Παχυσαρκία: Διπλό γαστρικό μπαλόνι παίρνει το «πράσινο φως» της αμερικανικής FDA

  • Iatropedia
Το νέο διπλό γαστρικό μπαλόνι που πήρε την έγκριση της αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) παρέχει μια μη επεμβατική εναλλακτική στην μάχη κατά της παχυσαρκίας καθώς εμφυτεύεται γρήγορα, δεν είναι μόνιμο και μπορεί να αφαιρεθεί επίσης εύκολα.

Το ReShape Integrated Dual Balloon System προορίζεται για ενήλικα παχύσαρκα άτομα που πρέπει να χάσουν βάρος και αποτελείται από δύο μπαλονάκια τα οποία εισάγονται ενδοσκοπικώς στο στομάχι με ελαφρά νάρκωση σε διάστημα λιγότερο της μισής ώρας και φουσκώνουν με ένα αποστειρωμένο διάλυμα άλατος προκαλώντας μια αίσθηση «πληρότητας». Το σύστημα σχεδιάσθηκε ως προσωρινό μέτρο για όσους έχουν δείκτη μάζας σώματος (BMI) 30-40 kg/m2 και αδυνατούν να χάσουν κιλά μόνο με δίαιτα και άσκηση ενώ μπορεί να αφαιρεθεί μετά από την πάροδο έξι μηνών δίχως να χρειασθεί χειρουργείο.

Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες του εγκρίνοντος αμερικανικού φορέα, το διπλό γαστρικό μπαλόνι δεν αλλάζει την ανατομία του στομάχου αλλά τα άτομα με αυτό θα πρέπει να ακολουθήσουν μια παρακολουθούμενη από γιατρό δίαιτα και ένα πρόγραμμα άσκησης τόσο κατά το διάστημα που φέρουν το Dual Balloon, όσο και για έξι μήνες μετά την αφαίρεσή του.

Οι σχετικές κλινικές δοκιμές, με την συμμετοχή 326 παχύσαρκων ατόμων ηλικίας από 22 έως 60 ετών που είχαν τουλάχιστον μια πάθηση σχετιζομένη με την παχυσαρκία, έδειξαν ότι μετά έξι μήνες οι 187 ασθενείς στους οποίους τοποθετήθηκε το διπλό μπαλονάκι είχαν χάσει κατά μέσον όρο 6,5 κιλά ή 6,8% του συνολικού τους βάρους. Υπάρχουν όμως και παρενέργειες, προειδοποιεί η FDA.

Αυτές περιλαμβάνουν μυϊκούς πόνους, ναυτία, πονοκέφαλο και σε σπάνιες περιπτώσεις η διαδικασία εισαγωγής μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή αλλεργική αντίδραση, σχίσιμο του οισοφάγου, λοίμωξη, αναπνευστικά προβλήματα και καρδιακή προσβολή. Το ReShape Dual Balloon δεν ενδείκνυται για άτομα που έχουν υποβληθεί σε βαριατρική ή άλλη χειρουργική επέμβαση στο γαστρεντερικό τους σύστημα, όσους έχουν διαγνωσθεί με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου ή έχουν συμπτώματα καθυστερημένης γαστρικής κένωσης ή λοίμωξης από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, εγκύους και ασθενείς που λαμβάνουν ημερησίως ασπιρίνη.