Ως «φαντάσματα» στέκουν τα Κέντρα Υγείας του λεκανοπεδίου

  • Iatropedia
"Ξεχασμένα" από όλους και κυρίως από την Πολιτεία είναι τα Κέντρα Υγείας που λειτουργούν στις παρυφές του λεκανοπεδίου της Αττικής.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Τον κώδωνα του κινδύνου για τα υποστελεχωμένα, εγκαταλελειμμένα στη …μοίρα τους Κέντρα Υγείας του λεκανοπεδίου έκρουσε σήμερα η ΕΙΝΑΠ.

'Οπως αναφέρουν τα μέλη της Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας Πειραιά, τα περισσότερα έχουν μετατραπεί σε «κέντρα συνταγογηράφησης» χωρίς καμιά άλλη δυνατότητα ενώ γύρω τους έχουν «ξεφυτρώσει» ιδιωτικά διαγνωστικά.

Διαβάστε εδώ την επιστολή της ΕΙΝΑΠ:

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

κ. ΑΝΔΡΕΑ ΞΑΝΘΟ

Κοινοποίηση: Διοικητές 1ης και 2ης Υπε

: 3μελείς, 5μελείς Επιτροπές ΕΙΝΑΠ

: Υγειονομικοί Συντάκτες (ΜΜΕ)

Αθήνα, 03/04/2015

ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΞΕΧΑΣΜΕΝΑ ΚΑΙ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΜΕΝΑ

Στο λεκανοπέδιο υπάρχουν τα εξής Κ.Υ : Καπανδριτίου, Κορωπίου, Σπάτων, Νέας Μάκρης, Λαυρίου, Καλυβίων (με συμμετοχή του Δήμου), Μαρκοπούλου, Βάρης, Αίγινας, Σαλαμίνας, Ελευσίνας, Μεγάρων.

Ταυτόχρονα υπάρχουν τα Κ.Υ Βύρωνα, Περιστερίου, Κερατσινίου, το πολυϊατρείο του Ολυμπιακού χωριού (Ν.Π.Ι.Δ) και άλλες μικρότερες δομές για εμβολιασμούς και λοιπές κοινωνικές υπηρεσίες.

Όλες αυτές οι δομές αναπτύχθηκαν από τη δεκαετία του 1980 και κάποιες του 1990 ή και αργότερα.

Ταυτόχρονα είχαν δημιουργηθεί κυρίως από το Δήμο Αθηναίων μερικά Δημοτικά Πολυϊατρεία.

Οι δομές αυτές δημιουργήθηκαν με χρήματα του ελληνικού λαού για να υπηρετήσουν ανάγκες Π.Φ.Υ βοηθητικά στα δεκάδες πολυϊατρεία του πρώην ΙΚΑ και άλλων ασφαλιστικών ταμείων (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, Τραπεζών κ.λπ.) και στα εξωτερικά ιατρεία των Δημόσιων Νοσοκομείων.

Κάνουμε ειδική αναφορά στα Κ.Υ του λεκανοπεδίου, γιατί με τα βάρβαρα μέτρα για την υγεία που επέβαλαν οι «εταίροι» και υλοποίησαν οι κυβερνήσεις, τα Κ.Υ ξεχάστηκαν εντελώς.

Σε όλα τα Κ.Υ υπάρχει καλή κτιριακή υποδομή και αξιόλογος εξοπλισμός, χωρίς όμως προσωπικό για να τα λειτουργήσει! Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που υπηρετεί τώρα δεν καλύπτει ούτε το 50% των οργανικών θέσεων.

Έχουν μετατραπεί σε «κουφάρια», σε απλά κέντρα συνταγογράφησης, σε πυκνοκατοικημένες πλέον περιοχές, όπου και τα ελάχιστα ΠΕΔΥ υπολειτουργούν.

Σταμάτησαν να εφημερεύουν ή εφημερεύουν εκ περιτροπής.

Εδώ και χρόνια αναπτύχθηκαν στις ίδιες περιοχές ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, τα οποία ουσιαστικά έβαλαν λουκέτο σε δημόσιες δομές που ο κόσμος έχει χρυσοπληρώσει.

Ανεξάρτητα από το ποιος διαχειρίζεται τη λειτουργία τους, δηλαδή αν ανήκουν απευθείας στην Υ.Πε ή σε Νοσοκομεία, δεν έχει κανείς το δικαίωμα να τα μετατρέψει σε απλά κτίρια με… ταμπέλες Κ.Υ !

Όπως απαιτούμε να ξαναλειτουργήσουν τώρα με μόνιμο προσωπικό όλα τα πολυϊατρεία του πρώην ΙΚΑ, το ίδιο απαιτούμε και για τα Κ.Υ. Με μαζικές προσλήψεις προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

Έχουν προσφέρει πολλά στις περιοχές που λειτουργούν. Ο κόσμος τα έχει ανάγκη και για χρόνια τα έχει «αγκαλιάσει». Μπορούν να προσφέρουν τα μέγιστα με άμεση στελέχωση.

Για εμάς τους νοσοκομειακούς γιατρούς και τους γιατρούς των Κ.Υ δεν υπάρχει ούτε αναμονή ούτε «πίστωση χρόνου».

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΕΙΝΑΠ

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΜΑΤΙΝΑ ΠΑΓΩΝΗ ΚΩΣΤΑΣ ΛΙΒΑΔΑΣ

Ο ΕΙΔ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ