Οι διαβεβαιώσεις για μη μείωση του ειδικού μισθολογίου τους δεν πείθει τους νοσοκομειακούς γιατρούς

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ πραγματοποίησε συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, κ. Κουτεντάκη, στην οποία παρευρέθηκε και αντιπροσωπία της ΟΕΝΓΕ για να ενημερωθεί σχετικά με τις μειώσεις που προωθούνται στα ειδικά μισθολόγια... Παρά τις διαβεβαιώσεις για εξαίρεση από την επικείμενη μείωση του μισθολογίου των γιατρών του ΕΣΥ και των μελών ΔΕΠ, οι εκπρόσωποι της ΕΙΝΑΠ καλούν τα μέλη της Ένωσης σε "αγωνιστική ετοιμότητα".

 

Όπως αναφέρουν από την ΕΙΝΑΠ, στην συζήτηση επιβεβαιώθηκε ότι σχεδιάζεται η μείωση του αριθμού των ειδικών μισθολογίων, το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ κατώτερης και ανώτερης βαθμίδας, ώστε να υπάρχει «κίνητρο ανέλιξης», καθώς και η ενσωμάτωση των ειδικών επιδομάτων στο βασικό μισθό.  Επίσης ειπώθηκε ότι για όλα τα ειδικά μισθολόγια προβλέπεται μείωση των αποδοχών, εκτός των γιατρών ΕΣΥ και των μελών ΔΕΠ, για τους οποίους θα υπάρξουν αυξήσεις 7-12% στις μεικτές αποδοχές σε 4 δόσεις μέσα στην επόμενη 2ετία. Μάλιστα μεταφέρουν ότι στο σκεπτικό της κυβέρνησης υπάρχει η ελπίδα ότι «με τον τρόπο αυτό θα μειωθεί το μεγάλο ρεύμα της ιατρικής μετανάστευσης» ενώ αποδέχονται ότι το ιατρικό μισθολόγιο έχει υποστεί τις μεγαλύτερες σχεδόν μειώσεις από όλα τα υπόλοιπα μισθολόγια (50% περίπου).

Τέλος, ο γενικός γραμματέας ανέφερε ότι το «πάγωμα» δεν αφορά τις βαθμολογικές προαγωγές, αλλά την ωρίμανση του χρονοεπιδόματος. Για να μην εφαρμοστεί θα έπρεπε το υπουργείο Υγείας να είχε αποστείλει πρόταση με ισοδύναμα μέτρα ύψους 14 εκατ. ευρώ στη 2ετία. Ο νόμος αυτός πρόκειται να ψηφιστεί μέχρι το τέλος του χρόνου και η εφαρμογή του θα αρχίσει από τις 01/01/17.

Δείτε παρακάτω τι αναφέρει η ΕΙΝΑΠ:

Συνάδελφοι,
Παρά τις δεσμεύσεις του Υπουργείου ότι δεν θα υπάρξουν μισθολογικές μειώσεις δεν θα πρέπει να εφησυχάζουμε. Χρειάζεται αγωνιστική ετοιμότητα με αίτημα τη μισθολογική αποκατάσταση των απωλειών που είχαμε τα τελευταία 6 χρόνια. Την απαίτηση να βρεθούν τα 14 εκατ. για την επόμενη διετία, ώστε να μην «παγώσει» η ωρίμανση του χρονοεπιδόματος των νοσοκομειακών γιατρών. Ζητάμε για άλλη μια φορά να δημιουργήσει η πολιτεία όλες αυτές τις προϋποθέσεις, ώστε να σταματήσει αυτό το ρεύμα της ιατρικής μετανάστευσης που θα παίξει καταστροφικό ρόλο, τόσο για το ΕΣΥ όσο και για την ιατρική κοινότητα γενικά.