Παγκόσμια Ημέρα Κλινικών Ερευνών: Από τα 35 δις που επενδύονται στη Ευρώπη, η Ελλάδα παίρνει τα 80 εκατ.!!!

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Ουραγός και σε αυτό... Στις κλινικές μελέτες που φέρνουν "αίμα" στον γιατρό, το νοσοκομείο, την Υγειονομική Περιφέρεια, τα δημόσια Ταμεία και ελπίδα στους σοβαρά πάσχοντες που συμμετέχοντας, λαμβάνουν δωρεάν καινοτόμες θεραπείες! Ο ΕΟΦ είναι έτοιμος να παραδώσει το επιστημονικό πλαίσιο για τη νέα νομολογία αλλά μένουν πολλά ακόμα να γίνουν...

Κάθε χρόνο στις 20 Μαϊου γιορτάζεται παγκόσμια η Παγκόσμια Ημέρα Κλινικών Μελετών εις μνήμη της πρώτης τυχαιοποιημένης κλινικής μελέτης που έκανε ένας Βρετανός γιατρός του Πολεμικού Ναυτικού της Γηραιάς Αλβιώνας πριν από 200 χρόνια, προσπαθώντας να αντιμετωπίσει το «σκορβούτο» με την χρήση οξέων…

Στην Ελλάδα της κρίσης, οι κλινικές μελέτες θα μπορούσαν να φέρουν μέχρι και 2 δις ευρώ ετησίως – όπως συμβαίνουν με το παρόμοιο σε πληθυσμό Βέλγιο- αλλά η έλλειψη συντονισμού, οργάνωσης, σωστού νομοθετικού πλαισίου και άλλων …δεινών, μας εμποδίζουν. Το αποτέλεσμα είναι 9 Έλληνες ασθενείς με «σπάνια νοσήματα» που ψάχνουν την ελπίδα, να συμμετέχουν σε κλινικές μελέτες άλλων χωρών και εκατοντάδες καρκινοπαθείς να περιμένουν την ελπίδα…

Όπως δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη τύπου που διοργάνωσε ο ΣΦΕΕ, η κ. Μαριάννα Λάμπρου, πρόεδρος των ΠΕΣΠΑ. «οι κλινικές μελέτες είναι για τους ασθενείς με σπάνιες παθήσεις η μόνη ελπίδα…Λόγω του πλήθους αυτών των ασθενών, είναι η μοναδική ομάδα που συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Εκρποσωπώ και εγώ την Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια, χωρίς να έχω …Ελλάδα πίσω μου», δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Λάμπρου.

SFEE KLINIKES MEL

Ενώ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη, κ. Δραμήλας, είπε ότι «έχω υπάρχει σε κλινική μελέτη και τότε ένιωσα ικανοποιημένος επειδή είχα στην διάθεσή μου κάτι πρωτοποριακό. Ένιωσα ότι ενδιαφέρονται για μένα!».

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής Μελέτιος- Αθανάσιος Δημόπουλος, δήλωσε με την σειρά του ότι «οι κλινικές μελέτες δεν γίνονται με το άνοιγμα μια πόρτας… Για να συμμετάσχει μια ομάδα σε κλινική μελέτη τις προϋποθέσεις πρέπει να τις φτιάξει η ίδια η ομάδα αποκτώντας εξειδίκευση και οργάνωση (εννοώντας τους γιατρούς)… Ας δει πρώτα η ιατρική κοινότητα τι πρέπει να κάνει και μετά θα έρθει η φαρμακοβιομηχανία, το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΦ να συμβάλλουν».

Ο κ. Καραμάζης, εκπρόσωπος της Εθνικής Επιτροπής Δεοντολογίας εξήγησε ότι πρόκειται για ανεξάρτητη Αρχή που αξιολογεί τις κλινικές μελέτες ως προς το ηθικό και δεοντολογικό τους κομμάτι ενώ ο ΕΟΦ αξιολογεί το καθαρά κλινικό. Το 2015, είπε ο κ. Καραμάζης, είχαμε μια αύξηση της τάξεως του 20% στους φακέλους που κατατέθηκαν για νέες κλινικές μελέτες ενώ παράλληλα μειώθηκε ακι το ποσοστό αυτών των φακέλων που είχαν παραλήψεις. Κι αυτό δείχνει μια μικρή πρόοδο. Αυτό που ενδιαφέρει την Εθνική Επιτροπή Δεοντολογίας είναι: -Η ασφάλεια των ασθενών μεταξύ άλλων με προστασία των προσωπικών τους δεδομένων.

-Η ασφάλεια της Πολιτείας, ώστε να είναι όλα τα ασφαλιστικά συμβόλαια και οι΄συμβάσεις όπως πρέπει.

-Η προστασία των ερευνητών που διεξάγουν τις κλινικές μελέτες μέσω της ενημέρωσης που λαμβάνει η Επιτροπή από άλλες χώρες για προβλήματα που προκύπτουν στην διάρκεια κάποιας μελέτης.

Η πρόεδρος του ΕΟΦ, καθηγήτρια Κατερίνα Αντωνίου, είπε χαρακτηριστικά ότι «την πόρτα την ανοίγει αυτός που θα παράξει το έργο. Εμείς φροντίζουμε να υπάρχει τέτοιο ρυθμιστικό πλαίσιο που με αυστηρό έλεγχο αλλά χωρίς γραφειοκρατία, να εγκρίνει τις κλινικές μελέτες. Συνεργαζόμαστε με τις ΔΥΠΕ ώστε να φτιάξουμε αυτό το πλαίσιο. Τα βήματα είναι με την σειρά, ΕΟΦ, Επιτροπή Δεοντολογίας, ΔΥΠΕ, νοσοκομεία, ερευνητές. Όλη αυτή η αλυσίδα πρέπει αν συνεργάζεται στενά ώστε να παραχθεί έργο.

Δύο θέματα προωθεί ο ΕΟΦ: Από τον προσεχή Σεπτέμβριο εκπαίδευση γιατρών και 3 βραβεία μη εμπορικών κλινικών μελετών που θα αποτελέσουν κίνητρο για ερευνητές και πανεπιστήμια.

Στις παρεμβάσεις τους ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Πασχάλης Αποστολίδης και αντιπρόεδρος Σπύρος Φιλιώτης τόνισαν ότι ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος πιστεύει στην απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών σε όλα τα φάρμακα και στην διεξαγωγή κλινικών ερευνών πάντα προς όφελος πρώτα των ασθενών. Από τις κλινικές μελέτες, τόνισε ο κ. Αποστολίδης, ωφελούνται οι ασθενείς, το σύστημα υγείας και συντελείται πρόσβαση στην καινοτομία. Και ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ ολοκλήρωσε την παρέμβασή του λέγοντας ότι μέσα στα 2-3 επόμενα χρόνια στόχος είναι ο πολλαπλασιασμός των κλινικών μελετών στην χώρα μας ώστε να «ξεφύγουμε» από τα 80 εκατ. ευρώ ετησίως και να πλησιάσουμε τα 2 δισ ευρώ του Βελγίου!

Ο κ. Φιλιώτης από την πλευρά του, είπε ότι η κλινική έρευνα είναι υπηρεσία και ότι πρόκειται για επένδυση με προστιθέμενη αξία η οποία μαζί με τις δωρεάν εξετάσεις και τα δωρεάν φάρμακα στον ασθενή φτάνει το 100%. Και τόνισε ότι για να πετύχουμε στις κλινικές μελέτες στην Ελλάδα πρέπει: Να υπάρχει ποιότητα, ταχύτητα και ανταγωνιστικό κόστος!

LEONTARI

Την εκδήλωση οργάνωσε και συντόνισε η νέα διευθύντρια Επικοινωνίας του ΣΦΕΕ, Μαρία Λεοντάρη.