Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 2018: Εκδηλώσεις, μνήμες και αλήθειες που πονούν

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Την σημασία του ρόλου των γυναικών στα ΜΜΕ και στις τεχνολογίες της πληροφορικής και των επικοινωνιών, υπογραμμίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την φετινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Την ίδια ώρα σοκ προκαλούν τα στοιχεία έρευνας που δείχνουν ότι 1 στις 3 Ευρωπαίες έχει βιώσει σωματική ή σεξουαλική βία.

Ο χώρος των Μέσων Ενημέρωσης και των τεχνολογιών επικοινωνίας και πληροφορίας συγκαταλέγεται μεταξύ των ανταγωνιστικότερων και σημαντικότερων τομέων στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και πέρα από αυτήν. Προκειμένου να επιτευχθεί η ισότητα των φύλων είναι αναγκαίο να διασφαλιστεί η ίση εκπροσώπηση ανδρών και γυναικών στους τομείς αυτούς. Κρίνεται επομένως απαραίτητη από τους λαούς της Ευρώπης, η παροχή κινήτρων που θα επιτρέψουν σε μεγαλύτερο αριθμό γυναικών να διεκδικήσουν ανώτερες θέσεις εργασίας.

Η αρχή

Όλα άρχισαν στις 8 Μαρτίου 1857 όταν διοργανώθηκε διαμαρτυρία από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη. Αίτημα τους ήταν οι καλύτερες συνθήκες εργασίας. Ντυμένες στα λευκά οι γυναίκες ζητούσαν ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς και μείωση των ωρών εργασίας.

Στα αιτήματα των εργατριών της Νέας Υόρκης περιλαμβανόταν και η μείωση των ωρών εργασίας στις 10, αλλά και η εξίσωση των μισθών ανδρών και γυναικών. Οι αστυνομικές δυνάμεις ρίχνονται με μανία πάνω στις εργάτριες, οι διαδηλώσεις βάφτηκαν στο αίμα, ενώ οι εργοδότες προχώρησαν σε ομαδικές απολύσεις. Το 1859, δύο χρόνια μετά, οι γυναίκες που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις οργάνωσαν το πρώτο εργατικό σωματείο γυναικών.

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την βία κατά των γυναικών

Για την πρόληψη και την καταπολέμηση της σεξουαλικής παρενόχλησης το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητεί να ψηφιστούν βασικές δράσεις, που θα πρέπει να περιληφθούν η αντιμετώπιση των θεμάτων της ανεπαρκούς καταγγελίας και του κοινωνικού στιγματισμού, η καθιέρωση διαδικασιών λογοδοσίας στον χώρο εργασίας, η ενεργός συμμετοχή ανδρών και αγοριών στην πρόληψη της βίας και η δράση για την αντιμετώπιση αναδυόμενων μορφών βίας, π.χ. στον κυβερνοχώρο.

Τα στατιστικά στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με την έκθεση του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης του 2014 με τίτλο «Βία κατά των γυναικών» σοκάρουν:

-Μία στις τρεις γυναίκες έχει υποστεί σωματική ή σεξουαλική βία κατά την ενήλικη ζωή της.

-Σε ποσοστό έως 55% οι γυναίκες στην ΕΕ έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση.

-Σύμφωνα με το 32 % του συνόλου των θυμάτων, ο δράστης ήταν ιεραρχικά ανώτερος, συνάδελφος ή πελάτης.

-Το 75 % των γυναικών σε επαγγέλματα που απαιτούν προσόντα ή σε ανώτατες διευθυντικές θέσεις έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση, όπως και το 61% των γυναικών που απασχολούνται στον τομέα των υπηρεσιών.

-Το 20 % των νέων γυναικών (ηλικίας μεταξύ 18 και 29 ετών) στην ΕΕ των 28 έχουν υποστεί παρενόχληση στο διαδίκτυο.

-Μία στις δέκα γυναίκες έχει υποστεί σεξουαλική παρενόχληση ή έχει πέσει θύμα ανεπιθύμητης παρακολούθησης με τη χρήση νέων τεχνολογιών.

Εκδηλώσεις της Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων στην Ελλάδα:

 

Τίθενται υπό την αιγίδα της ΓΓΙΦ οι θεατρικές παραστάσεις:

«Σας ευχαριστώ κορίτσια» της Πιλάρ Θαπάτα – ερμηνεία: Δημήτρης Λειβαδιάς &

«Η κατάρρευση» της Laura Rubion Galletero – ερμηνεία: Μ. Άσπρου

Παραγωγή: Νέα Ισπανική Σκηνή & Ισπανικό Κοινωνικό Θέατρο.

Σκηνοθεσία: Στυλιανός Ροδαρέλης.

Παρασκευή, 23 Μαρτίου 2018 στις 09:30 – Αίθουσα συνεδριάσεων της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Φραγκούδη 9, Καλλιθέα.

Ημερίδα ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης της ΓΓΙΦ με θέμα «Γυναίκα και Υγεία» – Σύγχρονες απόψεις για συνήθη θέματα υγείας που απασχολούν το γυναικείο φύλο. Τρίτη, 27 Μαρτίου 2018 στις 18:00 – Γυάλινη αίθουσα, 7ος όροφος στο κτίριο της ΓΓΙΦ – Δραγατσανίου 8.

Παρουσίαση του βιβλίου της Μ. Γκασούκα και της Ξ. Φουλίδη «Όψεις εθνογραφικής έρευνας στις λαογραφικές σπουδές» / Φεμινιστική εθνογραφία – Διαδικτυακή εθνογραφία».
Παρασκευή – Σάββατο 30-31 Μαρτίου & Κυριακή 1η Απριλίου – Ταινιοθήκη της Ελλάδος Ιερά Οδός 48 & Μεγ. Αλεξάνδρου 134 – 136.

Τριήμερο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ 50/50 και στον Κινηματογράφο- Μέρος 2ο Συνδιοργάνωση της ΓΓΙΦ με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος, το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Κύπρου και την WIFT.GR

Συνεχίζεται η έκθεση της ΓΓΙΦ με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους με θέμα «εκ γυναικός… πηγάζει τα κρείττω, διαδρομή στις αρχειακές πηγές». Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή στο κοινό μέχρι τις 13 Απριλίου 2018.

Δευτέρα-Παρασκευή 10:00 – 14:00 στα Γενικά Αρχεία του Κράτους, Δάφνης 61, Ψυχικό. ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ.

Οργανωμένες ξεναγήσεις θα γίνονται κάθε Τρίτη και Πέμπτη και ώρες 10:00 – 13:00, κατόπιν συνεννόησης. Επικοινωνία για τον προγραμματισμό των ξεναγήσεων: 210 6782 270 & 210 6782 278.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων στο Δήμο Αθηναίων:

Τέσσερις γυναίκες αφηγούνται τη δική τους ιστορία στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα

Την Τετάρτη 7 Μαρτίου, στις 18.30, ο δήμος Αθηναίων διοργανώνει, στο Πολιτιστικό  Κέντρο του δήμου Αθηναίων «Μελίνα», εκδήλωση με θέμα «Φύλο & Διαφορετικότητα: Τέσσερις γυναίκες αφηγούνται τη δική τους ιστορία». Στην εκδήλωση που διοργανώνεται από την αντιδήμαρχο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πρόνοιας και Ισότητας των δύο Φύλων, κυρία Μαρία Στρατηγάκη, θα μιλήσουν μια γυναίκα πρώην εξαρτημένη, μια γυναίκα με πρόβλημα όρασης, μια γυναίκα με διαφορετική σεξουαλική ταυτότητα και μία γυναίκα πρόσφυγας.

Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη.
Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων «Μελίνα» : Ηρακλειδών 66, Θησείο – Μετρό Κεραμεικός.

Άρωμα Γυναίκας – Συναυλία αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Την Πέμπτη 8 Μαρτίου, στις 20.00, ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων, το Πρόγραμμα Μουσικής (ΒΜ) του Hellenic American College (HAEC) σε συνεργασία με το Hellenic American University (Nashua, NH, USA) διοργανώνουν συναυλία της Χορωδίας του δήμου Αθηναίων με τίτλο «Άρωμα Γυναίκας».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης. Στη συναυλία, μεταξύ άλλων, παρουσιάζονται έργα των συνθετών: Madalena Casulana, Eliza Gilkyson, Orlande de Lassus, John Wilbye, Νίκου Γούναρη, Μίκη Θεοδωράκη, Παύλου Καρρέρ, Γεωργίου Λαμπελέτ, Θεόφραστου Σακελλαρίδη και Μάνου Χατζιδάκι.
Συμμετέχει ο πιανίστας Θάνος Μαργέτης και διευθύνει ο μαέστρος Σταύρος Μπερής.
Θέατρο Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, Μασσαλίας 22, Αθήνα.

Τέσσερις γυναίκες από τα σύνορα στην πρόβα για την αληθινή συμφιλίωση, στην Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων.

Την Παρασκευή 9 Μαρτίου, από τις 11.00 έως τις 15.00, διοργανώνεται στο Πάντειο Πανεπιστήμιο ημερίδα με θέμα «Σκηνές «συμφιλίωσης»:  Σε μια κρίσιμη χρονική περίοδο το PEACE TALK έρχεται στην Αθήνα μετά τη Κομοτηνή, την Αλεξανδρούπολη, τη Ξάνθη και τη Θεσσαλονίκη.

Οι γυναίκες των συνόρων, χριστιανές και μουσουλμάνες, μιλώντας την αλήθεια μας καλούν, δίνοντας μας μια μοναδική δυνατότητα να τις γνωρίσουμε και να τις ακούσουμε.

Με τη στήριξη και τη χορηγία της Βουλής των Ελλήνων, ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων και η Εκδοτική-Πολιτιστική Εταιρεία ΆΠΑΡΣΙΣ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του PEACE TALK, μιας πολιτισμικής και κοινωνικής παρέμβασης, που εξυμνεί την ισότητα, την αλήθεια και το σεβασμό στην διαφορετικότητα και φέρνει τα σύνορα στην Αθήνα.

Παρουσιάζουμε το PEACE TALK στις 8, 9 και 10 Μαρτίου, στις 21.00, στην Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων, σε μια περιοχή της πόλης που ζουν διαφορετικές μειονότητες , με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, ώστε όλοι και όλες να έρθουν και με εναρκτήρια παράσταση, σηματοδοτώντας και τη σημασία του φύλου, την 8η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Αποχαιρετώντας την πόλη της Αθήνας και βλέποντας την Ακρόπολη θα γίνει δρώμενο δρόμου, το βράδυ του Σαββάτου 10 Μαρτίου καθώς έρχεται η επόμενη μέρα, στις 12.00, έξω από το Μουσείο Πολιτικών Εξόριστων Άη Στράτη, απέναντι από το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης και λίγο πιο κάτω από τις Συναγωγές, στην Αγ. Ασωμάτων 31,στο Θησείο, δείχνοντας με αυτό τον τρόπο τις έννοιες της συνύπαρξης, της μνήμης και του σεβασμού.

Τεχνόπολη δήμου Αθηναίων, Αεροφυλάκιο 1 , Αμφιθέατρο : Πειραιώς 100, Γκάζι, Ώρα:21.00, Είσοδος ελεύθερη.

Με έμπνευση την Αγγελική Χατζημιχάλη γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης & Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη».

Το Σάββατο 10 Μαρτίου, στις 18.30, στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη» του δήμου Αθηναίων, ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων, σε συνεργασία με το Καλλιτεχνικό Δίκτυο Παραστατικών Τεχνών ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ, παρουσιάζει μια μοναδική μουσική – ποιητική βραδιά με τη σφραγίδα κορυφαίων ελληνίδων δημιουργών και καλλιτέχνιδων, Το κοινό θα πραγματοποιήσει ένα μουσικό-ποιητικό ταξίδι, το οποίο υπογράφει σκηνοθετικά η Βιολέττα Γύρα,  με την Αλίκη Αβδελοπούλου στην απαγγελία και το τραγούδι και τον Οδυσσέα Κωνσταντόπουλο στη μουσική.

Μια βραδιά που θα ακουστούν έργα που έγραψαν, συνέθεσαν  ή ερμήνευσαν σημαντικές γυναικείες καλλιτεχνικές προσωπικότητες της χώρας μας, όπως οι Μυρτιώτισσα (που έγραψε για την Αγγελική Χατζημιχάλη), Σαβίνα Γιαννάτου, Ελένη Καραΐνδρου, Μαρία Πολυδούρη, Φλέρυ Νταντωνάκη, Σοφία Βέµπο, Κική Δηµουλά, Μαρίκα Νίνου, Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, Μαρία Λαϊνά, Κατερίνα Γώγου, Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, Σωτηρία Μπέλλου, Μελίνα Μερκούρη, Λένα Καλλέργη, Κατερίνα Σηµηντήρα, Λίνα Νικολακοπούλου και Ζωή Καρέλλη.

Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη» δήμου Αθηναίων: Αγγ. Χατζημιχάλη 6, Πλάκα

«Η γυναίκα δεν είναι υπόθεση επετειακή»

Για τον δήμο Αθηναίων η γυναίκα δεν είναι υπόθεση επετειακή αλλά κρίνεται στην καθημερινή εφαρμογή.

Η διοίκηση του δήμου Αθηναίων έχει έντονο άρωμα γυναίκας, καθώς ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, έχει επιλέξει να δώσει σε γυναίκες έξι από τις δέκα συνολικά θέσεις αντιδημάρχων. Την ίδια στιγμή περισσότερες είναι οι γυναίκες και μεταξύ των Δημοτικών Συμβούλων της πλειοψηφίας, της δημοτικής παράταξης Δικαίωμα στην Πόλη, αφού αναλογικά με τους άνδρες συναδέλφους τους, οι γυναίκες ξεπερνούν το 60%. Επιπροσθέτως, ήδη από το 2014, με απόφαση του δημάρχου Αθηναίων, στην αντιδημαρχία Κοινωνικής Αλληλεγγύης, έχουν προστεθεί οι αρμοδιότητες για την Ισότητα των δύο φύλων.