Όμικρον 4 και 5: 16 κρούσματα σε Αθήνα, Κρήτη και Ήπειρο – Συστάσεις ΕΜΑ για το νέο «ενημερωμένο» εμβόλιο

  • Γιάννα Σουλάκη
Όμικρον
Αυξάνονται τα περιστατικά των δύο υποπαραλλαγών του κορονοϊού Όμικρον ΒΑ.4 και ΒΑ.5 στην Ελλάδα. Των δύο στελεχών που αυτή τη στιγμή, κυριαρχούν στο νότιο ημισφαίριο που εισέρχεται στο χειμώνα, αλλά και έχουν προκαλέσει σημαντική ανησυχία στην Πορτογαλία, θέτοντας σε κίνδυνο την τουριστική περίοδο. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ζήτησε από τις φαρμακευτικές εταιρείες, να συμπεριλάβουν και τα δύο αυτά στελέχη στις νεότερες εκδοχές του αναβαθμισμένου εμβολίου κατά τη Covid-19 το φθινόπωρο, ώστε να προστατευθεί πιο αποτελεσματικά ο παγκόσμιος πληθυσμός.

Τετραπλασιάστηκαν μέσα σε μία εβδομάδα στην Ελλάδα τα θετικά περιστατικά των δύο υποπαραλλαγών του κορονοϊού Όμικρον 4 και 5 (ΒΑ.4 και ΒΑ.5). Πρόκειται για τις δύο παραλλαγές που “αψηφούν” την ανοσία των εμβολίων και της φυσικής νόσησης, προκαλούν μεγάλο αριθμό επαναλοιμώξεων, αλλά και το πέμπτο κύμα της επιδημίας στην Νότια Αφρική.

Δείτε επίσης: Κορονοϊός: Συναγερμός από έξαρση στο νότιο Ημισφαίριο με νέες παραλλαγές Όμικρον – Σε επιφυλακή η χώρα μας

Στην Ελλάδα έχουν εντοπιστεί σε 15 ημέρες, 16 περιστατικά. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, μόνο κατά την τελευταία εβδομάδα βρέθηκαν δώδεκα (12) κρούσματα και από τις δύο παραλλαγές, από συνολικά 236 δείγματα που εξετάστηκαν στα εργαστήρια του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ΕΟΔΥ για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2.

Από τα 12 δείγματα:

  • στα 6 απομονώθηκε το στέλεχος Όμικρον 4 (ΒΑ.4)
    • 3 κρούσματα από την Κρήτη και 3 από την Αττική
  • σε 6 δείγματα απομονώθηκε το στέλεχος Όμικρον 5 (ΒΑ.5)
    • 5 από Περιφέρεια Κρήτης και 1 από Περιφέρεια Αττικής.

“Η διερεύνηση είναι σε εξέλιξη”, αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση του ΕΟΔΥ.

Όμικρον 4 και 5: 16 συνολικά κρούσματα σε τρεις Περιφερειακές Ενότητες

Αξίζει να σημειωθεί πως συνολικά μέχρι σήμερα στη χώρα μας έχουν βρεθεί 16 στελέχη των δύο νεότερων υποπαραλλαγών της παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού, σε τρεις Περιφερειακές Ενότητες της χώρας.

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ανακοινώθηκε ο εντοπισμός για πρώτη φορά του στελέχους Όμικρον 4 (ΒΑ.4) σε μία περίπτωση ασθενούς, ενώ βρέθηκαν ακόμη δύο κρούσματα από το στέλεχος Όμικρον 5 (ΒΑ.5). Και τα τρία ταυτοποιήθηκαν στην Περιφέρεια Κρήτης.

Δύο εβδομάδες πριν, είχε ταυτοποιηθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα το στέλεχος Όμικρον 5 (ΒΑ.5), στην Περιφέρεια Ηπείρου.

Στην Αττική εντοπίστηκαν 4 κρούσματα από τα δύο νέα στελέχη, για πρώτη φορά αυτήν την εβδομάδα.

Οι Όμικρον 4 και 5 -ενώ μέχρι στιγμής δεν έχουν συνδεθεί με πιο σοβαρή νόσηση- ωστόσο, έχουν προκαλέσει “πονοκέφαλο” στις υγειονομικές αρχές της νότιας Αφρικής, καθώς επιφέρουν εξαιρετικά μεγάλο αριθμό κρουσμάτων. Τις τελευταίες μέρες αυξημένη είναι η ανησυχία και στην Πορτογαλία.

Δείτε επίσης: Τι ξέρουμε για τις νέες υποπαραλλαγές ΒΑ.4 και ΒΑ.5 που μπορεί να φέρουν νέο κύμα της Όμικρον

Πορτογαλία: Υποπαραλλαγή της Ομικρον τροφοδοτεί την αύξηση των κρουσμάτων της Covid-19

Νέα έξαρση κρουσμάτων αντιμετωπίζει η Πορτογαλία στις αρχές του καλοκαιριού, αναζωπύρωση που αποδίδεται στην υποπαραλλαγή της Όμικρον, ΒΑ.5. Οι αρχές φοβούνται πως η νέα έξαρση ενδέχεται να «τινάξει στον αέρα» την τουριστική σεζόν στην Πορτογαλία, αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ακυρώσεις.

Το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας Ricardo Jorge αναφέρει σε έκθεσή του ότι Όμικρον 5 αντιπροσωπεύει σχεδόν το 90% των νέων κρουσμάτων της Covid, ενώ η υποπαραλλαγή Όμικρον 4 καταλαμβάνει μικρότερο ποσοστό.

Στη χώρα, το 90% του πληθυσμού είναι εμβολιασμένο, όμως, οι επιστήμονες δηλώνουν πως οι νέες αυτές υποπαραλλαγές αψηφούν εντελώς τα εμβόλια -ως προς την προστασία από τη λοίμωξη- αλλά και τα αντισώματα προηγούμενης νόσησης.

Στην Πορτογαλία αυτή τη στιγμή καταγράφονται ημερησίως 2.447 κρούσματα ανά ένα εκατομμύριο πληθυσμού στον κυλιόμενο επταήμερο μέσο όρο, ενώ η χώρα καταλαμβάνει τον δεύτερο υψηλότερο ρυθμό μόλυνσης στον κόσμο.

«Η Πορτογαλία είναι πιθανόν η ευρωπαϊκή χώρα με τον υψηλότερο δείκτη επιπολασμού σε αυτές της υποπαραλλαγές και αυτό εν μέρει εξηγεί τον υψηλό αριθμό κρουσμάτων που διαπιστώνουμε», δήλωσε η υπουργός Υγείας Μάρτα Τέμιντο.

Όμικρον 4 και 5: Ο ΕΜΑ ζητά από τις εταιρείες να συμπεριλάβουν στα νέα εμβόλια προστασία από αυτές τις παραλλαγές

Η πρώτη αναβαθμισμένη εκδοχή του εμβολίου κατά της Covid-19 που θα χορηγηθεί πιθανότητα στον παγκόσμιο πληθυσμό το ερχόμενο φθινόπωρο, αναμένεται να περιλαμβάνει προστασία και από τις νεότερες παραλλαγές του κορονοϊού.

Αυτό τουλάχιστον ζήτησε από τις εταιρείες που παράγουν τα mRNA εμβόλια (Pfizer και Moderna), ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκου (ΕΜΑ).

Σύμφωνα με την ενημέρωση που παραχώρησε την Πέμπτη (2/6) ο Μarco Cavaleri, επικεφαλής Βιολογικών Απειλών και Στρατηγικής Εμβολίων του Οργανισμού, η αύξηση των λοιμώξεων που έχει παρατηρηθεί σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, αφορά κυρίως τις υποπαραλλαγές της Όμικρον BA.4 και BA.5, οι οποίες, όπως είπε «θα μπορούσαν να γίνουν κυρίαρχες στην ΕΕ», αλλά «δεν συνδέονται με αυξημένη σοβαρότητα» της νόσου.

«Θεωρούμε τον Σεπτέμβριο, ως την πιθανότερη εποχή για την έγκριση των πρώτων ενημερωμένων εμβολίων. Τις επόμενες εβδομάδες, αναμένεται να σημειώσουμε σημαντική πρόοδο σε αυτό το θέμα. Τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών για τα νέα εμβόλια αναμένεται να είναι διαθέσιμα μεταξύ Ιουνίου και Αυγούστου», σημείωσε ο Cavaleri.

Επιπλέον, πρόσθεσε πως τους επόμενους μήνες θα χρειαστεί να υπάρξει πιο εντατική παρακολούθηση των επιδημιολογικών συνθηκών στην Ευρώπη και της εξάπλωσης όλων των παραλλαγών ανησυχίας.

«Προς το παρόν, κρατήστε τη σύστασή μας να χορηγείται μια δεύτερη αναμνηστική δόση (τέταρτη δόση), στα άτομα άνω των 80 ετών», πρόσθεσε λέγοντας πως αυτή η στρατηγική έχει αποδειχθεί ότι λειτουργεί για την προστασία των περισσότερο ευάλωτων.

Τέλος ο αξιωματούχος του ΕΜΑ κατέληξε πως όσοι δεν έχουν ολοκληρώσει ακόμη τον αρχικό τους εμβολιασμό ή δεν έχουν λάβει την αναμνηστική δόση τους να εμβολιαστούν, «εν όψει της πιθανότητας νέας αύξησης του αριθμού κρουσμάτων COVID-19» μετά το καλοκαίρι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν