Παχυσαρκία σε παιδιά και εφήβους: «Κερδίστε ζωή» με ένα μοναδικό δωρεάν πρόγραμμα

  • Iatropedia
Σοβαρή “απειλή” για τη δημόσια υγεία παγκοσμίως αποτελεί στις μέρες μας η παχυσαρκία κατά την παιδική και εφηβική ηλικία καθώς, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, το ποσοστό των υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών και εφήβων υπερβαίνει πλέον το  30-35%. 

Με δεδομένο ότι στη χώρα μας έχουμε περίπου 100.000 γεννήσεις ετησίως, και κατά συνέπεια 1.800.000 παιδιά και εφήβους, την παρούσα χρονική στιγμή 540.000 – 630.000 παιδιά και έφηβοι (ποσοστό 30-35%) στην Ελλάδα είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

Οι επιπλοκές της παχυσαρκίας είναι πολλές και περιλαμβάνουν ινσουλινοαντοχή, διαβήτη τύπου 2, υπέρταση, υπερλιπιδαιμία και καρδιαγγειακά νοσήματα, και ευθύνονται για ένα σημαντικά υψηλό ποσοστό των δαπανών της δημόσιας υγείας. 

Η Α΄ Παιδιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και  Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο πλαίσιο του επιστημονικού και ερευνητικού της έργου, έχει αναλάβει δράση για την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας στη χώρα μας. Η δράση αφορά στην ηλεκτρονική καταγραφή και αξιολόγηση του προβλήματος πανελλαδικά, καθώς και στην εκπόνηση οδηγιών προς τους Παιδιάτρους για τη σωστή αντιμετώπισή του. Πρόκειται για το έργο με τίτλο: “Ανάπτυξη Εθνικού Συστήματος Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Υπερβαρότητας και Παχυσαρκίας κατά την Παιδική και Εφηβική Ηλικία’’ και σύνθημα «Χάνω Βάρος – Κερδίζω Ζωή».

Το συγκεκριμένο έργο μπορεί πραγματικά να δώσει λύσεις οριστικές και αποτελεσματικές στο πρόβλημα της παχυσαρκίας στη χώρα μας. Είναι υποχρέωση κάθε υπεύθυνου γονέα να προσφέρει στο παιδί του τη βοήθεια και την επαγγελματική στήριξη εξειδικευμένων ανθρώπων με πρώτο βήμα την καταγραφή των παιδιών και εφήβων στην Ηλεκτρονική Διαδικτυακή Εφαρμογή, καθώς και με την παραπομπή τους (όταν κρίνεται απαραίτητο) στο Ιατρείο Αντιμετώπισης Αυξημένου Βάρους Σώματος, που λειτουργεί καθημερινά στο Τμήμα Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού και Διαβήτη της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία».

Πώς λειτουργεί το σύστημα

Κάθε παιδαίτρος μπορεί να έχει πλέον πρόσβαση σε αυτή την ηλεκτρονική πλατφόρμα και να σας βοηθήσει να πάρετε όλα τα οφέλη από την εξειδικευμένη προσέγγιση επάνω στο πρόβλημα παχυσαρκίας ή υπερβαρότητας που ενδεχομένως αντιμετωπίζει το παιδί σας. Αλλά και οι έφηβοι, μπορούν να βοηθηθούν από αυτό το πρόγραμμα, γι' αυτό και είναι πολύ σημαντική η διάδοσή του.

Η εφαρμογή δημιουργεί μια ηλεκτρονική καρτέλα για κάθε παιδί και μέσα από ειδικούς αλγορίθμους το σύστημα επιλέγει την κατάλληλη πορεία για το καθένα. Κάθε γιατρός έχει το δικό του κωδικό μέσω του ΑΜΚΑ. Το σύστημα υπολογίζει αυτόματα τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) του παιδιού με βάση τα στοιχεία που καταχωρούνται και δείχνει στο γιατρό πού βρίσκεται το παιδί και ποιον θεραπευτικό αλγόριθμο πρέπει να ακολουθήσει.

Τα στοιχεία που μαρτυρούν την επιτακτική ανάγκη για τη ΔΩΡΕΑΝ ηλεκτρονική καταγραφή όλων των παιδιών στο σύστημα

-Η παιδική παχυσαρκία στην Ελλάδα είναι στο 10-12%

-Η παιδική υπερβαρότητα μέχρι το 1990 ήταν στο 5-9%, ενώ από το 2000 και μετά ξεπερνάει το 25%

-Από τον απρίλιο του 2013, οπότε και ξεκίνησε η εφαρμογή του προγράμματος έχουν ελεγχθεί πάνω από 2.000 παιδιά. Από αυτά, αρχικά το 66,8% βρέθηκε ότι ήταν παχύσαρκα. Μετά την εφαρμογή των αλγορίθμων αντιμετώπισης της παχυσαρκίας για το καθένα, αυτό το ποσοστό έπεσε στο 42,2% μέσα σε 6 μόλις μήνες!

-Μετά από ένα χρόνο είχε καταγραφεί μείωση κατά 50% στην υπερβαρότητα και 30% στην παχυσαρκία.

Η ταυτότητα του έργου

Το έργο “Ανάπτυξη Εθνικού Συστήματος Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Υπερβαρότητας και Παχυσαρκίας κατά την Παιδική και Εφηβική Ηλικία’’ με σύνθημα «Χάνω Βάρος – Κερδίζω Ζωή» (MIS 370545) υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» (ΕΠ.ΑΝ.Α.Δ) 2007-2013 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (Ε.Κ.Τ.) και από Εθνικούς Πόρους.

 Επιστημονική Υπεύθυνη και Συντονίστρια του Προγράμματος είναι η δρ Ευαγγελία Χαρμανδάρη, Αν. Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Εφηβικής Ενδοκρινολογίας στην Α΄ Παιδιατρική Κλινική Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών και στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία».

Υπολογίστε τον δικό σας Δείκτη Μάζας Σώματος με το εργαλείο του Iatropedia.gr

O Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) είναι μία απλή μέθοδος που μπορεί να προσδιορίσει ποιο είναι το υγιές μας βάρος. Πρόκειται για μια μέτρηση που προκύπτει από το βάρος και το ύψος μας και χρησιμοποιείται ευρέως από γιατρούς και άλλους επιστήμονες της υγείας για να προσδιορίσει τη συχνότητα του ελλιπούς βάρους, του υπέρβαρου και της παχυσαρκίας στους ενήλικες.

Ο ΔΜΣ είναι ένας αξιόπιστος δείκτης του σωματικού λίπους για τους περισσότερους ανθρώπους και χρησιμοποιείται για να προσδιορίσει κατηγορίες βάρους που μπορούν να οδηγήσουν σε προβλήματα υγείας.

Για να υπολογίσετε τη μάζα σώματος, κάντε κλικ ΕΔΩ