Όταν τα κουνούπια μας πίνουν το αίμα! Δύο νεκροί και 18 πάσχοντες. Τι περιμένουν οι αρχές

  • Iatropedia
Εκατοντάδες περιστατικά από τον ιό του Δυτικού Νείλου με βαριά αλλά και ασήμαντα συμπτώματα αναμένουν οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ το επόμενο διάστημα. Ήδη ο ιός σκότωσε δύο άτομα ενώ άλλοι 18 ασθενείς έχουν έντονα συμπτώματα και παρακολουθούνται από τους ειδικούς. Μέχρι πότε θα είναι η επικίνδυνη περίοδος;

Νέα αναστάτωση προκάλεσαν τα κουνούπια που μεταφέρουν τον ιό του Δυτικού Νείλου στις ελληνικές υγειονομικές αρχές, όχι εξαιτίας της Βούλας Παπαχρήστου, αλλά επειδή ένας ακόμη άνθρωπος έχασε τη ζωή του μετά από μόλυνση.

Όπως έγινε γνωστό από το ΚΕΕΛΠΝΟ, το δεύτερο θύμα είναι άνδρας 74 ετών από την Εύβοια και έπασχε από λέμφωμα. Νοσηλευόταν τις τελευταίες ημέρες στο νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν με έντονα συμπτώματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου δηλαδή ουσιαστικά με συμπτώματα εγκεφαλίτιδας. Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ αποδίδουν τη ραγδαία και δραματική εξέλιξη της υγείας του κυρίως στο βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό του καθώς έπασχε από λέμφωμα.

Στο μεταξύ το υπουργείο Υγείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ εξετάζουν νέα μέτρα σχετικά με το αίμα καθώς κατεγράφη το πρώτο κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου που προερχόταν έπειτα από μετάγγιση αίματος.

Ωστόσο οι ειδικοί είναι καθησυχαστικοί καθώς σημειώνουν ότι η μεταφορά του ιού μέσω μετάγγισης είναι εξαιρετικά σπάνια.

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ η μόλυνση έγινε πριν ακόμη αρχίσει η μεγάλη μετάδοση του ιού και πριν ληφθούν τα πρόσφατα μέτρα.

Ωστόσο ανοίγονται ζητήματα για το αν θα έπρεπε τελικώς να τεθούν σε καραντίνα οι αιμοληψίες, γεγονός όμως που δε θεωρήθηκε απαραίτητο από τους περισσότερους επιστήμονες.

Διευκρινίζεται πάντως από το ΚΕΕΛΠΝΟ ότι: «η μετάδοση του ιού του Δυτικού Νείλου μέσω μετάγγισης είναι εξαιρετικά σπάνια, λόγω της πολύ σύντομης διάρκειας παραμονής του ιού στο αίμα.

Το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), έχει δώσει, από την έναρξη εμφάνισης των κρουσμάτων, οδηγίες προς όλα τα νοσοκομεία για την επιλογή των αιμοδοτών και τον έλεγχο του αίματος στις επηρεαζόμενες περιοχές».

Δήμητρα Ευθυμιάδου