Όλες οι νέες θεραπείες για την ΧΑΠ: Παγκόσμια Ημέρα

  • Iatropedia
Μορφή επιδημίας λαμβάνει η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια ή αλλιώς νόσο των καπνιστών. Μια από τις κυριότερες αιτίες εμφάνισης της νόσου είναι ο καπνός του τσιγάρου, οι επαγγελματικοί ρύποι αλλά και η ατμοσφαιρική ρύπανση. Τα καλά νέα είναι ότι η νόσος μπορεί να προληφθεί και να αντιμετωπισθεί.

Σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία σήμερα η ΧΑΠ αποτελεί την τέταρτη αιτία θανάτου με 3.000.000 άτομα να νοσούν κάθε χρόνο. Υπολογίζεται ότι το 2020 η νόσος θα καταλάβει την τρίτη θέση.

Στη χώρα μας περισσότεροι από 800.000 συμπολίτες μας πάσχουν από την Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια και το πιο ανησυχητικό είναι ότι ένα ποσοστό που αγγίζει το 10,6% όσων εμφανίζουν απόφραξη των πνευμόνων δεν παρουσιάζουν συμπτώματα με αποτέλεσμα να μην πηγαίνουν στο γιατρό.

Να σημειωθεί ότι η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας γιορτάζεται κάθε χρόνο σήμερα 20 Νοεμβρίου και τελεί υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Τι είναι η ΧΑΠ

Πρόκειται για μια νόσο των πνευμόνων, κατά την οποία η στένωση των βρόγχων προκαλεί δυσκολία στην αναπνοή. Κύρια αιτία της παραμένει το κάπνισμα, ενεργητικό και παθητικό, η ατμοσφαιρική ρύπανση και το ιστορικό λοιμώξεων στην παιδική ηλικία.

Τα συμπτώματα της είναι: εύκολο λαχάνιασμα, δύσπνοια, χρόνιος βήχας, εύκολη κόπωση, συχνά κρυολογήματα και μεταξύ άλλων απόχρεμψη.

Κάθε καπνιστής άνω των 35 ετών που εμφανίζει βήχα δυσκολία στην αναπνοή ή και φλέγματα πρέπει να υποβάλλεται σε σπιρομέτρηση.

Σε ότι αφορά στις θεραπείες, πλέον είναι διαθέσιμα αρκετά φαρμακευτικά σκευάσματα για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των ασθενών, τα οποία διευκολύνουν τους πνεύμονες στη λειτουργία τους.

Μάλιστα το τελευταίο χρόνο η θεραπευτική θεραπεία της ΧΑΠ έχει ενισχυθεί θεαματικά αφού στην φαρέτρα των επιστημόνων έχουν προστεθεί νέα φαρμακευτικά σκευάσματα τα οποία βελτιώνουν τόσο την αναπνευστική λειτουργία όσο και την ποιότητα ζωής των πασχόντων.

Η εξέλιξη πια της επιστήμης έχει δημιουργήσει και θεραπείες που απαιτούν χρήση μόνο μία φορά την ημέρα και η διάρκειά τους είναι 24 ώρες.

Για όλα τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα αλλά και για τις νέες θεραπείες γύρω από την ΧΑΠ μιλάει στο iatropedia.gr ο Λέκτορας Πνευμονολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης κ. Πασχάλης Στειρόπουλος.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τσιγάρο και ρύπανση: φονικός συνδυασμός

Το τσιγάρο οδηγεί του νέους στη θανατηφόρο νόσο των καπνιστών

Θερίζει η νόσος των καπνιστών στους νέους

Οι Έλληνες παθαίνουν εμφράγματα αλλά συνεχίζουν, απτόητοι να καπνίζουν