Παιδί με εγκεφαλική αιμορραγία: Τι πρέπει να γίνει με τις ΜΕΘ Παίδων

  • Iatropedia newsroom
ΜΕΘ ΠΑΙΔΩΝ
Η δυσκολία στελέχωσης των ΜΕΘ Παίδων με Εντατικολόγους καθιστά σχεδόν ανέφικτη τη δημιουργία νέων αυτόνομων ΜΕΘ , υποστηρίζουν οι γιατροί.

Με αφορμή την αεροδιακομιδή στην Αθήνα και το Νοσοκομείο Παίδων, του 14χρονου  από την Άρτα που υπέστη εγκεφαλική αιμορραγία και κατέρρευσε παραμονή Χριστουγέννων την ώρα που έλεγε τα κάλαντα, ο παιδίατρος – εντατικολόγος Τάσος Χατζής, αναλύει τον σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας για τις Μονάδες Αντιμετώπισης Εγκεφαλικών και πως αυτές μπορούν να καλύψουν και τους ανήλικους με παρόμοια προβλήματα.

Του παιδίατρου – εντατικολόγου, Τάσου Χατζή*

Προ τριμήνου περίπου είχα γράψει για το σχέδιο του Υπουργείου Υγείας (ΥΥ) σχετικά με τη δημιουργία Ειδικών Μονάδων Αντιμετώπισης Εγκεφαλικών.

Είχα μάλιστα αναφερθεί ειδικότερα στα παιδιά.

Δείτε το άρθρο – Μονάδες Αντιμετώπισης Εγκεφαλικών: Ποια προβλήματα ενδέχεται να συναντήσει το νέο εγχείρημα, σύμφωνα με τους γιατρούς

Το χθεσινό περιστατικό επαναφέρει στην επικαιρότητα το θέμα αυτό με επικέντρωση σε δύο προβλήματα, τα οποία είναι αλληλένδετα:

Στην έλλειψη ΜΕΘ για παιδιά σε τρία Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία (Ιωάννινα, Λάρισα, Αλεξανδρούπολη) και στη διαδοχική μεταφορά του συγκεκριμένου παιδιού σε τέσσερα νοσοκομεία!

Προφανώς η πρώτη μεταφορά του στο πιο κοντινό νοσοκομείο είναι επιβεβλημένη, γιατί εκεί έπρεπε να γίνει η αρχική αντιμετώπιση με αναπνευστική υποστήριξη (διασωλήνωση) και εγκεφαλική προστασία (καταστολή).

Το τί έγινε μετά, ρεαλιστικά ήταν συνέπεια της παρούσας κατάστασης. Όμως σκοπός μου δεν είναι να κάνω κριτική, ούτε να δημιουργήσω αμφιβολίες για την ηρωική πράγματι προσπάθεια διάσωσης του παιδιού.

Το αντίθετο!

Το υπάρχον σύστημα λειτούργησε σωστά και το παιδί βρίσκεται στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παίδων, που όλοι ευχόμαστε και ελπίζουμε να γίνει καλά.

Το ερώτημα που μπαίνει είναι «αν μπορούμε να κάνουμε κάτι καλύτερο για το μέλλον».

Το σχέδιο του ΥΥ για τη δημιουργία Κέντρων Αντιμετώπισης Εγκεφαλικών Επεισοδίων ήδη υλοποιείται. Στις 21/12/2023 το πρώτο Κέντρο εγκαινιάστηκε στο ΑΤΤΙΚΟ νοσοκομείο.

Στην προηγούμενη μου παρέμβαση (1/10/2023) είχα κάνει κάποιες διαφορετικές προτάσεις και είχα με έμφαση επισημάνει το πρόβλημα της έλλειψης ΜΕΘ για παιδιά στα τρία προαναφερθέντα Πανεπιστημιακά νοσοκομεία, τα οποία καλύπτουν ευρύτερες περιοχές της χώρας.

Γι’ αυτό το θέμα και με αφορμή το χθεσινό περιστατικό θα εξειδικεύσω την πρόταση μου.

Αναμφίβολα το ιδανικό θα ήταν να ιδρυθούν και να λειτουργήσουν αυτόνομες ΜΕΘ για παιδιά. Υπάρχει όμως μια αντικειμενική δυσκολία ιατρικής στελέχωσης με Εντατικολόγους Παίδων, που κάνει ανέφικτη αυτήν την πρόταση, τουλάχιστον για το άμεσο μέλλον.

Υπάρχει εναλλακτική πρόταση; Βεβαίως!

Στα ίδια νοσοκομεία λειτουργούν Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ).

Με βάση την παλαιότερη αλλά και πρόσφατη εμπειρία μου από νοσοκομεία της Γαλλίας (όπου αυτό έχει γίνει), μπορεί στις ΜΕΝΝ να προστεθεί μία Μονάδα για βρέφη, τα οποία άλλωστε αποτελούν το 50% τουλάχιστον των ασθενών που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ παίδων.

Η πάγια αντίδραση των Νεογνολόγων δεν έχει βάση: τα βρέφη δεν θα αναμειγνύονται με τα νεογνά, απλά θα παρακολουθούνται από το ίδιο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Άλλωστε η δυσάρεστη ελάττωση των γεννήσεων έχει μειώσει τον αριθμό των νεογνών στις ΜΕΝΝ.

Τα μεγαλύτερα παιδιά αναγκαστικά θα μεταφέρονται σε παιδιατρική ΜΕΘ.

Όμως τα πολύ μεγάλα παιδιά (πάνω από 12 ετών) θα μπορούν εναλλακτικά να νοσηλεύονται σε ΜΕΘ ενηλίκων, όταν η μεταφορά δεν είναι εφικτή.

Κι εδώ μπαίνει το θέμα των τεσσάρων μεταφορών για το συγκεκριμένο παιδί. Είναι γνωστό και βιβλιογραφικά τεκμηριωμένο ότι κάθε μεταφορά λειτουργεί αρνητικά στην καλή τελική έκβαση του βαριά πάσχοντος ασθενούς που χρειάζεται νοσηλεία στη ΜΕΘ.

Ο «χρυσός» κανόνας είναι μέχρι δύο!

Η αρχική, στο κοντινότερο νοσοκομείο και η τελική, στο νοσοκομείο που θα του παρασχεθούν όλες οι απαιτούμενες υπηρεσίες.

Ειδικότερα για τις απομακρυσμένες περιοχές και τα νησιά η οριστική (όπως πολύ σωστά έγινε η χθεσινή) θα πρέπει να γίνεται με αεροδιακομιδή.

Γνωρίζω ότι υπάρχει δυστοκία στην υιοθέτηση προτάσεων που ξεφεύγουν από τις «ορθόδοξες» λύσεις, που όμως δεν έρχονται ποτέ!

Ας είμαστε ρεαλιστές και αποτελεσματικοί…

 

*Αναστάσιος Δ. Χατζής

Παιδίατρος – Εντατικολόγος

Πρώην Συντονιστής – Διευθυντής ΜΕΘ