«Όραμα Ελπίδας» και Εκκλησία της Ελλάδος σε συνεργασία…

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Η Εκκλησία της Ελλάδος είναι νέος μεγάλος σύμμαχος του Συλλόγου «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» στην εκστρατεία ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης για την εθελοντική δωρεά μυελού των οστών.

 

Σήμερα το πρωί η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO, πρόεδρος των Συλλόγων «ΕΛΠΙΔΑ» και «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ», κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, είχε ιδιαίτερη συνάντηση με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κύριο Ιερώνυμο, στα γραφεία της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Το ταξίδι στις ΗΠΑ

Η κυρία Βαρδινογιάννη ενημέρωσε τον Αρχιεπίσκοπο κύριο Ιερώνυμο για το ταξίδι της στις Η.Π.Α. όπου είχε επαφές με εκπροσώπους της Εκκλησίας και της Ομογένειας κι επισκέφτηκε σχολεία όπου φοιτούν Ελληνόπουλα και δομές φιλοξενίας καρκινοπαθών παιδιών, καθώς και για τη μεγάλη προσπάθεια που κάνει ο Σύλλογος «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» εδώ και 2 χρόνια για να ευαισθητοποιήσει τους Έλληνες ομογενείς ώστε να γίνουν και αυτοί εθελοντές δότες μυελού των οστών. Παράλληλα μέσα από αυτή την προσπάθεια σκοπός είναι να ισχυροποιηθούν ακόμα περισσότερο οι γέφυρες που ενώνουν τους Έλληνες της διασποράς με την Ελλάδα.

Η κυρία Βαρδινογιάννη επεσήμανε ότι κύριος σκοπός του ταξιδιού της στις Η.Π.Α. ήταν να προχωρήσει τις συνομιλίες με τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, κύριο Δημήτριο, σχετικά με την κοινή τους δράση στην εκστρατεία του Συλλόγου «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» στις Η.Π.Α. και να αυξήσει θεαματικά τον αριθμό των εθελοντών δοτών μυελού των οστών ελληνικής καταγωγής στο παγκόσμιο αρχείο, αυξάνοντας αντίστοιχα και τις πιθανότητες των Ελλήνων, σε όποια γωνιά της Γης και αν ζουν, να βρουν συμβατό δότη και να κερδίσουν τη ζωή τους. Επιπλέον, μέσα από αυτή τη δράση, θα επιτευχθεί κι ένας εθνικός στόχος: «Να κάνουμε την Ελλάδα Συμβατή με όλες τις άλλες πολιτισμένες χώρες του κόσμου, στον τομέα της εθελοντικής προσφοράς αιμοποιητικών κυττάρων».

Κατά τη συνάντησή τους η κυρία Βαρδινογιάννη, γνωρίζοντας την μεγάλη κοινωνική ευαισθησία του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, του ζήτησε να συμβάλλει μέσα από τις οργανώσεις της Εκκλησίας και ιδιαίτερα μέσα από τη Νεολαία της, στην εκστρατεία του «ΟΡΑΜΑΤΟΣ ΕΛΠΙΔΑΣ».

Διαδικασία συνεργασίας

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος διαβεβαίωσε την κυρία Βαρδινογιάννη ότι θα ξεκινήσει τη διαδικασία συνεργασίας μέσα από τους ιερείς που βρίσκονται σε όλες τις Μητροπόλεις της χώρας, ώστε να στηρίξουν τον  αγώνα που έχει αναλάβει ο Σύλλογος «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ».

Επίσης ο Αρχιεπίσκοπος και η κυρία Βαρδινογιάννη συμφώνησαν να συνεχίσουν την κοινή τους δράση για τη στήριξη των ευάλωτων ομάδων και των συνανθρώπων μας και κυρίως των παιδιών και των ηλικιωμένων.

Μετά το πέρας της Συνάντησης ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δήλωσε: «Είχα την χαρά να συναντηθώ με την κυρία  Βαρδινογιάννη, έναν άνθρωπο που αγαπά όλους τους ανθρώπους, και ανταλλάξαμε απόψεις για το ταξίδι της στην Αμερική, που στόχος ήταν να συναντηθεί με τους ομογενείς και να τους μιλήσει για την Ελλάδα και για την υγεία των παιδιών».

Η κυρία Βαρδινογιάννη δήλωσε συγκινημένη για την συνάντησή της με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και αναφέρθηκε στο ταξίδι της στις Η.Π.Α.  με την ευκαιρία του συντονισμού της συνεργασίας με τον Σύλλογο «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ».

«Μου δόθηκε η ευκαιρία, είπε η κυρία Βαρδινογιάννη,  να βρεθώ κοντά στην ομογένεια και αισθάνθηκα σαν να βρίσκομαι σε μια δεύτερη Ελλάδα. Επισκέφθηκα ελληνικά σχολεία και εντυπωσιάστηκα που τα παιδιά μιλούν άπταιστα την ελληνική γλώσσα και σέβονται την Ορθοδοξία και την πατρίδα μας.

Σέβονται τις αξίες από τους γονείς και τους προγόνους μας, τις εθνικές και θρησκευτικές εορτές», ενώ μετέφερε το παράπονο πολλών για το γεγονός ότι κλείνουν αρκετά ελληνικά σχολεία στο εξωτερικό. «Κάλεσα τα παιδιά να έρθουν το καλοκαίρι στις κατασκηνώσεις μας και τους υποσχέθηκα πως θα είμαι κοντά τους για ό,τι χρειαστούν», συμπλήρωσε η κυρία Βαρδινογιάννη.

Το κοινωνικό έργο της Εκκλησίας

Επίσης αναφέρθηκε στο σημαντικό κοινωνικό έργο που επιτελεί ο Αρχιεπίσκοπος κύριος Ιερώνυμος και η Εκκλησία της Ελλάδος τονίζοντας: «Πιστεύω ότι μέσα από την προσπάθεια του Αρχιεπισκόπου πολλά παιδιά βρίσκουν στήριξη», ενώ έκανε λόγο για ανάγκη συνεργασίας στους τομείς της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Η πρωτοβουλία της Προέδρου του Συλλόγου «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ», κυρίας Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη, να ζητήσει τη βοήθεια της Εκκλησίας που αποτελεί Σύμβολο του Ελληνισμού και γύρω της συσπειρώνονται όλοι οι Έλληνες, είναι πολύ σημαντική για τους ανθρώπους που η μόνη τους ελπίδα να ζήσουν είναι η μεταμόσχευση μυελού των οστών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΔΩΡΕΑ ΜΥΕΛΟΥ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ»

Η χώρα μας έρχεται σχεδόν τελευταία στη διεθνή λίστα εθελοντών δοτών μυελού των οστών, γεγονός που προκαλεί σοβαρό πρόβλημα στην ανεύρεση συμβατού μοσχεύματος για τους ασθενείς που χρειάζονται μεταμόσχευση μυελού των οστών για να σώσουν τις ζωές τους. Μόνο το 30% αυτών των ασθενών έχει πιθανότητες να βρει συμβατό δότη μέσα στην οικογένεια, ενώ οι υπόλοιποι  είναι αναγκασμένοι να τον αναζητήσουν μέσα από το Παγκόσμιο Αρχείο Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών, με πιθανότητες να τον βρουν 1/ 10.000!

ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ

Ο Σύλλογος «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» εδώ και τρία χρόνια έχει ξεκινήσει δυναμικά εκστρατεία ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης σχετικά με τη σημασία και τη διαδικασία εθελοντικής δωρεάς μυελού των οστών.

Μια εκστρατεία που ήδη έχει αποδώσει καρπούς, αφού στο χρονικό αυτό διάστημα ο αριθμός των εθελοντών δοτών μυελού των οστών που έχουν γραφτεί στην Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» έχει φτάσει τις 52.000, 14 εκ των οποίων ήδη έχουν βρεθεί συμβατοί με ασθενείς που χρειάζονται μεταμόσχευση, και δίνοντάς τους μόσχευμα τους έσωσαν τη ζωή!