Γιατροί Κέντρων Υγείας: Επικίνδυνες οι εξαγγελίες για τον προσωπικό γιατρό και την Πρωτοβάθμια

  • Iatropedia newsroom
ΠΦΥ
Την αντίθεσή του στις προτάσεις της κυβέρνηση για την αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) διατυπώνει το προσωπικό των Κέντρων Υγείας.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού Δημοσίου Συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας  (Π.Ο.Σ.Ε.Υ.Π.Π.Φ.Υ.) σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για επικίνδυνες εξαγγελίες της αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας  Ειρ. Αγαπηδάκη για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ).

Οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Υγείας υποστηρίζουν ότι γίνονται προσπάθειες από διάφορες κυβερνήσεις εδώ και 8 χρόνια να δημιουργήσουν ένα δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αποκλείοντας  όμως στην πράξη ειδικούς γιατρούς, με στόχο το “gatekeeping”, ώστε σήμερα η κατάσταση να έχει φτάσει σε οριακά σημεία.

Οι γιατροί επισημαίνουν ότι η υποβάθμιση του συστήματος με την είσοδο ιατρών χωρίς εμπειρία και χωρίς ειδικότητα είναι ανήκουστη συνθήκη, τόσο επιστημονικά όσο και κοινωνικά.

Στην ανακοίνωση επίσης αναφέρεται ότι:  Τα Κέντρα Υγείας υπολειτουργούν λόγω κυρίως ελλείψεων ιατρών βασικών ειδικοτήτων. Οι επικουρικοί ιατροί βιώνουν την εργασιακή και επιστημονική ανασφάλεια. Προκηρύξεις θέσεων γιατρών δεν γίνονται.

Και οι γιατροί συνεχίζουν: «Ξαφνικά αναγγέλλονται μισθοί της τάξης των 150.000 ευρώ ετησίως, χωρίς να αναφέρεται ο προϋπολογισμός και οι δημόσιες δαπάνες για την υγεία, που βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα της Ευρώπης, όπως υποστηρίζουν από την Ομοσπονδία. Πρόκληση για ένα διευθυντή ΕΣΥ με 35 και πλέον χρόνια υπηρεσίας σε Κέντρα Υγείας και Νοσοκομεία, όπου ο μισθός παραμένει καθηλωμένος στα μνημονιακά επίπεδα των 25.000 ευρώ ετησίως».

Τέλος η Π.Ο.Σ.Ε.Υ.Π.Π.Φ.Υ. υποστηρίζει ότι: «Το Υπουργείο Υγείας δεν κάλεσε κανένα συλλογικό φορέα των γιατρών να ακούσει απόψεις. Βιώνουμε μια πρωτόγνωρη συμπεριφορά, όπου οι γιατροί δεν έχουν κανένα λόγο για τα στεγανά του Υπουργείου. Είναι πρωτοφανές μετά τις εθνικές εκλογές του Ιουνίου, η ηγεσία του Υπουργείου να αρνείται συνάντηση με την Ομοσπονδία, παρά τις συνεχείς προσπάθειες».

Οι θέσεις της Ομοσπονδίας:

  • Πλήρης αξιοποίηση των ιατρών όλων των ειδικοτήτων στα Κέντρα Υγείας
  • Κανείς ανειδίκευτος ιατρός σε θέση προσωπικού ιατρού
  • Μονιμοποίηση όλων των υπηρετούντων επικουρικών ιατρών με μοριοδότηση και
    νέοι διορισμοί. Να σταματήσει η ιατρική μετανάστευση
  • Οργάνωση των Κέντρων Υγείας με αναβάθμιση των εργαστηρίων και δημιουργία
    μονάδων προληπτικής ιατρικής
  • Καμία απόλυση ιατρού που υπηρετεί με δικαστικές αποφάσεις-πολιτική νομοθετική
    λύση
  • Μισθοί στα προ του μνημονίου επίπεδα
  • Οι δημόσιες δαπάνες να φτάσουν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο επί του ΑΕΠ
  • Συμμετοχή των συλλογικών οργάνων σε διάλογο και διαβούλευση