Παχυσαρκία και… Οικονομία

  • Iatropedia
Φτωχά οικονομικά σημαίνουν και φτωχή διατροφή. Πώς η κακή οικονομική κατάσταση υπονομεύει την καθημερινή μας υγεία;

Αντίθετα με τα σκίτσα εποχής που εμφάνιζαν τους εκπροσώπους του κεφαλαίου χοντρούς και… καλοθρεμμένους, στην πραγματικότητα των σύγχρονων οικονομικών η παχυσαρκία συνδέεται ευθέως με την κακή οικονομική κατάσταση. Όσο πιο άσχημα τα οικονομικά των ανθρώπων, τόσο περισσότερο καταφεύγουν σε φθηνές διατροφικές λύσεις ανάγκης, με την υγεία ως πρώτη «παράπλευρη απώλεια», ειδικά των παιδιών.

Φθηνές τροφές και… πλούσιες σε φτωχές θερμίδες ευθύνονται για την σχεδόν αλματώδη αύξηση της σοβαρής παχυσαρκίας κατά 59% το διάστημα 1990-2010, επισημαίνουν Αμερικανοί ερευνητές. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα σχετικής εργασίας που δημοσιοποίησε το National Bureau of Economic Research, πίσω από την παχυσαρκία κρύβονται τα χαμηλής θρεπτικής αξίας αλλά φθηνά τρόφιμα που πωλούν τα τεράστια σούπερ-μαρκετ ομίλων κολοσσών όπως τα Wal-Mart αλλά και το είδος της επαγγελματικής απασχόλησης των καταναλωτών.

Σε περιοχές χαμηλών εισοδημάτων που αγγίζουν ή και ξεπερνούν τα όρια της φτώχειας, ο κόσμος αγοράζει φθηνά τρόφιμα γεμάτα αλάτι, ζάχαρη και μερικώς υδρογονωμένα έλαια, καταναλώνοντας ελάχιστα έως καθόλου λαχανικά και φρούτα –ο ορισμός του «junk food». Αυτοί που βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση δεν έχουν και πολλά περιθώρια επιλογών, παραδέχονται οι ειδικοί. Άλλοι οικονομικοί παράγοντες που συμβάλλουν στην αύξηση της παχυσαρκίας είναι η ανεργία, οι τιμές των τσιγάρων, τα πολλά εστιατόρια και τα κουπόνια τροφίμων για τις ασθενέστερα οικονομικά κατηγορίες του πληθυσμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μάθετε τα πάντα για την παχυσαρκία και την φαρμακευτική αντιμετώπιση της

Διαβάστε για όλες τις επεμβάσεις που υπάρχουν, κατά της παχυσαρκίας