Ό,τι και να κάνουν, δεν «βγαίνουν» οι προϋπολογισμοί για το Φάρμακο

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Με την υπέρβαση στην φαρμακευτική δαπάνη του προηγούμενου έτους να ξεπερνά τα 350 εκατ. ευρώ, οι φαρμακευτικές καλούνται να πληρώσουν clawback και rebate άνω των 600 εκατ. ευρώ συνολικά και όπως είναι φυσιολογικό, δυσανασχετούν!

 

Η αυξημένη δαπάνη στο φάρμακο αποδίδεται στην αύξηση των παραγγελιών για Φάρμακα Υψηλού Κόστους, τα οποία δίδονται πια μόνο από τα νοσοκομεία. Οι υπερβάσεις επιβαρύνουν σημαντικά τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, οι οποίες απέστειλαν σχετική πρόταση για εξορθολογισμό προς τον υπουργό Υγείας και τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ.

Ο ΣΦΕΕ προτείνει την σύσταση επιτροπής παρακολούθησης της δαπάνης, στην οποία θα μετέχουν εκπρόσωποι όλων των αρμοδίων φορέων (υπουργείο Υγείας, ΕΟΠΥΥ, ΣΦΕΕ, ΠΕΦ, ΕΟΦ) και αξιολόγηση της δαπάνης με βάση το είδος των χορηγούμενων φαρμάκων και των ποσοτήτων τους.

Εξάλλου, με την χρήση θεραπευτικών πρωτοκόλλων από τους γιατρούς για τις πιο ακριβές θεραπείες αλλά και με έλεγχο των πιθανών υπερβάσεων, ελπίζουν να αποφεύγουν τα υπέρογκα clawback και rebates.

Για φέτος και τα δύο επόμενα έτη, η ετήσια φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ έχει καθοριστεί στο 1,94 δισ. ευρώ που δε καμία περίπτωση δεν επαρκεί αν δεν ληφθούν πολλά και στοχευμένα μέτρα.