ΟΚΑΝΑ: “Από τα σκάνδαλα της προηγούμενης κυβέρνησης στο απόλυτο … μηδέν!”

  • Γιάννα Σουλάκη
ΟΚΑΝΑ
Δεν έχει τέλος η διάλυση του ΟΚΑΝΑ, του ενός από τους δύο μεγαλύτερους δημόσιους Οργανισμούς της χώρας στον χώρο των εξαρτήσεων.

Μετά από τα πολλαπλά σκάνδαλα, τους διορισμούς ημετέρων, τις παράνομες παρατάσεις θητείας μελών του Δ.Σ. και τις προεκλογικές φωτογραφικές αναθέσεις της οικονομικής διαχείρισης σε ιδιωτικές εταιρείες ημετέρων την προηγούμενης κυβέρνησης, ο ΟΚΑΝΑ πέρασε στη … νέα εποχή:

Αυτή, του αυτόματου πιλότου!…

Όλα τα τελευταία χρόνια, ο ΟΚΑΝΑ ταλανίζεται από τραγικές ελλείψεις προσωπικού και υλικοτεχνικών υποδομών, τεράστιες “κρυφές” λίστες αναμονής στα προγράμματά του, αλλά ακόμη και ελλείψεις των βασικών υποκαταστάτων που χορηγεί στους εξαρτημένους. Παρ’ όλα αυτά, όχι μόνο δεν υπάρξε μέχρι σήμερα πολιτική βούληση επίλυσής των παραπάνω προβλημάτων, αλλά ούτε καν η πρόθεση να οριστεί έστω νέος επικεφαλής στον Οργανισμό. Ετσι, ο ΟΚΑΝΑ παραμένει ακέφαλος εδώ και τέσσερις μήνες, με τα προβλήματά του να διογκώνονται. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν το Υπουργείο Υγείας για κωλυσιεργία και αδιαφορία.

Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις και οχλήσεις τους, όπως λένε οι εκπρόσωποι του Σωματείου Εργαζομένων, δεν υπήρξε μέχρι σήμερα η παραμικρή απόκριση:

“Σε αυτή τη τραγική κατάσταση που βιώνουν καθημερινά οι εργαζόμενοι αλλά και οι εξυπηρετούμενοι του ΟΚΑΝΑ ήρθε να προστεθεί και η αδιαφορία της νέας πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας. Από την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών μέχρι και σήμερα έχουν περάσει περισσότερο από τέσσερις μήνες. Όλο αυτό το χρονικό διάστημα ο ΟΚΑΝΑ στην πραγματικότητα παραμένει ακέφαλος, αφού η Διοίκηση, (σ.σ. διορισμένη από την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Υγείας) που υποτίθεται ότι παραμένει για να διεκπεραιώνει τα απολύτως απαραίτητα, ασχολείται μόνο με την τακτοποίηση ημετέρων και τη διευθέτηση ρουσφετολογικών αιτημάτων της τελευταίας στιγμής με αποκορύφωμα την εμμονική προσπάθεια παράνομης παραμονής του προηγούμενου Γενικού Διευθυντή στη θέση του”.

Δείτε τι κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι του ΟΚΑΝΑ τον περασμένο Απρίλιο για τα προβλήματα του Οργανισμού: Απίστευτο! Κατέρρευσε οροφή κέντρου του ΟΚΑΝΑ – Υπουργός και Διοίκηση…στον κόσμο τους

Τα σκάνδαλα που ταλαιπώρησαν στο παρελθόν τον ΟΚΑΝΑ

Η επεισοδιακή θητεία του προηγούμενου Γενικού Διευθυντή έληγε στα μέσα του περασμένου Ιουνίου, ενώ με μια αιφνιδιαστική απόφασή του το Δ.Σ. και παραφράζοντας άρθρο που προέβλεπε την ανανέωση συμβάσεων Διευθυντών Τμημάτων και όχι του Γενικού Διευθυντή, αποφάσισαν ανανέωση της θητείας του για τρεις μήνες, ενώ η θέση του βάση του νόμου έπρεπε να προκηρυχθεί. Η συγκεκριμένη ενέργεια μάλιστα συνδέθηκε από τους εργαζόμενους και με άλλη απόφαση του Δ.Σ. λίγο πριν από τις εκλογές, να περάσει ο οικονομικός έλεγχος των 72 Κέντρων Πρόληψης του Οργανισμού, στη διαχείριση ιδιωτικής λογιστικής εταιρείας, με “δυσθεώρητο για τα ταμεία του ΟΚΑΝΑ κόστος”. Οι εργαζόμενοι, μιλώντας στο iatropedia.gr, είχαν καταγγείλει τη Διοίκηση και την πρώην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, για “καραμπινάτες παρανομίες” και “μουλωχτές μεθοδεύσεις”.

Δείτε επίσης: Παράνομη ανανέωση της θητείας του Διευθυντή ΟΚΑΝΑ πριν τις εκλογές

Στη συνέχεια, η συγκεκριμένη Διοίκηση, αναγκάστηκε να παραδεχτεί την παρανομία και ο Οργανισμός έμεινε και χωρίς Γενικό Διευθυντή (από τον Ιούνιο μέχρι και σήμερα).  Λίγο πριν καταθέσουν, μάλιστα, τις παραιτήσεις τους στον νέο Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, τα μέλη του Δ.Σ. προχώρησαν και σε μια «εκδικητική», όπως την χαρακτήρισαν οι εργαζόμενοι, απόφαση, για αναστολή της άδειας για την πρόληψη του συνδρόμου επαγγελματικής εξουθένωσης (burnout) των εργαζομένων.

Δείτε σχετικά – ΟΚΑΝΑ: Εκδικητική κατάργηση της άδειας «πρόληψης του burnout» από το απερχόμενο Δ.Σ.

Εργαζόμενοι ΟΚΑΝΑ: “Το Υπουργείο Υγείας γνωρίζει, αλλά δεν κάνει τίποτα”

Για όλα τα παραπάνω σοβαρά παραπτώματα που συνέβησαν στον Οργανισμό τους τελευταίους μήνες, οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι έχει ενημερωθεί πλήρως η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας τόσο με επιστολές του Συλλόγου, όσο και στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με το Γραμματέα Δημόσιας Υγείας κ. Πρεζεράκο:

“Αντί η νέα πολιτική ηγεσία να διορίσει νέα Διοίκηση άμεσα για να αντιμετωπίσει την οριακή κατάσταση του Οργανισμού, έχει εγκαταλείψει τον ΟΚΑΝΑ στο έλεος αυτών που έχουν έως σήμερα την κύρια ευθύνη αυτής της κατάστασης που έχει περιέλθει ο ΟΚΑΝΑ. Η στάση του Υπουργείου Υγείας έρχεται σε πλήρη αντίθεση με όσα ο ίδιος ο Υπουργός υποστήριξε πρόσφατα στη Βουλή για τη στήριξη των δημόσιων δομών στο χώρο των εξαρτήσεων, προκειμένου να καθησυχάσει τις ανησυχίες, που εύλογα προέκυψαν από την κατάργηση του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ. Η απάθεια που έχει επιδείξει έως σήμερα έναντι του ΟΚΑΝΑ, δεν εγγυάται την εύρυθμη λειτουργία του Οργανισμού, αντίθετα διογκώνει τα χρονίζοντα προβλήματα του και ναρκοθετεί τα βήματα της όποιας επόμενης Διοίκησης”, αναφέρουν οι εργαζόμενοι.

Δείτε επίσης: Ανέθεσαν προεκλογικά τον οικονομικό έλεγχο των Κέντρων Πρόληψης – ΟΚΑΝΑ σε ιδιωτική εταιρεία

Σε κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι

Διαμαρτυρόμενοι για την απαξίωση, που όπως λένε, έχουν οδηγήσει τον Οργανισμό όλες οι κυβερνήσεις, αλλά και με βασικό αίτημα την άμεση ανανέωση – παράταση της σύμβασης και την παράλληλη εκκίνηση διαδικασιών για τη μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου των εργαζομένων στον ΟΚΑΝΑ, το Συντονιστικό Αγώνα Εργαζομένων κηρύσσει την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου τετράωρη πανελλαδική στάση εργασίας 12:00 – 16:00.

“Αν η ταχύτητα με την οποία ανταποκρίνεται στις ανάγκες του Οργανισμού το Υπουργείο Υγείας, είναι η ταχύτητα με την οποία η Κυβέρνηση σκοπεύει να αντιμετωπίζει τα προβλήματα της Ελληνικής κοινωνίας”, επισημαίνουν οι εργαζόμενοι, “φοβούμαστε ότι σύντομα θα είναι πολύ αργά – και όχι μόνο για τον ΟΚΑΝΑ. Εκτός και εάν αυτός ακριβώς είναι ο πραγματικός στόχος. Οι εργαζόμενοι στον ΟΚΑΝΑ για μια ακόμα φορά θα δώσουν το δικό τους αγώνα για τη παροχή ποιοτικών υπηρεσιών, παρά τις αντιξοότητες, και τη διασφάλιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα του Οργανισμού”, καταλήγουν.