Όλα όσα θέλετε να μάθετε για το Κρητικό Ίαμα σε συνέντευξη του καθηγητή Χ. Λιονή

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Το Κρητικό Ίαμα έρχεται αν καλύψει με τον πιο φυσικό και ...ελληνικό τρόπο το κενό που υπάρχει στην πρόληψη της σοβαρής νόσησης από ίωση. Το προϊόν -που αποτελεί 100% ελληνικό επίτευγμα- λαμβάνεται στην αρχή μια ίωσης και βοηθά τον οργανισμό μας να την ξεπερνά πολύ ευκολότερα... Διαβάστε τι μας εξηγεί ο ένας εκ των 4 καθηγητών του Πανεπιστημίου Κρήτης που δημιούργησαν το νέο φάρμακο.

Συνέντευξη του κ. Χρήστου Λιονή, καθηγητή Γενικής Ιατρικής – ΠΦΥ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, στην Μαρία Τσιλιμιγκάκη

lionhs

1/ Ποιες είναι οι δυνατότητες αξιοποίησης σε θεραπευτικό επίπεδο του κρητικού ιάματος
Ήδη αξιοποιείται στην αντιμετώπιση των ιογενών λοιμώξεων (κοινού κρυολογήματος και γρίπης). Μελετάται η αξιοποίηση του και στην πρόληψη των λοιμώξεων αυτών καθώς και άλλων ιδιοτήτων του εκχυλίσματος των αιθέριων ελαίων που περιλαμβάνει (αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις κ.ά.)

2/ Έχει αποδειχτεί η αντιοξειδωτική δράση των αρωματικών βοτάνων ειδικά της Κρήτης και ποια είναι αυτά τα βότανα; 
Η αντιοξειδωτική δράση των αρωματικών φυτών έχει τεκμηριωθεί σε μελέτη που έγινε πριν από χρόνια και η μελέτη αυτή έχει δημοσιευτεί στο διεθνές περιοδικό THE LANCET (1990). Είναι γνωστό ότι τα αρωματικά αυτά φυτά (το φασκόμηλο, το θυμάρι και ο δίκταμος) έχουν αντιοξειδωτική δράση με ότι αυτό σημαίνει στην άμυνα του οργανισμού. Με το συγκεκριμένο σκεύασμα όμως αξιοποιούμε τη δράση τους έναντι των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού από τους ιούς και τη γρίπη.

3/ Έχουν γίνει κλινικές μελέτες και ποια ήταν τα αποτελέσματά τους; 
Οι πρώτες κλινικές παρατηρήσεις ξεκινούν από το Σπήλι Αγ. Βασιλείου στην Κρήτη και το τοπικό Κέντρο Υγείας καθώς το ιστορικό υγείας των ηλικιωμένων και οι αφηγήσεις τους για τους συντελεστές των υγιών γηρατειών οδήγησε σε ανθρωπολογικές μελέτες σε συνεργασία με τον Καθ. κ. Jan Slikkerveer από το Παν. Leiden που κατέγραφαν την αυτόχθονη γνώση και τη σοφία των Κρητών που διατηρήθηκε από χιλιάδες χρόνια. Οι ανθρωπολογικές μελέτες γρήγορα οδήγησαν σε εργαστηριακή έρευνα και η πρώτη αναγνώριση της αντιοξειδωτικής δράσης των αρωματικών φυτών της Κρήτης έγινε στο περιοδικό The Lancet το 1998. Η συνεργασία με τον Καθ. κ. Η. Καστανά και κ. Γ. Σουρβίνο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και κ. Σ. Πυρίντσο της Βιολογίας του ίδιου Πανεπιστημίου οδήγησε στη διατύπωση υποθέσεων για τη δράση των αρωματικών φυτών σε ιογενείς λοιμώξεις και ιδιαίτερα αυτών που προκαλούν λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού και της γρίπης. Η υπόθεση αυτή ενισχύθηκε από εργαστηριακές δοκιμασίες που έγιναν από τον Καθ. κ Σουρβίνο της Ιατρικής Σχολής και έτσι οδηγηθήκαμε στην κλινική δοκιμή σε ανθρώπους με αρκετά ενθαρρυντικά αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν στο διεθνές περιοδικό International Journal of Ethnopharmacology (2015). Στη μελέτη συμμετείχαν 105 άτομα, 51 στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου (25 άντρες, 26 γυναίκες) και 54 στην ομάδα παρέμβασης (26 άντρες, 28 γυναίκες) την περίοδο μεταξύ Οκτωβρίου 2013 και Φεβρουαρίου 2014. Η μέση ηλικία των ατόμων στις δύο ομάδες ήταν παρόμοια (50.9 έτη στην ομάδα εικονικού φαρμάκου και 50.1 στην ομάδα παρέμβασης). Από τουλάχιστον ένα χρόνιο νόσημα έπασχαν 29 άτομα (57%) στην ομάδα εικονικού φαρμάκου και 28 άτομα (52%) στην ομάδα παρέμβασης.

4/ Έχει να ωφεληθεί η τοπική κοινωνία από την ανάπτυξη και ευρεία διακίνηση του ιάματος; 
Φυσικά είναι μια από τις πιο ουσιαστικές συνέπειες από την κυκλοφορία του Κρητικού Ιάματος. Η πρώτη ύλη αλλά και το extra παρθένο λάδι λαμβάνεται από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνης (Ε.Α.Σ.Ρ.). Μέσω της Ένωσης προωθείται η συμβολαιακή γεωργία αφού ανατίθεται έργο σε νέους αγρότες για την καλλιέργεια των πρότυπων φυτών. Με άλλα λόγια, οφέλη για την τοπική κοινωνία και οικονομία.

5/ Τι έχετε να μας πείτε για την συνεργασία μας την Olvos Science;  
Άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις σε όλους εμάς τους ερευνητές. Η αναζήτηση της τεκμηρίωσης και της αποτελεσματικότητας ήταν κοινή μας επιθυμία και αρχή.

6/ Η επόμενη μέρα τι άλλο επιφυλάσσει; Η έρευνά σας συνεχίζεται; 
Φυσικά, ήδη υλοποιείται μελέτη για περαιτέρω αξιολόγηση της κλινικής αποτελεσματικότητας του κρητικού ιάματος σε άτομα με ιογενή λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού ενώ σχεδιάζεται και μια προοπτική μελέτη που θα μελετήσει την προληπτική του δράση.