Οι γιατροί ζητούν την απόσυρση της εγκυκλίου για την συνταγογράφηση με δραστική

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Νέο μέτωπο έχει ανοίξει ο ΕΟΠΥΥ με τους γιατρούς καθώς η εγκύκλιος για αποκλειστική συνταγογράφηση με δραστική ουσία χωρίς ούτε απλή σύσταση εμπορικής ονομασίας φαρμάκου, "ανοίγει" ένα παλιό θέμα με πολλές παραμέτρους...

Το θέμα της απόσυρσης της εγκυκλίου του προέδρου του ΕΟΠΥΥ κ. Σωτηρίου Μπερσίμη, όσον αφορά τη συνταγογράφηση φαρμάκων και σχετικά με την αναγραφή στο πεδίο της συνταγής του φαρμάκου με το οποίο ρυθμίζεται η πάθηση του ασθενή, έθεσε ο πρόεδρος του Π.Ι.Σ. κ. κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ, την Τετάρτη 13.9.2017.

Ο πρόεδρος του Π.Ι.Σ. τόνισε πέραν των όσων διαλαμβάνονται στην επιστολή προς τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Σωτήριο Μπερσίμη, της 11ης Σεπτεμβρίου 2017, ούτι ουδείς Υπουργός και καμία Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ από το 2012 έως και σήμερα δεν τόλμησε να αμφισβητήσει την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Π.Ι.Σ. της 21ης Νοεμβρίου 2012, η οποία και υποδεικνύει στους ιατρούς, να αναγράφουν μεν τη δραστική ουσία όπως ορίζει ο Νόμος 4052/2012, αλλά στο πεδίο σχόλιο, θα υποδεικνύουν το φάρμακο με την εμπορική του ονομασία, με το οποίο θεωρεί ο θεράπων ιατρός, ότι ρυθμίζεται ο ασθενής, σε συνεννόηση πάντοτε μαζί του και ότι οποιαδήποτε αλλαγή, συνεπάγεται ευθύνες για τον εκτελούντα.

Ο πρόεδρος του Π.Ι.Σ. ζήτησε για μία ακόμη φορά απόσυρση της εγκυκλίου.
Την επόμενη εβδομάδα καθορίστηκε συνάντηση της Διοίκησης του ΕΟΠΥΥ με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, ώστε να ληφθούν υπόψη τα προβλήματα τα οποία θέτει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, καθώς και όλα τα υπόλοιπα θέματα που άπτονται της ιατρικής λειτουργίας και της περίθαλψης των πολιτών.
Έως τότε οι ιατροί της χώρας συστήνουμε να εφαρμόζουν την απόφαση του Δ.Σ. του Π.Ι.Σ. (της 21ης Νοεμβρίου 2012), η οποία είναι σε ισχύ.
Τονίζουμε ότι οποιαδήποτε άλλη σκέψη ή απόφαση, αλλοιώνει την ιατρική λειτουργία, προκαλεί ζημία στην περίθαλψη των πολιτών, αλλά και στην ελληνική οικονομία.