Όμικρον 2: Φόβοι για “κρυφή” διασπορά στην Αχαΐα – Αυξάνονται ξανά νοσηλείες και κρούσματα

  • Γιάννα Σουλάκη
Όμικρον
Ανησυχητικές ενδείξεις για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, παρατήρησαν οι επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη. Οι τάσεις επιδείνωσης που διαπίστωσαν, ενδέχεται να καθορίζονται από έναν νέο αστάθμητο παράγοντα, κι αυτός είναι η υποπαραλλαγή ΒΑ.2 του στελέχους Όμικρον, που ενδέχεται να εξαπλώνεται ήδη σιωπηρά στον πληθυσμό. Δεν αποκλείεται μάλιστα, λένε οι ειδικοί, η πιθανότητα νέας επιδείνωσης της επιδημίας, που θα έρθει με μορφή 5ου κύματος. Τα πρώτα σημάδια είναι ήδη ορατά στην Αχαΐα, όπου δεν αποκλείεται να υπάρχει διασπορά της Όμικρον 2 ακόμη και στο 40 με 50% των θετικών περιστατικών.

Ομόφωνα οι επιστήμονες της ολομέλειας της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων και Επιδημιολόγων δεν συναίνεσαν χθες Τετάρτη (2/2) στην περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων για τη χωρητικότητα στα γήπεδα. Κι αυτό καθώς, τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από τον ΕΟΔΥ για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, δείχνουν ιδιαίτερα ανησυχητικά.

Πιο συγκεκριμένα, όπως ανέφεραν οι επιστήμονες του Οργανισμού:

  • οι ημερήσιοι θάνατοι δεν υποχωρούν (107 στον κινούμενο εβδομαδιαίο μέσο όρο και 737 την εβδομάδα), παρά τη μείωση κατά 80 ασθενείς στον μέσο όρο των διασωληνωμένων.
  • ανακόπηκε η πτωτική πορεία στις ημερήσιες λοιμώξεις, οι οποίες καταγράφονται στις 19.474 κατά μέσο όρο την τελευταία εβδομάδα, ενώ πλέον σημειώνεται και αύξηση κατά 1.656 κρούσματα.
  • Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ξεπέρασαν ξανά τις 500 ημερησίως (521 χθες) και υπάρχουν τάσεις αύξησης.

Ίσως, λένε τώρα οι ειδικοί, να εισερχόμαστε σε μια νέα φάση επιδείνωσης, καθώς φαίνεται να αναστρέφεται η προηγούμενη βελτίωση τουλάχιστον ως προς τα κρούσματα και τις νοσηλείες. Το γεγονός δεν αποκλείεται να οφείλεται στη διασπορά της νέας υποπαραλλαγής της Όμικρον, του νέου στελέχους με το επιστημονικό όνομα ΒΑ.2, ή αλλιώς Όμικρον 2.

Η εικόνα της διασποράς δεν είναι σαφής, καθώς υπάρχει δυσκολία στον έγκαιρο εντοπισμό της συγκεκριμένης μετάλλαξης. Είναι γνωστό πως καταφέρνει να ξεφεύγει από τον γρήγορο τρόπο ανίχνευσης των PCR test και γι’ αυτό άλλωστε έχει πάρει το προσωνύμιο Stealth, από τα στρατιωτικά πολεμικά αεροσκάφη με την ειδική τεχνολογία που τα κάνει “αόρατα” στα ραντάρ του εχθρού.

Έτσι, δεν αποκλείεται, όπως λέει επιστήμονας της Επιτροπής των ειδικών που μίλησε στο iatropedia.gr, σε κάποιες Περιφερειακές Ενότητες, όπως π.χ. στην Αχαΐα, να υπάρχει “αφανής” διασπορά της Όμικρον 2 που φτάνει ακόμη και το 40 με 50% των κρουσμάτων.

Επίσης, είναι πολύ πιθανόν η κρυφή διασπορά να έχει φέρει το «πλατό» στα νέα κρούσματα, που πλέον δεν μειώνονται κάτω από τα 19.000 ημερησίως.

Δείτε επίσης – Κορονοϊός: Η Όμικρον 2 “φρενάρει” την πτώση των κρουσμάτων, ίσως και στην Ελλάδα – Δεν αποκλείεται νέο κύμα

Αχαΐα: Μεγάλη αύξηση στα κρούσματα και τις νοσηλείες

Υπάρχουν περιοχές της χώρας, που παρουσιάζουν ανεξήγητη αύξηση της επιδημίας. Μεγαλύτερης και από αυτή, με την πρόσφατη άνοδο των ημερήσιων λοιμώξεων και νοσηλειών λόγω της παραλλαγής Όμικρον.

Εκτός από την Πάτρα -με κατά μέσο όρο 1.380 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού και 3,2% δείκτη θετικότητας- επίπτωση στα κρούσματα και τις νοσηλείες έχουν επίσης, οι Π.Ε. Σάμου, Ηρακλείου και Χανίων Κρήτης, Λάρισας, κ.α.

Η Αχαΐα πιο συγκεκριμένα, σημειώνει όχι μόνο μεγάλη διασπορά (με 667 κρούσματα μόνο χθες), αλλά και αυξημένες νοσηλείες ανθρώπων, που προέρχονται από “ευάλωτους” χώρους. Από κλειστές δομές ηλικιωμένων δηλαδή, αλλά και σχολεία.

Ο ιός έπληξε δεκάδες φιλοξενούμενους στο Άσυλο Ανιάτων και σε άλλες δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων της Πάτρας, οι οποίοι ήταν σε μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστοι, γεγονός που επέφερε αυξημένο αριθμό νοσηλειών. Την ίδια στιγμή και οι νοσηλείες των παιδιών φαίνεται να έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, αν και ευτυχώς οι ανήλικοι νοσούν ελαφρά και παίρνουν γρήγορα εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Δείτε επίσης – Πάτρα: Έκρηξη κρουσμάτων σε κλειστές δομές ηλικιωμένων και αναπήρων και ανάμεσα σε παιδιά

To «μυστήριο» με τα δείγματα της Πάτρας

Οι επιστήμονες έχουν εστιάσει το ενδιαφέρον τους στην Πάτρα για τον εντοπισμό της Όμικρον 2, κι αυτό καθώς η εξέταση των δειγμάτων στο πιστοποιημένο Εργαστήριο του Δικτύου για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2, δεν καταφέρνει να ανιχνεύσει με τη μέθοδο real-time PCR (S gene drop out) το περίπου 40 με 50% των δειγμάτων.

Το γεγονός ότι η μέθοδος S gene drop out -η οποία διαχωρίζει με μεγάλη αξιοπιστία τα δείγματα Όμικρον από τα υπόλοιπα στελέχη- δεν ανιχνεύει ένα τόσο μεγάλο ποσοστό δειγμάτων δημιουργεί την υπόνοια έντονης παρουσίας στην αχαϊκή πρωτεύουσα, της παραλλαγής Όμικρον 2. Του στελέχους “Stealth” της Όμικρον, δηλαδή, που κατορθώνει να ξεφεύγει από τα “ραντάρ” των εργαστηρίων.

Οι επιστήμονες λένε τώρα, πως δεν αποκλείεται τα αποτελέσματα των εξετάσεων της αλληλούχισης των γονιδιωμάτων στα δείγματα που εξετάζονται από όλη την Ελλάδα να μας αιφνιδιάσουν, αποδεικνύοντας πως η πραγματική διασπορά της Όμικρον 2 μπορεί ακόμη και να απειλήσει σε μικρό χρονικό διάστημα σε κάποιες περιοχές, να υποσκελίσει τις κυρίαρχες μέχρι σήμερα, Όμικρον και Δέλτα. 

Να υπενθυμίσουμε πως η Όμικρον 2 εντοπίστηκε στα μέσα Ιανουαρίου στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, σε δύο τουρίστες από την Αίγυπτο που επισκέφθηκαν τη χώρα μας, ενώ μόλις στις αρχές της εβδομάδας, δύο ακόμη κρούσματα του ιού εντοπίστηκαν στην Κρήτη, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του iatropedia.gr.

Στη μία περίπτωση, μιας 47χρονης γυναίκας υπήρχε ιστορικό ταξιδιού στη Βρετανία. Η δεύτερη περίπτωση ηλικιωμένου άνδρα από τη Σητεία, όμως, ήταν και η πρώτη περίπτωση “ορφανού” κρούσματος στην κοινότητα, γεγονός που δημιούργησε στους επιστήμονες την υπόνοια μεγαλύτερης διασποράς στην περιοχή.