Ανέθεσαν προεκλογικά τον οικονομικό έλεγχο των Κέντρων Πρόληψης – ΟΚΑΝΑ σε ιδιωτική εταιρεία

  • Γιάννα Σουλάκη
Σε παραχώρηση-ανάθεση έργου χιλιάδων ευρώ σε ιδιωτική εταιρεία λογιστών, προχώρησε το υπουργείο Υγείας και η Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ λίγο πριν τις εκλογές, σύμφωνα με καταγγελία του σωματείου Εργαζομένων του Οργανισμού.

Πρόκειται για την ανάθεση του έργου του οικονομικού ελέγχου των Κέντρων Πρόληψης σε ιδιωτική λογιστική εταιρεία με κόστος «δυσθεώρητο» για τα ταμεία του ΟΚΑΝΑ, υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι, καθώς αφορά 72 Κέντρα του Οργανισμού. 

Μάλιστα στην ίδια εταιρεία λογιστών, έχουν δοθεί, ήδη, πιλοτικά τα οικονομικά τριών Κέντρων Πρόληψης με κόστος 20.000 ευρώ, τονίζουν οι εργαζόμενοι.

«Τώρα αποφάσισαν προεκλογικά να δώσουν τον οικονομικό έλεγχο όλων των Κέντρων Πρόληψης (72 συνολικά) σε ιδιωτική εταιρεία λογιστών. Αν τα τρία Κέντρα στοιχίζουν 20.000 ευρώ τότε το κόστος για τα 72 είναι δυσθεώρητο και εύλογα δημιουργούνται ερωτηματικά γιατί επιθυμούν να περάσουν τέτοιες αποφάσεις εν μέσω προεκλογικής περιόδου στα μουλωχτά«, λέει ο ‘Αγγελος Αγγελίδης, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του ΟΚΑΝΑ.

Συνδέεται με την «παράνομη παράταση της σύμβασης του Γενικού Διευθυντή» ;

Πριν από λίγες ημέρες, οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν την παράνομη παράταση της θητείας για τρεις μήνες, του Γενικού Διευθυντή του ΟΚΑΝΑ, η οποία πραγματοποιήθηκε μετά από σχετική εισήγηση του Προέδρου του ΟΚΑΝΑ

Όπως υποστηρίζουν τα μέλη του σωματείου εργαζομένων: «Συνεχίζουν αμετανόητοι δίνοντας παράνομη παράταση της θητείας του απερχόμενου Γενικού Διευθυντή με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τεράστια ερωτηματικά για το λόγο που προσφεύγουν σε μια καραμπινάτη παρανομία αλλά και τεράστια προβλήματα, αφού δε θα μπορεί μετά τη 16η Ιουνίου (λήξη θητείας) να υπογράφει κανένα έγγραφο, αφού θα έχει παραμείνει παράνομα στη θέση του».

Δείτε επίσης: Παράνομη ανανέωση της θητείας του Διευθυντή ΟΚΑΝΑ πριν τις εκλογές

Ο Σύλλογος έχει ήδη κινηθεί εναντίον αυτής της απόφασης (κι αυτής εν μέσω προεκλογικής περιόδου) με καταγγελία στην Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και στο Σώμα Επιθεωρητών Υγείας.

Εργαζόμενοι του ΟΚΑΝΑ: «Πρότυπο αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς ο Υπουργός Υγείας»

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας αδιαφόρησε παντελώς για την πραγματική κατάσταση των προγραμμάτων του ΟΚΑΝΑ, σύμφωνα με το Σωματείο, καθώς όλη η πληροφόρηση που είχε ήταν από τη – διορισμένη από τους ίδιους – Διοίκηση του Οργανισμού, «η οποία αποτελείτο από πολιτικούς φίλους και αρεστούς, δυστυχώς τους ίδιους που στελέχωναν και στήριζαν τις προηγούμενες Διοικήσεις και εφάρμοζαν τις μνημονιακές πολιτικές στον χώρο των εξαρτήσεων».

Παρά τις διαμαρτυρίες των εργαζομένων και τις στοιχειοθετημένες καταγγελίες «ανέχτηκαν όχι μόνο την ποιοτική υποβάθμιση των προγραμμάτων με τη δικαιολογία της δήθεν απορρόφησης της λίστας, αλλά και τη σταδιακή παραχώρηση υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα, όπως αποδεικνύεται με την τελευταία πράξη ανάθεσης στη λογιστική εταιρεία».

Ο υπουργός Ανδρέας Ξανθός δεν δέχτηκε ποτέ να τους συναντήσει, υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι, ώστε να του παραθέσουν την πραγματική εικόνα της λειτουργίας του ΟΚΑΝΑ:

«Ο Υπουργός Υγείας κ. Ξανθός αποτέλεσε δυσάρεστη έκπληξη ως πρότυπο αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς: Επί τέσσερα ολόκληρα χρόνια αρνήθηκε -επιδεικτικά και επίμονα- να συναντήσει το Σύλλογο Εργαζομένων ΟΚΑΝΑ (έναν από τους μεγαλύτερους Συλλόγους στον χώρο της υγείας και μάλιστα από τον ιδιαίτερα ευαίσθητο και εργασιακά επιβαρυμένο χώρο των εξαρτήσεων».

» Άλλο οι φιέστες κι άλλο η πραγματικότητα του ΟΚΑΝΑ»

Στις φιέστες των δημόσιων απολογισμών, οι εργαζόμενοι αντιπαραθέτουν, όπως λένε, τα πραγματικά στοιχεία:

  • Μονάδες του Οργανισμού (σε Αθήνα και επαρχία) έχουν μείνει επί μήνες χωρίς αυτοπρόσωπη παρουσία ιατρού 
  • Τους τελευταίους δύο μήνες υπάρχει έλλειψη του ενός από τα δύο υποκατάστατα που χορηγεί ο ΟΚΑΝΑ, και μάλιστα του σκευάσματος που είναι απαραίτητο για την ασφαλή χορήγηση των δόσεων για το σπίτι
  • Ελλειψη εμβολίων
  • Κατάργηση των ποσοτικών προσδιορισμών στις απαραίτητες τακτικές ουροληψίες,
  • Ουσιαστική κατάργηση των ιολογικών ελέγχων, καθώς ακόμη εκκρεμούν οι απαντήσεις των δειγμάτων που λήφθηκαν τον Νοέμβριο του 2018 (!!!!)
  • Κακή υλικοτεχνική κατάσταση των Μονάδων παρά τις επανειλημμένες έγγραφες αναφορές της Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας του Συλλόγου (θυμίζουμε την ιδιαίτερα επικίνδυνη πτώση του ταβανιού στη μονάδα του ΚΑΤ).

Δείτε επίσης: Απίστευτο! Κατέρρευσε οροφή κέντρου του ΟΚΑΝΑ – Υπουργός και Διοίκηση…στον κόσμο τους

  • Χωρίς πρόβλεψη (αρπακόλα) έναρξη της λειτουργίας του Χώρου Εποπτευόμενης Χρήσης σε ένα χώρο που στεγάζεται ήδη εδώ και χρόνια ο Σταθμός Φροντίδας του ΟΚΑΝΑ και που ένα μεγάλο μέρος του κτιρίου έχει χαρακτηριστεί ακατάλληλο για οποιαδήποτε χρήση. Ουσιαστικά με αυτή την επιλογή του χώρου ακυρώνουν το Σταθμό Φροντίδας αλλά και αποδεικνύουν ότι όλα γίνονται αποκλειστικά για επικοινωνιακούς λόγους και για να γίνουν τα εγκαίνια στις 26 Ιουνίου (παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών) από τον κ. Ξανθό.

Εργαζόμενοι ΟΚΑΝΑ: «Εκδικητικές απολύσεις – μετατάξεις προσωπικού, ελαστικές σχέσεις εργασίας»

Όσον αφορά στην εργασιακή πραγματικότητα; Οι εργαζόμενοι βιώνουν δύσκολες μέρες, όπως λένε: «Αυξήθηκαν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας (εργολάβοι, μπλοκάκια, ΟΑΕΔ), επέβαλαν ποινές, μετακίνησαν ή τοποθέτησαν στο ψυγείο δεκάδες εργαζόμενους με μοναδικό σκοπό την εδραίωση της εξουσίας τους. Αυξήθηκε δραματικά και ο αριθμός των συναδέλφων που αποχώρησαν με παραιτήσεις και μετατάξεις από τον Οργανισμό αρνούμενοι να δεχτούν την ματαίωση και την αναποτελεσματικότητα σε ένα ασφυκτικά αντιδημοκρατικό, αυταρχικό και εν τέλει αντιεπιστημονικό περιβάλλον, οφειλόμενο κυρίως στον τρόπο άσκησης Διοίκησης από μια δράκα ατόμων που περισσότερο λειτούργησαν ως σέχτα παρά ως Διοίκηση ενός Οργανισμού που σκοπεύει να προσφέρει θεραπεία και υποστήριξη σε εξαρτημένα άτομα».