Όταν η Ελλάδα χάνει εκατ. ευρώ από κλινικές μελέτες και κερδίζει η …Τουρκία!

  • Iatropedia
Σαν να μας …περισσεύουν τα ευρώ στην Ελλάδα της κρίσης και γυρίζουμε την πλάτη σε εκατομμύρια ευρώ που θα μπορούσαμε να εξασφαλίσουμε από κλινικές μελέτες στην υγεία, την ώρα που η Τουρκία και χώρες της Μέσης Ανατολής θησαυρίζουν.

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Μόλις 100εκατ. ευρώ κατορθώνει η χώρα μας να συγκεντρώνει ετησίως από κλινικές μελέτες που γίνονται σε διάφορα νοσοκομεία, όταν άλλες ευρωπαϊκές χώρες αλλά και η Τουρκία πλουτίζουν από τις έρευνες.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) Δημήτρης Λιντζέρης κατά τη διάρκεια του συνεδρίου Clinical Research Conference με τίτλο «Κλινική έρευνα: Δυναμικός μοχλός ανάπτυξης για την Ελλάδα» στο οποίο παραβρέθηκε και ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, στη χώρα μας σήμερα διεξάγονται 600 κλινικές μελέτες, την ώρα όμως που σε ολόκληρη την Ευρώπη ξεπερνούν συνολικά τις 39.000.

Και αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι την ώρα που στην Ελλάδα εγκρίνονται ανά έτος περίπου 150 έως 250 κλινικές μελέτες, που πραγματοποιούνται με τη χρηματοδότηση εταιρειών, μόνο στο Βέλγιο το 2010 επενδύθηκαν 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ στην Έρευνα και Ανάπτυξη ενώ στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και την Τουρκίας, οι κλινικές μελέτες φθάνουν τις 5.853, με τη μερίδα του λέοντος, τις 4.000, να υλοποιούνται στο Ισραήλ.

«Πρέπει να αναζητήσουμε τους λόγους για τους οποίους δεν έχει αναπτυχθεί ο τομέας των κλινικών μελετών στην Ελλάδα», επεσήμανε με τη σειρά της η ΓΓ του Υπουργείου Υγείας Χριστίνα Παπανικολάου, προσθέτοντας πως η ανάπτυξη θα συνέβαλε στην αύξηση των θέσεων εργασίας και θα ήταν ωφέλιμη και για τους ασθενείς.

Το θεσμικό πλαίσιο στην Ελλάδα, όμως, δεν είναι σταθερό λόγω της κρίσης, ενώ υπάρχουν εμπόδια και στην χρηματοδότηση τους. «Λύσεις μπορούν να βρεθούν», σημείωσε η κ. Παπανικολάου, υπογραμμίζοντας την ανάγκη τήρησης των προϋποθέσεων από τα νοσοκομεία που θα αναλαμβάνουν τη διεξαγωγή των κλινικών μελετών.

Στη φωτο ο νομικός σύμβουλος του υπουργού Υγείας Θάνος Πλεύρης και ο καθηγητής οικονομικών της Υγείας Κυριάκος Σουλιώτης κατά τη διάρκεια του συνεδρίουClinical Research Conference, οι οποίοι και επεσήμαναν ότι οι κλινικές μελέτες μπορούν να αποτελέσουν κλειδί ανάπτυξης για τη χώρα σε καιρό κρίσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Έρχεται νέο χαράτσι από τον ΕΟΠΥΥ! Με χρέωση τα τηλέφωνα και για ραντεβού με ιδιώτες γιατρούς

Έκκληση γιατρών ΕΟΠΥΥ στα κόμματα: «Πάρτε θέση για τις απολύσεις»!

Ναι μεν αλλά ΠΑΣΟΚ για το νομοσχέδιο του ΕΟΠΥΥ! Τι ζητούν να αποσυρθεί

Η μάχη της…ασπιρίνης και τα φάρμακα μέσω ΚΤΕΛ! Γιατί αντιδρούν οι φαρμακοποιοί