«Παγώνουν» οι συνταγές φαρμάκων με βάση τη δραστική ουσία!

  • Iatropedia
Μετά τις δεκάδες αντιδράσεις από γιατρούς και εταιρείες, φαίνεται πως προσωρινά το υπουργείο Υγείας δε θα εφαρμόσει τελικώς τη ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο και προβλέπει από την 1η Μαρτίου οι συνταγές των φαρμάκων να περιλαμβάνουν τη δραστική ουσία.

Μπορεί αύριο να ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα εφαρμοστεί κιόλας άμεσα η απαίτηση της τρόικας για συνταγές με βάση τη δραστική ουσία.

Ο ίδιος ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος που ήταν αντίθετος από την αρχή στη ρύθμιση αυτή, δήλωσε ότι θα εξετασθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο μέσα στο Μάρτιο.

Σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι με τα υπάρχοντα μέτρα μειώνεται η φαρμακευτική δαπάνη κατά τις απαιτήσεις της τρόικας, τότε οι έλληνες ασθενείς δε θα λαμβάνουν συνταγές φαρμάκων με βάση τη δραστική ουσία.

Πάντως το ενδεχόμενο αυτό είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από την πρώτη στιγμή σε γιατρούς και φαρμακευτικές εταιρείες.

Στις αλλαγές της συνταγογράφησης διαμαρτύρονταν οι γιατροί καθώς θεωρούν ότι χάνεται το πραγματικό επιστημονικό τους έργο ενώ και οι ελληνικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις με επιστολή τους στο πρόεδρο της κυβέρνησης διατύπωναν κραυγή αγωνίας για το μέλλον του κλάδου μετά από αυτήν την εξέλιξη.