίησαν το πρωί της Πέμπτης (22/09) με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Μίνα Γκάγκα και τους νοσοκομειακούς γιατρούς Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) και την πρόεδρό τους Ματίνα Παγώνη.

Δείτε επίσης: Συνάντηση Πλεύρη – Γκάγκα με νοσοκομειακούς γιατρούς: Στο επίκεντρο η έλλειψη αναισθησιολόγων στο Παίδων

Ο Θάνος Πλεύρης δεσμεύτηκε για την -κατά προτεραιότητα στο Παίδων “Αγία Σοφία”-προκήρυξη με επείγουσα διαδικασία θέσεων αναισθησιολόγων, μικροβιολόγων και ενός παιδοκαρδιολόγου για τη διενέργεια καθετηριασμών καρδιάς στις παιδικές καρδιοπάθειες.

“Δεν μπορούμε να είμαστε και πολύ αισιόδοξοι, αλλά τουλάχιστον υπήρχε μια διάθεση από τον Υπουργό να ακούσει και δεσμεύτηκε προσωπικά να δώσει λύση στο πρόβλημα”, αναφέρει η χειρουργός του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», Αγγελική Κρικρή, η οποία ήταν παρούσα στη συνάντηση.

““Με λίγα λόγια, εφημερεύω σήμερα και το νοσοκομείο έχει μικρή εφημερία, δηλαδή εσωτερική. Αν έχω ένα εμπύρετο και το παιδί κάνει 40 πυρετό και πρέπει να του κάνω γενική αίματος, καλλιέργεια αίματος και καλλιέργεια ούρων και αυτά τα δείγματα δεν μπορούμε να τα στείλουμε πουθενά, γιατί δεν υπάρχει συνάδελφος να τα εκτελέσει, τι θα κάνουμε; Αν έχουμε παιδί με 40 πυρετό, δεν θα ξέρουμε αν έχει σήψη, αν έχει απλά ίωση, αν έχει ουρολοίμωξη ή μηνιγγίτιδα. Αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο”, λέει η παιδοχειρουργός”, λέει η χειρουργός κ. Κρικρή.

Δείτε επίσης: Παίδων Αγία Σοφία: Τεράστιες οι ελλείψεις στο μεγαλύτερο Παιδιατρικό Νοσοκομείο – Σε απεργία οι γιατροί