Παγκόσμια ημέρα Υγείας αφιερωμένη στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

  • Γιάννα Σουλάκη
Παγκόσμια Ημέρα Υγείας
"Προσδοκούμε σε καλύτερες μέρες στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας της χώρας μας", δήλωσε ο Δρ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, στέλοντας το μήνυμα του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) για την φετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας (7 Απριλίου 2019)

Το δικό του μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, αφιερωμένης στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη, στέλνει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ).

«Είναι στ’αλήθεια πρωθύστερο να γιορτάζουμε στην Ελλάδα την ημέρα αυτή, εν μέσω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Υπουργείο Υγείας στην προσπάθεια προσέλκυσης γενικών γιατρών, παθολόγων και παιδιάτρων στο νέο του εγχείρημα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΠΙΣ Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Ο ΠΙΣ τονίζει στο μήνυμά του ότι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στην Ελλάδα χρηματοδοτείται μέσω ΕΣΠΑ και ουσιαστικά αποκλείει το σύνολο των ιδιωτών, εξειδικευμένων γιατρών οδηγώντας σε επιδείνωση του braindrain.

«Ο ΠΙΣ είναι έτοιμος να βοηθήσει την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και να καταθέσει βιώσιμες προτάσεις που θα οδηγήσουν σε ένα σύστημα λειτουργικό, βιώσιμο και αποδοτικό με γνώμονα μόνο το όφελος των πολιτών της χώρας».

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας: Η σημασία ενός αξιόπιστου συστήματος Πρωτοβάθμιας

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου επισημαίνει τη σημασία ενός σταθερού και αξιόπιστου συστήματος ΠΦΥ, καθώς είναι γνωστό ότι όπου λειτουργεί σωστά «υπάρχει μείωση των επιπλοκών σε σοβαρά πάσχοντες, μείωση των νοσηλειών, αύξηση του προσδόκιμου ζωής και καλύτερη έκβαση σε νοσήματα που θα μπορούσαν να προβλεφθούν εν τη γενέσει τους ή να αναχαιτιστούν με απλές θεραπευτικές στρατηγικές, όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπερλιπιδαιμία, το γλαύκωμα και κάποια είδη καρκίνου που όταν διαγνωστούν πρώιμα οδηγούνται σε πλήρη ίαση».

Μια ελλιπώς οργανωμένη ΠΦΥ μπορεί να αποτελεί εμπόδιο για την επίλυση των προβλημάτων υγείας των πολιτών και ταλαιπωρία μέσω γραφειοκρατικών διαδικασιών, λέει ο ΠΙΣ και χαιρετίζει τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας: «Προσδοκούμε σε καλύτερες ημέρες συνεργασίας όλων όσων έχουμε την ευθύνη της υγείας των συμπολιτών μας», καταλήγει ο Δρ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν