Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη θυρεοειδίτιδα Hashimoto

  • Iatropedia
Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι διαγιγνώσκονται με θυρεοειδίτιδα Hashimoto ή διαφορετικά αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα. Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto είναι μια πάθηση στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στον θυρεοειδή αδένα. Ποια είναι τα αίτια, τα συμπτώματα και η αντιμετώπιση της νόσου; Είναι κάτι που πρέπει να σας ανησυχεί; Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη θυρεοειδίτιδα Hashimoto

Γράφει η Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Ο θυρεοειδής αδένας είναι ένας μικρός αδένας που βρίσκεται στη βάση του λαιμού, είναι μέρος του ενδοκρινικού συστήματος και παράγει ορμόνες συντονίζοντας έτσι πολλές από τις λειτουργίες του οργανισμού.

Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto ανήκει στα αυτοάνοσα νοσήματα όπου το ανοσοποιητικό σύστημα παράγει αντισώματα και καταστρέφει τον θυρεοειδή αδένα.

Η προκύπτουσα φλεγμονή από τη νόσο του Hashimoto συχνά οδηγεί σε υπολειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, δηλαδή σε υποθυρεοειδισμό. Η νόσος επηρεάζει κυρίως γυναίκες μέσης ηλικίας, αλλά μπορεί επίσης να εμφανιστεί σε άνδρες και γυναίκες κάθε ηλικίας όπως ακόμα και σε παιδιά.

Η νόσος εξελίσσεται συνήθως αργά και προκαλεί χρόνιες βλάβες του θυρεοειδούς αδένα, με αποτέλεσμα πτώση στα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών στο αίμα. Τα σημεία και τα συμπτώματα είναι κυρίως αυτά που δείχνουν υπολειτουργία του αδένα (υποθυρεοειδισμός).

Τα σημεία και συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού περιλαμβάνουν:

Κόπωση και νωθρότητα

Αυξημένη ευαισθησία στο κρύο

Δυσκοιλιότητα

Ξηρό δέρμα

Βραχνή φωνή

Ανεξήγητη αύξηση του σωματικού βάρους

Μυϊκή αδυναμία

Διαταραχές εμμήνου ρύσεως

Κατάθλιψη

Η θεραπεία για τη νόσο μπορεί να περιλαμβάνει την αναμονή και επανέλεγχο σε περίπτωση που δεν παρατηρείται διαταραχή στη λειτουργία του αδένα ή τη χρήση φαρμάκων σε περίπτωση υποθυρεοειδισμού. Αν χρειάζεστε φαρμακευτική αγωγή για αναπλήρωση των ορμονών πιθανά να τη λαμβάνετε εφόρου ζωής.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πότε ο θυρεοειδής δεν λειτουργεί σωστά; Όλα σημάδια!