Παγκόσμια Ημέρα ΧΑΠ: Ποια είναι τα συμπτώματα που πρέπει όλοι να γνωρίζουμε

  • Iatropedia
Κάθε χρόνο η δεύτερη, ή τρίτη Τετάρτη του Νοεμβρίου είναι αφιερωμένη στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με την Χρόνια αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ).

Περίπου 210 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από ΧΑΠ, σύμφωνα με σχετική μελέτη του ΠΟΥ από το 2007. Ο ΠΟΥ προβλέπει ότι η ΧΑΠ θα γίνει η τρίτη αιτία θανάτου παγκοσμίως μέχρι το 2030. Οι βασικοί παράγοντες κινδύνου για τη ΧΑΠ είναι το κάπνισμα, η ρύπανση του αέρα εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, καθώς και η έκθεση σε σκόνες και χημικά σε βιομηχανικούς χώρους. Η πρώτη Παγκόσμια Ημέρα ΧΑΠ πραγματοποιήθηκε το 2002. Κάθε χρόνο οι διοργανωτές σε περισσότερες από 50 χώρες σε όλο τον κόσμο συμμετέχουν στις εκδηλώσεις αυτής της ημέρας.

Φέτος το μήνυμα που συνοδεύει την Παγκόσμια Ημέρα ΧΑΠ είναι “Ποτέ Δεν Είναι Αργά”, με σαφή σκοπό να παρακινήσει κάθε άνθρωπο να ενημερωθεί, αλλά και να κάνει τις απαραίτητες προληπτικές εξετάσεις για την σοβαρή αυτή ασθένεια.

Ποια είναι τα συμπτώματα της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας

Τα συμπτώματα της ΧΑΠ συχνά δεν εμφανίζονται μέχρι έχει επέλθει σημαντική βλάβη των πνευμόνων και κατά κανόνα επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου, ιδιαίτερα εάν το άτομο είναι καπνιστής. Για εκείνους με χρόνια βρογχίτιδα, το κύριο σύμπτωμα είναι ο καθημερινός βήχας και η απόχρεμψη (βήχας με πτύελα) τουλάχιστον τρεις μήνες το χρόνο για δύο συναπτά έτη.

Άλλα συμπτώματα της ΧΑΠ περιλαμβάνουν:

-Δύσπνοια, ειδικά κατά τη διάρκεια σωματικών δραστηριοτήτων

-Συριγμός

-Σφίξιμο στο στήθος

-Το να χρειάζεται να καθαρίσετε το λαιμό σας με το που ξυπνάτε το πρωί, λόγω υπερβολικής βλέννας στους πνεύμονές σας

-Χρόνιος βήχας που παράγει πτύελα, τα οποία μπορεί να είναι διαυγή, λευκά, κιτρινωπά, ή πρασινωπά

-Μπλε απόχρωση στα χείλη ή στο δέρμα κάτω από τα νύχια (κυάνωση)

-Συχνές λοιμώξεις του αναπνευστικού

-Έλλειψη ενέργειας

-Ακούσια απώλεια βάρους (σε μεταγενέστερα στάδια)

Τα άτομα με ΧΑΠ είναι επίσης πιθανό να εμφανίσουν επεισόδια έξαρσης της ασθένειας, στη διάρκεια των οποίων τα συμπτώματά τους επιδεινώνονται για αρκετές ημέρες.

http://www.goldcopd.org

http://www.timeanddate.com

http://www.mayoclinic.org

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν