Οικοτροφείο του ΨΝΑ: Έδωσαν άδεια σε ασθενή και αυτοκτόνησε!

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Ψυχικώς πάσχοντας που νοσηλευόταν σε εποπτευόμενο από το ΨΝΑ Δαφνί χώρο, αυτοκτόνησε προ 10ημέρου παίρνοντας άδεια να πάει στο σπίτι του. Και από το υπουργείο Υγείας τηρούν σιγή ιχθύος!

Ο 55χρονος ασθενής ο οποίος διέμενε σε οικοτροφείο του ΨΝΑ Δαφνί έδωσε τραγικό τέλος στην ζωή του κατά τη διάρκεια της άδειας την οποία είχε λάβει για να πάει στο σπίτι του… Και την άδεια αυτή την έλαβε προφανώς παρότι γνώριζαν ότι υποφέρει από αυτοκτονικό ιδεασμό!

Έκτοτε, καμία εξήγησε δεν προσπάθησαν να δώσουν για το περιστατικό σε επίπεδο οικοτροφείου, ψυχιατρείου ή υπουργείου Υγείας… Σαν να μην συνέβη το γεγονός και σαν ουδείς να μην φέρει ευθύνη για αυτόν τον άνθρωπο.

Η αποασυλοποίηση των βαριά πασχόντων με ψυχιατρικό νόσημα δεν είναι μια εύκολη υπόθεση χωρίς σοβαρές ευθύνες… Ένας άνθρωπος που έχει ανάγκη από σταθερή ιατρική παρακολούθηση και εποπτεία ότι λαμβάνει κανονικά την φαρμακευτική του αγωγή, δεν μπορεί να αφήνεται στην μοίρα του και να αυτοκτονεί. Οι ευθύνες δεν είναι δικές του αλλά των ανθρώπων που τον άφησαν να οδηγηθεί σε αυτό το σημείο. Και καθώς η ψυχιατρική μεταρρύθμιση δεν προχωρά ως όφειλαν από την Αριστοτέλους, οι ευθύνες είναι κυρίως πολιτικές και της κεντρικής διοίκησης! Σε καμία περίπτωση δεν βαρύνουν τους ελάχιστους, υποαμειβόμενους, εξοντωμένους γιατρούς, ψυχολόγους και νοσηλευτές του ΕΣΥ.