«Ούτε μια Μονάδα Εγκεφαλικών Επεισοδίων στην Ελλάδα!»

  • Γιάννα Σουλάκη
Μονάδα Εγκεφαλικών
Στην Ελλάδα με τα περισσότερα εγκεφαλικά επεισόδια στη Δυτική Ευρώπη (35.000 εγκεφαλικά επεισόδια τον χρόνο) δεν υπάρχει ούτε μία εξειδικευμένη Μονάδα Εγκεφαλικών Επεισοδίων. Το θέμα έφερε με ερώτησή του στη Βουλή, ο βουλευτής Λάρισας, κ. Κώστας Μπαργιώτας.

Η Ελλάδα έχει τα περισσότερα περιστατικά εγκεφαλικών επεισοδίων στη Δυτική Ευρώπη (112 ανά 100.000 κατοίκους), ενώ κάθε χρόνο καταγράφονται 35.000. «Παρά την αρνητική πρωτιά, όμως, δεν υπάρχει σε ολόκληρη τη χώρα ούτε μια εξειδικευμένη Μονάδα Εγκεφαλικών Επεισοδίων σε Δημόσιο Νοσοκομείο με συνέπεια να χάνονται άδικα ζωές και να προκαλούνται σοβαρές αναπηρίες», τόνισε σε επίκαιρη ερώτηση του στη Βουλή, ο βουλευτής Λάρισας κ.Κώστας Μπαργιώτας, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας τέτοιων Μονάδων:

«Η αδήριτη ανάγκη δημιουργίας εξειδικευμένων μονάδων έχει τονιστεί κατ’ επανάληψη, καθώς η νοσηλεία ασθενών με εγκεφαλικό σε τέτοιες ειδικές μονάδες έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τους θανάτους κατά 18-28% και τη βαριά αναπηρία κατά 29%» τόνισε ο κ. Μπαργιώτας, ο οποίος ρωτά τον Υπουργό Υγείας, εάν είναι η δημιουργία έστω και μιας εξειδικευμένης Μονάδας Αντιμετώπισης Εγκεφαλικών Επεισοδίων στον προγραμματισμό του Υπουργείου. Και εάν ναι, σε ποιες ενέργειες έχει προβεί.

Το θέμα ανέδειξε πρόσφατα και το Iatropedia.gr με αφορμή την απίστευτη ταλαιπωρία που υπέστη ο γνωστός ηθοποιός Τάκης Μόσχος, εξαιτίας της έλλειψης εξειδικευμένης Μονάδας Εγκεφαλικών:

Δείτε: Η περιπέτεια της υγείας του ηθοποιού Τάκη Μόσχου και η … γύμνια του ΕΣΥ!

Παγκόσμια Αύξηση των επεισοδίων – Τραγική η ολιγωρία της πολιτείας

Κάθε 6 δευτερόλεπτα ένα θανατηφόρο Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο συμβαίνει κάπου στον κόσμο, ανέφερε στην ερώτησή του ο κ. Μπαργιώτας και τόνισε ότι «η ανάγκη δημιουργίας εξειδικευμένων μονάδων, αναφέρθηκε σε σε πρόσφατο συνέδριο (7-9 Μαρτίου) που διοργάνωσε ο Ελληνικός Οργανισμός Εγκεφαλικών Επεισοδίων (ΕΟΕΕ), με τον Πρόεδρό του, κ. Κ. Βέμμο, να αναφέρει ότι «Η Ελλάδα είναι η μοναδική δυτική χώρα που δεν διαθέτει μονάδες αντιμετώπισης εγκεφαλικών, με συνέπεια να χάνονται άδικα ζωές και να προκαλούνται σοβαρές αναπηρίες. Η νοσηλεία ασθενών με εγκεφαλικό σε ειδικές μονάδες έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τους θανάτους κατά 18-28% και τη βαριά αναπηρία κατά 29%».

Σύμφωνα με τον βουλευτή, υπάρχει επείγουσα ανάγκη οργάνωσης και λειτουργίας τόσο εξειδικευμένων Μονάδων Αντιμετώπισης Εγκεφαλικών Επεισοδίων όσο και Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας Εγκεφαλικών (ΜΑΦ), καθώς χρόνια ολόκληρα χάνονται άδικα ζωές και προκαλούνται σοβαρές αναπηρίες,