Κορονοϊός – Μετάλλαξη Όμικρον 2: Δύο νέα κρούσματα στην Ελλάδα

  • Γιάννα Σουλάκη
μελέτη
Ο κορονοϊός επεκτείνεται στη χώρα μας και μαζί του… και η μετάλλαξη Όμικρον 2. Σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia..gr, εντοπίστηκαν ακόμη δύο νέα κρούσματα της συγκεκριμένης μετάλλαξης, αμφότερα στην Κρήτη, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στα τέσσερα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το ένα από τα δύο κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον 2 εντοπίστηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης και στην συγκεκριμένη περίπτωση, υπάρχει ιστορικό ταξιδιού στο εξωτερικό. Στην δεύτερη περίπτωση όμως, αυτή τη φορά στην Σητεία, δεν υπάρχει ιστορικό ταξιδιού, κάτι που σημαίνει πως είναι εξαιρετικά πιθανό να υπάρχει διασπορά στην κοινότητα, κάτι που έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στους ειδικούς.

Τα κρούσματα απομονώθηκαν και αυτή τη στιγμή ιχνηλατούνται οι επαφές τους από τον ΕΟΔΥ.

Η γονιδιωματική ανάλυση των δειγμάτων έγινε στο Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Το iatropedia.gr επικοινώνησε με τον διευθυντή του Εργαστηρίου, Καθηγητή Γιώργο Σουρβίνο, ο οποίος και επιβεβαίωσε την είδηση.

Πρόκειται για τη νέα μετάλλαξη της οικογένειας «Όμικρον», η οποία έχει την επιστημονική ονομασία ΒΑ.2, γνωστή ευρύτερα και ως “stealth” ή Όμικρον 2. Οι ειδικοί θεωρούν πως είναι κατά 50% πιο μεταδοτική από την αρχική Όμικρον και εικάζουν ότι θα επικρατήσει σε αρκετές χώρες.