Οι γιατροί αντιδρούν στην τροπολογία που παραχωρεί ιατρικές πράξεις στους φαρμακοποιούς

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Ο χθεσινός αιφνιδιασμός του υπουργείου Υγείας με την κατατεθείσα τροπολογία που δίνει και τυπικά το δικαίωμα στους φαρμακοποιούς να ασκούν ένα κομμάτι Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη από τους γιατρούς...

Είναι παλιά η κόντρα μεταξύ γιατρών και φαρμακοποιών για τον ρόλο του φαρμακείου στην κοινότητα. Οι μεν γιατροί ξεκαθαρίζουν σε όλους τους τόνους ότι οι φαρμακοποιοί δεν νομιμοποιούνται να κάνουν ιατρικές πράξεις, οι δε φαρμακοποιοί αντιλέγουν ότι ήδη ασκούν Πρωτοβάθμια Φροντίδα μετρώντας σάκχαρο, κάνοντας εμβόλια και δίνοντας συμβουλές στους ανθρώπους που τους επισκέπτονται ζητώντας βοήθεια…

Χθες βράδυ, με την τροπολογία που κατατέθηκε αιφνιδίως στη Βουλή, οι φαρμακοποιοί πήραν τη νίκη που περίμεναν εδώ και χρόνια.

Τροπολογία δίνει κομμάτι της Πρωτοβάθμιας στους φαρμακοποιούς

Αλλά και οι γιατροί δεν πρόκειται να μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια.

Το Iatropedia ζήτησε την γνώμη του κ. Αθανάσιου Εξαδάκτυλου, η παράταξη του οποίου επικράτησε στις εκλογές του ΠΙΣ και προαλείφεται για νέος πρόεδρος του Πανελληνίου, ο οποίος μας είπε:

«Δεν υπάρχει καμία ενημέρωση, ούτε διάλογος για να ξέρουμε τι ακριβώς προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση, είμαστε απολύτως αντίθετοι στην παραχώρηση ιατρικού έργου σε μη γιατρούς, όπως συμβαίνει σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης ή όταν δεν υπάρχει ιατρικό προσωπικό».

Και με τη δήλωση αυτή, ο κ. Εξαδάκτυλος δείχνει τα «δόντια» του ιατρικού σώματος που δεν θα δεχτεί καθόλου καλά την εν λόγω παρέμβαση στα κεκτημένα επαγγελματικά του δικαιώματα!