Οι στοματικές παθήσεις επηρεάζουν 3.9 δισ. ανθρώπους παγκοσμίως- Οι Έλληνες στο έλεος των μνημονίων

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Χωρίς δημόσιας οδοντιατρική κάλυψη είναι οι Έλληνες ασφαλισμένοι από το 2012 οπότε δημιουργήθηκε ο ΕΟΠΥΥ. Τώρα, για λόγους ελέγχου της συνταγογράφησης και οικονομίας, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ αφαιρεί από τους οδοντιάτρους (και του Δημοσίου τομέα!) την δυνατότητα να ζητήσουν μια πανοραμική ακτινογραφία στόματος ή μια απλή αιματολογική εξέταση πριν προχωρήσουν σε ιατρική πράξη... Την ίδια ώρα συνταξιούχοι που δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα λόγω της οικονομικής κρίσης, λειτουργούν χωρίς άδεια τα παλιά τους οδοντιατρεία και αλλοδαποί χωρίς αναγνωρισμένο πτυχίο τολμούν κι ανοίγουν κάθε τόσο παράνομα ιατρεία...

Αυτά ειπώθηκαν μεταξύ άλλων σε ενημέρωση για την Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Μαρτίου.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ποσοστό μεταξύ 60% και 90% παιδιών πάσχουν από οδοντική τερηδόνα. Η γενικευμένη περιοδοντίτιδα και η μη θεραπευμένη οδοντική τερηδόνα στα νεογιλά δόντια είναι μεταξύ των 10 πρώτων περισσότερο διαδεδομένων παθήσεων. Σε συνδυασμό, οι παθήσεις αυτές πλήττουν το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού. Τα παραπάνω στοιχεία αποτυπώνουν την σημασία της σωστής στοματικής υγείας.

Το φετινό μήνυμα είναι: «Όλα ξεκινούν εδώ. Σώμα Υγιές . Στόμα Υγιές».

stoma

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αττικής κ. Αθανάσιος Υφαντής «η σημασία της στοματικής υγείας είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη συνολική υγεία του ανθρώπου, δεδομένου ότι όπως έχει επιστημονικά αποδειχθεί, η κακή στοματική υγεία συνδέεται αιτιωδώς με σοβαρές νόσους (καρδιοαγγειακά νοσήματα, σακχαρώδης διαβήτης, πνευμονία, καρκίνος του παγκρέατος κλπ)».

Η οικονομική κρίση και η παντελής έλλειψη κοινωνικής ασφάλισης όσον αφορά τις οδοντιατρικές πράξεις (αφού η πολιτεία δεν καλύπτει την οδοντιατρική θεραπεία μέσω του ΕΟΠΥΥ σε ιδιώτες οδοντίατρους και υποχρηματοδοτεί την δημόσια οδοντιατρική περίθαλψη) έχουν ως συνέπεια την αναζήτηση από τους ασθενείς όσο το δυνατόν πιο οικονομικών λύσεων για την αντιμετώπιση των οδοντικών προβλημάτων τους παραβλέποντας συχνά τον παράγοντα ποιότητα της θεραπείας.

Φαινόμενα όπως η παράνομη άσκηση αλλά και η παραπλανητική διαφήμιση για οδοντιατρικές πράξεις σε χώρους που δεν είναι οδοντιατρεία , έχουν γίνει σχεδόν καθημερινά.

Ας μην ξεχνάμε τις καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας πριν από μερικά χρόνια και αναφέρονταν σε περιπτώσεις ασθενών που κινδύνευσαν μετά από επίσκεψη τους σε οδοντιατρεία γειτονικών χωρών λόγω φθηνότερων τιμών.

«Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται διαφημιστική δραστηριότητα για υπηρεσίες λεύκανσης εκτός οδοντιατρείων», επεσήμανε ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αττικής. Και διευκρίνισε πως «η λεύκανση δεν είναι κοσμητική πράξη, όπως παραπλανητικά προβάλλεται, αλλά οδοντιατρική πράξη, που πρέπει να γίνεται από οδοντίατρο και σε χώρο που έχει την απαιτούμενη άδεια/βεβαίωση λειτουργίας οδοντιατρείου ή πολυοδοντιατρείου».

Όπως τονίσθηκε στην συνέντευξη η λεύκανση αποτελεί θεραπευτική πράξη δεδομένου ότι προϋποθέτει οδοντιατρική εκτίμηση και διάγνωση της κατάστασης των δοντιών – που μπορεί να γίνει μόνο από οδοντίατρο, λήψη αποτυπωμάτων προκειμένου να κατασκευασθεί νάρθηκας για την τοποθέτηση του λευκαντικού υλικού που επίσης γίνεται μόνο από οδοντίατρο και χρήση προϊόντων λεύκανσης ή αποχρωματισμού των δοντιών πρέπει να γίνεται μόνο από οδοντιάτρους ή υπό την άμεση εποπτεία τους.

Βλάβες στα δόντια όπως ρωγμές, τερηδόνα, εκτεθειμένες επιφάνειες των ριζών, διαβρώσεις, έντονες αποτριβές αποτελούν πλήρη αντένδειξη για λεύκανση. Επίσης η καλή υγεία των περιοδοντικών ιστών είναι απαραίτητη.
Για την θεραπεία γίνεται χρήση προϊόντων λεύκανσης ή αποχρωματισμού των δοντιών με συγκέντρωση υπεροξειδίου του υδρογόνου (περιεχόμενο ή εκλυόμενο) άνω του 0,1%(>0,1% < 6% Η2Ο2), ή αντίστοιχων με δραστικές ουσίες όπως το υπεροξείδιο του καρβαμιδίου τα οποία, πρέπει να πωλούνται μόνο σε οδοντιάτρους και να εφαρμόζονται υπό την επίβλεψή τους αφού οι ουσίες που απελευθερώνονται, δρουν στους ζώντες ιστούς των δοντιών.

Τέλος στην οδοντιατρική πράξη της λεύκανσης γίνεται χρήση ειδικών λυχνιών για διάσπαση χημικών ενώσεων και οι ουσίες που προκύπτουν δρουν στο ζώντα ιστό των δοντιών, ενώ τελευταίες συστάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Οδοντιάτρων τείνουν στην αποφυγή χρήσης τους αφού βρέθηκε ότι αφυδατώνουν την οδοντική επιφάνεια με κίνδυνο πρόκλησης βλαβών στον πολφό (αγγεία και νεύρα του δοντιού) ενώ η αλλαγή χρώματος που επιφέρουν είναι παροδική, διάρκειας λίγων ημερών.

Η μη σωστή χρήση της λυχνίας ή ακατάλληλη λυχνία μπορεί να δημιουργήσει εγκαύματα βλεννογόνου, νεκρώσεις πολφού και εγκαύματα στην περιστοματική περιοχή.

Οι οδοντίατροι επεσήμαναν πως Λεύκανση δοντιών χωρίς τις άνω προϋποθέσεις δημιουργεί κινδύνους για την υγεία των πολιτών, ενώ αν δεν τηρούνται μέτρα αποστείρωσης των εργαλείων και απολύμανσης του χώρου υπάρχει ο κίνδυνος ακόμα και της μετάδοσης λοιμωδών νοσημάτων όπως το AIDS και oi Ηπατίτιδες.

«Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου και προς την Πολιτεία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΟΣΑ και τόνισε πως «σημαντική εξοικονόμηση δαπανών στην οδοντιατρική περίθαλψη έχει παρατηρηθεί σε χώρες στις οποίες έχουν γίνει επενδύσεις στην προληπτική οδοντιατρική περίθαλψη λόγω της μείωσης των στοματικών παθήσεων. Σε αντίθεση με την χώρα μας π[ου έχει αυξηθεί ο δείκτης τερηδόνας».

«Καλούμε τους ασθενείς – κατέληξε o κ. Υφαντής – να εκτελούν τις οδοντιατρικές πράξεις σε οδοντιάτρους που διαθέτουν νόμιμη άδεια/βεβαίωση λειτουργίας οδοντιατρείου ή πολυοδοντιατρείου. Για τον λόγο αυτό ο Σύλλογος μας έχει χορηγήσει στα νόμιμα οδοντιατρεία ή πολυοδοντιατρεία σχετική βεβαίωση προκειμένου να διακρίνονται από τα μη νόμιμα. Η ποιότητα και η ασφάλεια των παρεχόμενων υπηρεσιών προέχουν.

Καλούμε και την πολιτεία να σταθεί αρωγός στις προσπάθειες μας και να εκσυγχρονίσει το θεσμικό πλαίσιο προκειμένου να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις για ποιοτική και ασφαλή παροχή των υπηρεσιών, ενώ θεωρούμε εκ των ων ουκ άνευ, την χρηματοδότηση από την πολιτεία της οδοντιατρικής περίθαλψης στην χώρα μας».