ΟΟΣΑ και ΕΛΣΤΑΤ συμφωνούν: Έχουμε περισσότερα κρούσματα κατάθλιψης αλλά χειρότερη περίθαλψη

  • Iatropedia
Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), η Ελλάδα παρά τα αυξανόμενα ψυχολογικά προβλήματα των κατοίκων της εξαιτίας της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, ξεπερνά σε επενδύσεις στην Ψυχική Υγείας μόνο τις πιο φτωχές χώρες της ΕΕ όπως είναι η Ρουμανία, η Σλοβενία, η Εσθονία, η Βουλγαρία και η Λιθουανία... Την ίδια ώρα, καταγράφεται σημαντική αύξηση της κατάθλιψης που από 2,6% το 2009, έφτασε το ποσοστό του 4,7% στο γενικό πληθυσμό το 2014, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.

Σύμφωνα με τα όσα είχε πει και ο ίδιος ο Έλληνας υπουργός Υγείας μιλώντας προ μηνών στον ΠΟΥ, σε συνθήκες οικονομικής κρίσης ευνοείται η εκδήλωση ψυχικών διαταραχών, ακόμα και η αυτοκτονική συμπεριφορά. Οι ψυχικές αυτές διαταραχές συνδέονται με την υποχώρηση κρίσιμων δεικτών κοινωνικής ευημερίας, όπως το εισόδημα, η εργασία, η κοινωνική προστασία, η δημόσια περίθαλψη και οι παροχές προνοιακού χαρακτήρα.

Σε καταγραφή της ΕΛΣΤΑΤ, η κατάθλιψη αφορά το 4,7% του γενικού πληθυσµού στη χώρα μας, ποσοστό που παρουσιάζεται αυξηµένο κατά 80,8% σε σχέση µε το αντίστοιχο του 2009  που άγγιζε μόλις το 2,6%.

Η μελέτη του ΟΟΣΑ μας φέρνει δεύτερους

Η χώρα μας βρίσκεται κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στις δαπάνες του κράτους για την ψυχική υγεία των πολιτών: Συγκεκριμένα φαίνεται να δαπανά μόλις το 3,01% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), έναντι του μέσου όρου 4,1% των χωρών της ΕΕ των 28. Δηλαδή είμαστε και εδώ πολίτες «β’ κατηγορίας»!

Αναλυτικά

Τρεις στους δέκα είναι άντρες και τις επτά στις δέκα γυναίκες παρουσιάζουν στην Ελλάδα κατάθλιψη. Το υπερδιπλάσιο ποσοστό κατάθλιψης στις γυναίκες, σε σχέση με τους άντρες, δεν συνδέεται στενά και πάντα με την οικονομική κρίση, καθώς οι γυναίκες παγκοσμίως παρουσιάζονται πιο επιρρεπείς στην κατάθλιψης.

Εξάλλου, το 7,6% του πληθυσµού ηλικίας 15 ετών και άνω πάσχει από αγχώδεις διαταραχές, το 1,7% από άλλες ψυχικές διαταραχές και το 1% από άνοια ή Νόσο Αλτσχάϊμερ.