ΟΗΕ: Άλματα προόδου στην αντιμετώπιση του AIDS – Μπορεί να εξαλειφθεί μέχρι το 2030

  • Ρούλα Τσουλέα
AIDS
Τρεις στους τέσσερις φορείς λαμβάνουν πλέον αντιρετροϊκή θεραπεία, αναφέρει το UNAIDS.

Tο AIDS είναι πιθανό να εξαλειφθεί μέχρι το 2030, εάν όλες οι χώρες επιδείξουν την πολιτική βούληση να επενδύσουν στην πρόληψη και τη θεραπεία και εγκρίνουν ευνοϊκούς νόμους, ανακοίνωσε σήμερα το πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το AIDS (UNAIDS).

Σε νέα έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα αναφέρει ότι το 2022 περισσότερα από 39 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζούσαν με τον ιό HIV/AIDS.

Ωστόσο έχουν γίνει άλματα προόδου στην αναχαίτισή του. Ακόμα και αναπτυσσόμενες χώρες, όπως η Μποτσουάνα, η Ρουάντα και η Ζιμπάμπουε, έχουν επιτύχει τον στόχο του «95-95-95», τονίζει.

Αυτό σημαίνει πως το 95% των φορέων του ιού HIV, γνωρίζουν ότι είναι μολυσμένοι. Επιπλέον, το 95% των φορέων που γνωρίζουν ότι είναι μολυσμένοι λαμβάνουν αντιρετροϊκή θεραπεία. Και το 95% όσων κάνουν θεραπεία, έχουν φέρει τον ιό σε μη-ανιχνεύσιμα επίπεδα.

Άλλες 16 χώρες βρίσκονται πολύ κοντά στην επίτευξη αυτού του στόχου. Οι οκτώ εξ αυτών βρίσκονται στην υποσαχάριο Αφρική, όπου ζει το 65% όλων των φορέων του HIV.

Σχεδόν 30 εκατ. λαμβάνουν αντιρετροϊκή αγωγή

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι έχουν γίνει άλματα προόδου τα τελευταία χρόνια, καθώς πολλά κράτη κατήργησαν επιβλαβείς νόμους που εμπόδιζαν την πρόσβαση των φορέων στη διάγνωση και τη θεραπεία.

AIDS

Έτσι, ο αριθμός των φορέων που λαμβάνουν αντιρετροϊκή θεραπεία σχεδόν τετραπλασιάστηκε μεταξύ 2010 και 2022. Από τα 7,7 εκατομμύρια έφτασε πλέον στα 29,8 εκατομμύρια.

Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι το τέλος του AIDS θα έρθει αυτόματα, τονίζουν οι συγγραφείς της έκθεσης. Το 2022 το AIDS κόστιζε 1 ζωή το λεπτό, με τον συνολικό αριθμό των θυμάτων του να υπολογίζεται σε 630.000.

Επιπλέον, σχεδόν 9,2 εκατομμύρια φορείς (οι 660.000 είναι παιδιά) εξακολουθούν να μην λαμβάνουν αντιρετροϊκή θεραπεία. Συν, βεβαίως, το γεγονός ότι 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι μολύνθηκαν από τον ιό.

Ακόμα πιο ανησυχητικό όμως είναι το γεγονός ότι μειώθηκε το 2022 η χρηματοδότηση για την καταπολέμησή του. Στην πραγματικότητα, έφτασε πάλι στα επίπεδα του 2013.

Παρ’ όλα αυτά, «υπάρχει τώρα η ευκαιρία να δοθεί ένα τέλος στο AIDS», επισημαίνεται στην έκθεση. Πολιτική βούληση χρειάζεται, για να χρηματοδοτηθούν οι δράσεις με τη μεγαλύτερη αξία: η βασισμένη στα επιστημονικά δεδομένα πρόληψη και θεραπεία, τα συστήματα Υγείας, οι νόμοι που δεν εισάγουν διακρίσεις, η ισότητα των φύλων και τα ενδυναμωμένα κοινοτικά δίκτυα.

Φωτογραφία: iStock