Οι αντιεμβολιαστές πίσω από τις απειλές κατά της Άννας Μαστοράκου: Πώς δρουν και τι επιδιώκουν

  • Γιάννα Σουλάκη
Μαστοράκου
Στον εισαγγελέα προσφεύγει σήμερα μέσω του δικηγόρου της, η αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, Άννα Μαστοράκου, για να καταγγείλει τη φραστική επίθεση που υπέστη από ομάδα αντιεμβολιαστών, αλλά και τις μεθοδεύσεις και τον τρόπο δράσης αυτών των ατόμων. Ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος καταδίκασε την επίθεση, η οποία όπως λέει, έχει χαρακτηριστικά εκφοβισμού.

Η πρόεδρος του συλλόγου των γιατρών της Πάτρας, αλλά και αντιπρόεδρος του πανελλήνιου συνδικαλιστικού οργάνου ΠΙΣ, Άννα Μαστοράκου έχει μπει εδώ και καιρό στο στόχαστρο των αντιεμβολιαστών και συγκεκριμένα από τα τέλη καλοκαιριού, οπότε κατήγγειλε πρώτη την ύπαρξη ομάδας που συνεργάζεται με αντιεμβολιαστές και εκδίδει πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού.

Οι καταγγελίες της οδήγησαν τις αρχές στην εξάρθρωση της γνωστής ομάδας που δρούσε παράνομα στον Παλαμά Καρδίτσας.

Δείτε επίσης: Αντιεμβολιαστές “ψαρεύουν” έναντι αμοιβής από γιατρούς, ψεύτικα πιστοποιητικά εμβολιασμού και rapid test – Καταγγελίες στον ΠΙΣ

Από τότε, η Άννα Μαστοράκου δέχεται διαρκώς πιέσεις από τις ομάδες αυτές να μπει σε διαδικασία δημόσιας απολογίας και «διαλόγου” για τα εμβόλια, στην κεντρική πλατεία της Πάτρας.

“Πώς λένε “έλα να μιλήσουμε για το ότι η γη είναι επίπεδη”.. τέτοιο διάλογο θέλουν να έχουμε. Εγώ έχω αρνηθεί φυσικά. Εγώ υιοθετώ τη δήλωση του επικεφαλής του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κόχ, ο οποίος είπε το εξής: “Αυτοί οι άνθρωποι οι αρνητές, είναι ιδεολογικά τελειωμένοι. Δεν θα αλλάξουν γνώμη, έχουν πάρει διαζύγιο με την κοινή λογική. Απλά πράγματα, το πιστεύω. Δεν μπορείς στην ομάδα αυτή να αλλάξεις την άποψή τους”, αναφέρει η κα. Μαστοράκου μιλώντας στο iatropedia.gr.

Η άρνησή της να “απολογηθεί” για την αξία των εμβολίων οδήγησε τα άτομα αυτά, να της στήσουν “καρτέρι” στην είσοδο ξενοδοχείου όπου διεξαγόταν κοινή ημερίδα του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών με την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και την 6 ΥΠΕ για την αξία και την αναγκαιότητα του εμβολιασμού.

Η φραστική επίθεση εκφοβισμού

Κατά τη έξοδό της, ομάδα ατόμων την πλησίασε και την πίεσε να παραλάβει ψήφισμα, που περιείχε “επιχειρήματα” για τα εμβόλια, ότι περιέχουν “δηλητήριο”. Η ίδια αρνήθηκε και τότε την περικύκλωσαν και δεν της επέτρεπαν την έξοδο. Στη συνέχεια την ακολούθησαν στο parking με επιθετικές διαθέσεις, λέγοντάς της, πως δολοφονείται κόσμος με τα εμβόλια.

“Κάποιος με έπιασε από το μανίκι και άλλοι με εξύβριζαν. Μου έλεγαν ότι είμαι “δολοφόνος” και “δηλητηριάζεις τα παιδιά μας”, “ντροπή σου” και γύρω μου φώναζαν συνθήματα, όπως “εμβόλιο ίσον θάνατος”, αναφέρει η αντιπρόεδρος του ΠΙΣ.

Τις πράξεις εκφοβισμού και τις λεκτικές επιθέσεις απέναντι στην κα. Αννα Μαστοράκου, καταδίκασε και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος:

“Μίλησα με την κυρία Μαστοράκου. Το επεισόδιο είναι απολύτως καταδικαστέο. Πρακτικά δείχνει την αποθράσυνση αυτών των ανθρώπων, αλλά και έναν στρεβλό τρόπο να τραβήξουν πάνω τους τα φώτα της δημοσιότητας. Το επεισόδιο ήταν κατά βάση φραστικό, αλλά η έκφραση της απειλής ήταν σαφής. Κι όταν εκφράζεται απειλή από μια ομάδα ατόμων, απέναντι σε μια γυναίκα η οποία είναι και μόνη τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή , αντιλαμβάνεστε ότι αυτό έχει χαρακτηριστικά εκφοβισμού σε πολύ μεγάλο βαθμό και βεβαίως έχει μέσα του και έναν κίνδυνο. Δεν ήταν ένα ακίνδυνο επεισόδιο”, σημειώνει ο κ. Εξαδάκτυλος σε δηλώσεις του στο iatropedia.gr.

Μαστοράκου: Ποιοι είναι οι άνθρωποι αυτοί και τι επιδιώκουν

Επικεφαλής της ομάδας των αντιεμβολιαστών στην Πάτρα είναι ένας συνταξιούχος ψυχίατρος. Κανείς δεν γνωρίζει, ωστόσο, σύμφωνα με την κα. Μαστοράκου, με ποια από τις γνωστές ή άγνωστες ομάδες των αντιεμβολιαστών συνδέεται η συγκεκριμένη ομάδα.

“Της ομάδας φαίνεται να ηγείται κάποιος συνταξιούχος ψυχίατρος, όμως, δεν γνωρίζουμε τη φύση της ομάδας και με ποιους διασυνδέεται. Δεν ξέρουμε αν δηλαδή έχει να κάνει με τους Θεματοφύλακες ή με όποιους άλλους από τις άλλες ομάδες. Ωστόσο, προσπαθούν να δημιουργήσουν μια εικόνα στρεβλή για τον εμβολιασμό. Όποιος άνθρωπος έχει ένα υγειονομικό συμβάν μετά τον εμβολιασμό, προσπαθούν να πείσουν ότι φταίει το εμβόλιο”, τονίζει η κα. Μαστοράκου.

Με την ίδια ευκολία διασπείρουν ψευδείς πληροφορίες για πολίτες της περιοχής που δίνουν μάχη στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ, ότι δήθεν είναι εμβολιασμένοι με δύο δόσεις και πεθαίνουν, για να πείσουν ότι τα εμβόλια είναι αναποτελεσματικά.

“Δημιουργούν ένα σύννεφο συγκεχυμένων πληροφοριών ότι δήθεν ο άνθρωπος πεθαίνει, κι ότι μας κρύβουν την αλήθεια για τα εμβόλια, ενώ δεν συμβαίνει αυτό. Άνθρωποι εμβολιασμένοι υπάρχουν που έχουν εισαχθεί στο νοσοκομείο, αλλά έχουν επανέλθει και έχουν πάρει εξιτήριο”, τονίζει η ίδια.

Με τον τρόπο αυτό οι “ηγέτες” των αντιεμβολιαστών, προσπαθούν να σπείρουν τον φόβο στους πολίτες να μην εμβολιαστούν και αυτή η μεθόδευση έχει παρασύρει μέχρι σήμερα πολύ κόσμο με ολέθριες συνέπειες για κάποιους από αυτούς, λέει η κα. Μαστοράκου:

“Τους εμφυτεύουν την έννοια της “άρνησης” να αρνούνται τα πάντα. Ταλαιπωρούνται και οι γιατροί στα νοσοκομεία, δεν έχουν στοχοποιήσει μόνο εμένα. Σε κάποιους που τους ανακοινώνουν ότι έχουν Covid, το αμφισβητούν και δεν το δέχονται ότι έχουν Covid και ζητούν έξτρα εξετάσεις”, αναφέρει.

Η διασπορά ψευδών πληροφοριών φτάνει και στις θεωρίες συνωμοσίας: “Θεωρούν ότι υπάρχει συνωμοσία για να φαίνεται τα νούμερα ψηλά της πανδημίας για να γίνονται περισσότεροι εμβολιασμοί, γιατί όλοι όπως λένε, και οι δημοσιογράφοι και οι γιατροί έχουμε “οικονομήσει” από τις εταιρείες. Και όλα αυτά δημιουργούν μια πρότυπη συμπεριφορά, που έχει ανάμεικτα στοιχεία: θρησκευτικά, πολιτικά, περιθωριακά στοιχεία, ένα μείγμα εν πάση περιπτώσει που έχει δογματική αντίληψη. Και δεν αλλάζει”, καταλήγει η κα. Μαστοράκου.

Εξαδάκτυλος: “Τα πολιτικά άκρα φλερτάρουν με τους αντιεμβολιαστές – Έχουν πάρει διαζύγιο από τη λογική”

Πολιτικά ακραία στοιχεία, άνθρωποι που επιδιώκουν ένα δεκάλεπτο δημοσιότητας και ψυχικά ασταθή άτομα που βιώνουν ακραίους και αδικαιολόγητους φόβους αποτελούν τον κορμό των αντιεμβολιαστών, όπως σκιαγραφεί το προφίλ τους στο iatropedia.gr ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

“Έχουν πάρει διαζύγιο με τη λογική και ψυχολογικά δεν μπορούν να δεχθούν μια κατάσταση που είναι πρωτόγνωρη, δύσκολη κι σχετίζεται με την υγεία τους. Αυτό είναι κάτι που το γνωρίζουμε σε ορισμένες κατηγορίες ασθενών ότι μπορεί να υπάρχει ως αντίδραση. Εδώ το ζούμε ως φαινόμενο μαζικό. Υπάρχει, όμως, και μια κατηγορία ανθρώπων οι οποίοι ιδιοτελώς πυροδοτούν μια κατάσταση, εξοπλίζοντας άλλους με επιχειρήματα που είναι επιστημονικοφανή καίτοι είναι τελείως ατεκμηρίωτα επιστημονικά. Επιχειρήματα τα οποία δεν μπορούν να τα παραθέσουν ενώπιον της επιστημονικής κοινότητας, αλλά χρησιμοποιούνται για να υποδαυλίζουν μια κατάσταση για διαφόρους ιδιοτελείς λόγους”, τονίζει ο ίδιος.

Στους “ιδιοτελείς λόγους” που επικαλείται ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου συγκαταλέγονται: η επιδίωξη της δημοσιότητας, αλλά και τα πολιτικά οφέλη:

“Τους αντιεμβολιαστές τους έχουν “κολακεύσει” κατά καιρούς διάφορες πλευρές του πολιτικού φάσματος και κάποιες, τους ενισχύουν κατ’ αποκλειστικότητα. Τα πολιτικά άκρα φλερτάρουν κυρίως με τους αντιεμβολιαστές. Αλλά υπάρχουν πολιτικοί χώροι που τους στηρίζουν ευθέως και πολιτικοί χώροι που τους στηρίζουν πλαγίως”, εξηγεί ο κ. Εξαδάκτυλος και προσθέτει:

“Προσωπικά θα πρότεινα -κατά παρέκκλιση των κανόνων- όλους αυτούς που επιθυμούν να τους ξεναγούμε κάθε Κυριακή σε μικρές ομάδες στις Μονάδες Εντατικής για να έρθουν σε επαφή με την πραγματικότητα”, καταλήγει ο ίδιος.